Näin tunnistat ärtyneen suolen ja elät sen kanssa – 10 kysymystä

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Ravitsemusterapeutti suositteli kokeilemaan FODMAP-ruokavaliota ja etsimään omalle vatsalle ja suolistolle käyvät ruuat sen avulla.

Vierailija

Itse aloitin kasvispainotteisen vegaani ruokavalion ja oireet ovat poissa vaikka olivatkin hyvin kivuliaita ennen! Suosittelen!

Vierailija

Olen huomannut että vaalea vilja aiheuttaa turvotusta ja närästystä. Samaten peruna. Ei voi, eikä punainen maito esim. En ole kärsinyt närästyksestä enää vuosiin. Oli ennen välillä joka päiväistä.

 

Vierailija

Kannattaa muistaa, että aina ei vakaviakaan oireita lääkäri ( lääkärit ) tunnista, joten ole sinnikäs, ettei käy kuten minun lähiomaiselleni : Ei enää parannettavissa oleva syöpä, elinaikaa muutama kuukausi, nuori mies kyseessä. Ja kaikki selkeästi havaittavat oireet : Väsymys, turvotus, kipu, oksentelu, närästys, jatkuva laihtuminen. Silti ei otettu vakavasti. Vaikka juuri lääkärithän ne opastavat, että jos oireet jatkuvat, mene lääkäriin. Mutta eihän se auta, jos ei osata edes epäillä mitään, vaikka ihminen menee kuukausien ajan kivuissaan lääkäriin....syytellään vain elintapoja. Ja mitä sitten sanotaan, kun lopulta se tappava diagnoosi löytyy ? " Harmi " oli vastaus. Ja nuoren ihmisen elämä ei siinä merkinnyt mitään !

Vierailija

Podin ärtynyttä paksusuolen oireyhtymää kolmisen vuotta. Kaikkia hoitoja ja diettejä kokeiltiin, noudatin kaikkia hyviä ohjeita, tuloksetta. Ainoa lääke oli salazopyridin. Oireet alkoivat vähitellen hävitä heti, kun avioeromme toteutui ja työpaikalla työpaikkakiusaajana toiminut esimies lähti eläkkeelle. Oliko sairauteni siis vain psykosomaattinen reaktio stressiin?

Vierailija

Ärtyvä suoli on nimenomaan oireyhtymä,johon psyyke vaikuttaa todella voimakkaasti. Jokainen luopuu, tai ainakin vähentää automaattisesti ruoka-aineita,jotka aiheuttavat huonoa oloa tai epämukavuutta, mutta mieli onkin konstikkaampi hoitaa. Lähes 40 vuotta vaikean ärtyvän suolen kanssa eläneenä pidän itseäni aika hyvänä asiantuntijana tuon viheliäisen seuralaisen suhteen. Vaikket olisi koskaan potenut vatsaasi ja söisit samaa,hyvin aina sopinutta ruokaa,voi kova stressi laukaista oireet. Syömistä siis voit hallita ja säädellä, vaan maha elää omaa,salaperäistä elämäänsä. Jokaisen oireet ja vältettävien ruokien lista ovat yksilölliset, mutta stressi on pahaksi kaikille, ja mieluinen liikunta sitä lievittämään paras keino.

Vierailija

Kyllä syömistä voi säädellä. Kun katukuvaa katselee, huomaa, että niin ei tapahdu. Ja tämä kansa on aina vaan sairaampi.

Syystä että elintaso on tuonut runsaat rasvaiset ja sokeriset herkut kaikkien saatavaksi ja niillä mässäillään itsensä sohvaperunoiksi. Sitten jossain vaiheessa mennään lääkäriin kun on paha olla, piertää, ummettaa, kivistää ja pakottaa.

Itseaiheutettua vaivaa ahneuden synnin kera. Mahalaukkuun ei paljoa kerralla mahtuisi, mutta kun sitä aikoja liian suurilla annoksilla venytetään, turvotaan ja sairastutaan.

Vain hillitsemällä itsensä ja tahtonsa syömällä vähemmän ja terveesti, tai mikä sille sairastuneelle mahalle sitten sopiikin ja liikunta. Jos ei muuta niin selälleen lattialle ja aikansa kun teet vatsaliikkeitä alkaa suolistokin toimia, kun siitä nouset menet suoraan pöntölle tyhjentämään suolesi kaikesta siitä moskasta jota olet suustasi alas laittanut, ajattelematta kuinka se tekee ajan kanssa sairaaksi.

Minusta lääkärit kiertää vastuunsa jos eivät saa sanottua ylilihavalle mistä vaivansa johtuvat.

 

Pia

Jos on suolisto-ongelmia, jättäisin heti pois kaikki viljan sekä maitotuotteet. Aluksi vaikeaa mutta onnistuu kyllä. Muutoksen huomaa jo viikossa, ainakin itselläni. Ärtynyt suoli ihan saletisti vaikuttaa koko terveyteen, oma olokin sen kertoo. Itselläni ongelmana on kaikki viljat. Kun suolisto parani köytän taas jonkin verran maitotuotteita ja hyvin pienet määrät viljaakin menee.

kannattaa testata!

Sinikka Keturi

Ärtyneen paksusuolen kanssa olen taiteillut jo yli 30 vuotta. Siihen tarvitaan paljon tahtoa ja itsehillintää. Ruisleipää suolisto sietää, kun paahdan tai kuivatan sen.

Potilaanoikeudet

Kaikki on kiinni siitä mitä syö ja kuinka paljon. Vähemmän on usein enemmän, miksi tunkea itseensä ruoka-aineita, joista ei koskaan seuraa mitään hyvää ? Syö niitä asioita, jotka olet todennut hyviksi itsellesi. Keliakia tms eivät välttämättä näy kokeissa, mutta tiedät kyllä itse käytännössä, mikä on masulle hyväksi ja mikä ei.

Omenaakin pystyy syömään hyvin sen jälkeen, kun on poistanut ne lisäaineet, rukiin, voimakkaat pavut ym pois ruokavaliosta. Kaura sopii useimmille, myslistä ja laktoosittomasta jugurtista vatsat yleensä tykkäävät. Kotimaista mustikkaa ja juureksia kehiin.

Närästyslääkkeissä on usein alumiinia, joten kannattaa miettiä, lähteekö lääkebisneksen rottakokeisiin, vain etsiikö luonnosta lääkettä.

Ninna

Vierailija kirjoitti:
Kyllä syömistä voi säädellä. Kun katukuvaa katselee, huomaa, että niin ei tapahdu. Ja tämä kansa on aina vaan sairaampi.
Syystä että elintaso on tuonut runsaat rasvaiset ja sokeriset herkut kaikkien saatavaksi ja niillä mässäillään itsensä sohvaperunoiksi. Sitten jossain vaiheessa mennään lääkäriin kun on paha olla, piertää, ummettaa, kivistää ja pakottaa.
Itseaiheutettua vaivaa ahneuden synnin kera. Mahalaukkuun ei paljoa kerralla mahtuisi, mutta kun sitä aikoja liian suurilla annoksilla venytetään, turvotaan ja sairastutaan.
Vain hillitsemällä itsensä ja tahtonsa syömällä vähemmän ja terveesti, tai mikä sille sairastuneelle mahalle sitten sopiikin ja liikunta. Jos ei muuta niin selälleen lattialle ja aikansa kun teet vatsaliikkeitä alkaa suolistokin toimia, kun siitä nouset menet suoraan pöntölle tyhjentämään suolesi kaikesta siitä moskasta jota olet suustasi alas laittanut, ajattelematta kuinka se tekee ajan kanssa sairaaksi.
Minusta lääkärit kiertää vastuunsa jos eivät saa sanottua ylilihavalle mistä vaivansa johtuvat.
 

Typerys... Ärtyvällä suolella ei ole mitään tekemistä ylipainon ja herkkujen kans.

Vierailija

Kyllä vaan on!

Sitä et ilkeydelläsi voi kumota, taidatkin olla tuollainen hermoileva mässäilijä. Siinä se!

FORMAP-dieetistä helpotusta sa...

Olipas epätarkkaa kirjoitusta ja mutu-kommentointia. Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliossa ei ole kyse mistä tahansa hiilihydraateista vaan FODMAP-hiilihydraateista eli fruktaaneista. Se tarkoittaa, että vehnä, ruis ja ohra ovat tälläisiä, mutta kaura ei. Myöskään peruna ei kuulu näihin, joten jos perunasta saa oireita, kyse on luultavasti jostain muusta vaivasta, kuten närästyksestä. Kuitu,  leseet ja mysli pahentavat ärtyvän suolen oireyhtymän tilaa, jos ne sisältävät näitä huonosti sulavia viljoja. Moni luulee erheellisesti gluteiinia oireiden syyksi, vaikka kyse voikin olla fruktaaneista. Psyyke voi tietysti vaikuttaa vaikka mihin, mutta tässä on kuitenkin kyse täysin fyysisestä reaktiosta itselle sopimattomaan ruokaan.

Mitään dieettiä ei pitäisi aloittaa ilman ravintoterapeuttia, jotta uudesta ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet korvattua pois jäävien ruoka-aineiden tilalle. Kun dieetin aloittaa, voi myöhemmin ruoka-aine kerrallaan kokeilla mikä sopii ja mikä ei. Suomalaiset saavat ka. 90 %  FODMAP-hiilihydraateista vehnästä ja sipulista. Täsmällistä tietoa ja luetteloita näistä huonosti sulavista fruktaaneista löytyy tieteellisistä artikkeleista.
Perusteellisempia artikkeleita löytyy esim. täältä: http://www.pronutritionist.net/page/2/?s=fodmap

Vierailija

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon (varmista, että pelkästään maidon laktoosi ei aiheuta sinulle ongelmia) karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt pullossa ovat sen sijaan terveellisiä.

Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.

Vierailija

Jätä viljat.

Heinäkasvit ovat 4 mahaisen märehtijän ruokaa, koska niiden ravinteet ovat sitoutuneet fytaatteihin. Tarvitaan 4 mahaa, tai idätys, jotta hyötyisimme heinäkasvien ravinteista. Siksikin ne ovat ihmiselle edelleen korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi.Suomessa keliakiaa esiintyy 2 %:lla väestössä. 

Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. Luulenpa, että tässä nyt yritetään pitää yllä suomalaista, voimakkaasti viljatuotteisiin nojaavaa ruokateollisuutta, mistä hyötyy siten omalta osaltaan myös lääketeollisuus.

Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljatuotteita, koska ne sisältävät pieniä määriä gluteenia. Lisäksi viljatuotteet myös nostavat insuliinin korkealla mikä on omiaan edistämään lihavuuden, kakkostyypin diabeteksen ja verenpaineen esiintyvyyttä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat