Pakkoruotsin ruma tarkoitus

huusiann

Ruotsalaisuuden ruma historia

Pakkoruotsilla on ruma historiallinen tausta ja sivistystä haittaava tarkoitus. Ruotsinkieliset ovat historiallisesti määränneet mitä suomalainen saa oppia. Pakkoruotsi ei ole poikkeus tässä. Pakkoruotsilla yritetään pitää suomenkieliset toisen luokan kansalaisina.
Ruotsinkieliset tahot ovat aina vastustaneet suomalaisen kansanosan sivistyksen lisääntymistä. Mitä enemmän on alistettuja duunareita sitä enemmän etuja ja taloudellista hyötyä siitä riittää heille. Koulutettua kansaa on vaikeampi manipuloida eliitin tarpeiden mukaisesti.

Pakkoruotsi on suora jatkumo ruotsalaisuuden historian rumuudelle. Ruotsinkieliset tahot jarruttivat suomen kielen ottamista viralliseksi kieleksi ja opetuskieleksi kaikissa vaiheissa.

Ruotsinkieliset eivät rakenna enää piikkilankaesteitä suomenkielisten lasten koulujen ympärille mutta pakkoruotsilla he ovat rakentaneet sivistyksellisen piikkilankaesteen kaikille suomenkielisille.

Pieni lista ruotsalaisuuden rumasta historiasta.

Agricola joutui odottamaan 4 vuotta painolupaa että sai Uuden Testamentin painettua. Kesti sata vuotta että löytyi rahat Raamatun kääntämiseen kokonaisuudessaan.

Vuoteen 1860 asti onnistuivat ruotsinkieliset tahot estämään suomenkielisen kirjallisuuden painamisen, ja siten kirjallisuuden ja lukutaidon kehittymisen suomenkielisten joukossa.
http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kieliasetus_(1850)
Mikkeliin anottiin koulua suomenkielisille mutta saatiin ruotsinkielinen koulu v. 1873, vaikka alueella ei ollut tarvetta ruotsinkieliselle koululle, koska Mikkelissä oli jo ruotsinkielinen koulu.

Vuonna 1908 Espoossa suomenkielinen koulu saarrettiin piikkilangalla että lapset eivät pääsisi kouluun.

Helsingin yliopisto suomalaistettiin vasta hivenen ennen Talvisotaa 1937, vaikka suurin osa opiskelijoista oli ollut suomenkielisiä jo pitkään.

Nykyinen pakkoruotsi tuli peruskoulu-uudistuksessa yli neljäkymmentä vuotta sitten.

Uusin piikkilanka-aita on Rassenburgin (Raasepori) pakkoruotsin aloittaminen jo ensimmäisellä luokalla kaikille suomalaisille lapsille vaikka suurin osa halusi englantia ensimmäiseksi.

Esooon piikkilankakoulusta
http://espoonperinneseura.net/perinnetieto/Lahnuksen-kansakoulu-autonomi...

Sivut

Kommentit (48)

huusiann

Uusi haitta suomalaisten kielisivistykselle on kun pakkoruotsi aikaistetaan alkamaan 7.luokan sijaan jo 6.luokalta koko Suomessa. Paitsi Ahvenanmaalla missä ei voi opiskella suomea äidinkielenään vaan aina vieraana kielenä. Näin varmistetaan että suomen kieli katoaa Ahvenanmaalta.

Vierailija

No, höpöhöpö. Historia on historiaa eikä sitä voi tähän päivään soveltaa. Ei ruotsinkieliset mitään valta-asetelmaa tänne ole tekemässä. Yhtä hyvin samalla tavalla voisi ajatella venäjänkielisistä tai vaikkapa saksankielen taitajista. Aivan liian kaukaa haettuja perusteluja tällä huusiannalla.
Terv. Sujuvasti ruotsia ja muitakin kieliä puhuva suomalainen

Vierailija

Mitäpä huusianna jos antaisit meille tämän päivän todellista tietoa esim. sopeutumisesta ruotsinkoieliset suomenkielisiin ja toisinpäin. Minulla on vain positiivisia kokemuksia ja tällä paikkakunnalla pidetään ruotsinkielistä koulua samanarvoisena kuin suomenkielistä, enkä näe siinä mitään väärää tai luokittelemista. Kaikki kielitaito on elämässä plussaa. Olen seurannut lasenlapsia opinnoissaan, ja olen iloinen menestyksestään kun ovat taitavia omaksumaan uuden kielen nopeasti.

Hieman armittaa tmä koulualueiden jakautuma kummasti, kun lapsi 10-vuotias käskystä osoitetaan kouluun joka on kauempana kuin  olisi tarpeellista, keskitetään, että opettajien on helpompi matkata koululle työpaikkaansa! Monet lapset joutuvat matkaamaan kahdella linja-autolla ja koulupäivästä tulee kohtuuttoman pitkä.

Farmor Anka

Googletapa, "huusiann", vaikkapa "Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen" tai "G. Z. Yrjö-Koskinen", niin näet mitä kaikkea tämä fennomaani sai aikaan suomenkielisten hyväksi.

Kun Ruotsi ja Suomi olivat yksi valtio, oli Turku valtakunnan toiseksi merkittävin kaupunki. Ruotsista meille on tullut paljon hyvää, esim. kristinusko ja sen mukana länsimainen sivistys. Itse olen ehdoton kaksikielisyyden kannattaja. Ei pieni ruotsinkielinen vähemmistömme ole meille uhka; vaara saattaa uhata muualta. Jos Sveitsissä neljä eri kielikuntaa elää sulassa sovussa, niin onhan se kummaa jos Suomi olisi vallan pakko-suomalaistettu. Minusta kaksikielisyys on rikkautta. Olen iloinen, kun meidän lapset eivät ole nurisseet mistään "pakkoruotsista".

Eihän koulussa ole pakko-suomea, pakko-matematiikkaa eikä pakko-biologiaakaan, vaan oikeus oppia noita aineita hyödykseen.

Hukkaan heitettyä aikaa

Jouduin opiskelemaan "pakkoruotsia" koulussa. Lukion päästötodistuksessa komeili täysi kymppi ruotsin kielen kohdalla. Silti ruotsin kielestä ei ole koskaan ollut minulle mitään hyötyä tai sille käyttöä. Työni puolesta jouduin olemaan usein kanssakäymisessä ruotsalaisten kanssa mutta asiointikieli oli aina englannin kieli. Näin oli myös kansainvälisissä kokouksissa ja palavereissa, ruotsalaiset puhuivat sujuvaa englantia. Ei puhettakaan, että olisivat alkaneet mongertaa kanssani ruotsin kieltä. Minulla on ollut myös useita suomenruotsalaisia työtovereita. Omasta aloitteestaan puhuivat aina kanssani suomen kieltä.

Edellä mainituista seikoista johtuen voin ainakin omalta kohdaltani todeta, että olen heittänyt monta vuotta hukkaan joutuessani pakosta opiskelemaan ruotsin kieltä. Ruotsin kielen opiskeluun käytetyn ajan olisi voinut käyttää paremminkin esim. opiskelemalla vaihtoehtoisia kieliä kuten espanjaa tai venäjää, joista olisi ollut todellista hyötyä. Suurin osa venäläisistä nimittäin ei puhu kuin venäjää ja espanjan kielen taidosta ei todellakaan olisi haittaa matkustellessa.

Matematiikan ja biologian opiskelua ei voi mielestäni rinnastaa kielten opiskeluun koska ovat kaikille samoja aineita. Äidinkieli ja muut kielet kun taas eivät ole. Mielellään näkisin aikojen muuttuvan niin, että jokainen saisi äidinkielensä lisäksi itse valita, mitä kieliä opiskelee. Jos suomenkieliset eivät halua opiskella ruotsia niin onko se ruotsinkielisiltä jotenkin pois???

Vierailija

Minulle on ollut oppimastani ruotsinkielestä kovasti hyötyä täällä ns. ruotsinkielisellä pohjanmaalla. 

Jos järkevästi ajatellaan on suomenkieli sekä ruotsinkieli , pakolla opittuna tai äidinkielenä aivan turhia tuolla maailmalla. Kyllä siellä on englantia osattava jos haluaa tulla ymmärretyksi.

Veera

Vierailija kirjoitti:
Minulle on ollut oppimastani ruotsinkielestä kovasti hyötyä täällä ns. ruotsinkielisellä pohjanmaalla. 

Jos järkevästi ajatellaan on suomenkieli sekä ruotsinkieli , pakolla opittuna tai äidinkielenä aivan turhia tuolla maailmalla. Kyllä siellä on englantia osattava jos haluaa tulla ymmärretyksi.

Enlantia osaavat nykyään kaikki. Tämä ei merkitse, että muut kielet kannattaisi unohtaa. Ainakin minulle ja vanhimmalle lapselleni on ruotsin kielestä ollut paljonkin hyötyä, mm. silloin kun on oltu Ruotsissa töissä.

Jopa pohjoismaiden poliitikot tavatessaan puhuvat mieluiten "skandinaviskaa", se yhdistää heitä. Tällöin suomalaiset helposti jäävät ikään kuin sisäpiirin ulkopuolelle, jos eivät ruotsia vaivatta hallitse. Näin se vaan on.

Jos ruotsia ei enää kouluissa opetettaisi, tai jos sitä opiskelisivat vain harvat, niin lain kirjain ei täyttyisi: ruotsinkielinen vähemmistö ei sitten enää saisi palveluja virastoissa, tuomioistuimissa, terveydenhoidossa ja muualla OMALLA ÄIDINKIELELLÄÄN.   - Kovasti puhutaan saamelaisten ja muiden vähemmistöjen oikeuksista, mutta eipä unohdeta että ruotsinkieliset ovat myös yksi vähemmistömme. Ja yleensä ovat työteliästä kunnon väkeä, joka ei rikostilastoissa juuri näy.  - Mistä siis vihanpito - kateudesta, epäilen.

Vierailija

klo 20.20 puolustaa pontevasti ruotsinkielen pakko-opiskelua. Perustelut vaan kun eivät ole häävit.

Vuoden 2013 lopussa suomenruotsalaisia eli ruotsia äidinkielenään puhuvia oli Suomessa 290910 henkilöä eli 5,3 % kaikista Suomen asukkaista! Ja muita (ei suomea eikä ruotsia)  äidinkielenään puhuvia oli 289068 henkilöä. Suurimmat kieliryhmät olivat venäjä, viro, somali ja arabia. Vuonna 2014 ja varsinkin vuonna 2015 Suomeen on muuttanut kymmeniätuhansia muita kuin suomea ja ruotsia puhuvia ihmisiä.  Eli kun saamme uudet tilastot niin ruotsinkielisten 5,3% on pienentynyt entisestään.

Tämän pienen kielivähemmistön takia siis suomenkieliset opiskelevat pakosta ruotsin kieltä ja Suomen valtio joutuu maksamaan riihikuivaa rahaa kaiken maailman lomakkeiden painattamiseen myös ruotsin kielellä! Puhumattakaan nyt siitä, mitä maksaa palkata ruotsinkielisiä virkailijoita virastoihin jne odottelemaan sitä mahdollista, yhtä täysummikkoa ruotsia puhuvaa asiakasta!

Kyllä nyt täytyisi eduskunnan ja hallituksen tajuta, että ajat ovat muuttuneet ja Suomi sen myötä. Perustuslakia pitäisi muuttaa ja murtaa ruotsin kielen ylivalta. Kohta muutkin kieliryhmät ovat vaatimassa samanlaista palvelua omalla kielellään kuin ruotsinkieliset varsinkin sitten kun heidän määränsä on suurempi.

Hienoa, että koulussa opitusta ruotsin kielestä oli hyötyä Ruotsiin muutettaessa. Senkö vuoksi nyt sitten miljoonien muiden suomalaisten pitää opiskella ruotsia? että jos joskus sattuisi menemään Ruotsiin töihin...?  Jos nyt jolla kulla suomenkielisellä olisi haluja lähteä Ruotsiin töihin niin aina olisi mahdollisuus opiskella ruotsia vapaaehtoisesti.

Eikä tässä mistään vihasta tai kateudesta ole kyse, yleensäkään en ymmärrä, että mitä kohtaan?  Tässä on kyse siitä, että suurin osa kansaa pakotetaan opiskelemaan kieltä, jota he eivät halua opiskella ja jota he eivät koskaan eläessään tarvitse.

Vierailija

"lain kirjain ei täyttyisi: ruotsinkielinen vähemmistö ei sitten enää saisi palveluja virastoissa,"

Olisi järkevämpää ja halvempaa palkata tulkkeja niitä varten, jotka eivät Suomessa suomella tai englannilla pärjää kuin pakottaa koko kansa opettelemaan täysin turha kieli, jota EHKÄ kerran elämässään tarvitsee.

Ruotsin kielen asema toisena kotimaisena pitäisi lakkauttaa, kun sille ei ole enää eikä ole ollutkaan mitään perusteita. Meillä on enemmän muita kieliä puhuvia. Eikö heilläkin pitäisi silloin olla oikeus palveluihin omalla äidinkielellään?

Pohjoismaissa osataan englantia niin laajasti, että ruotsin pakko-opettelu sitä varten on tuhlausta. Siksi englanti saisi olla ainoa pakollinen kieli äidinkielen lisäksi.

Ei tässä ole vihanpidosta kysymys vaan pelkästä järjen käytöstä. Vapaaehtoisena tietenkin ruotsin opiskelun pitäisi olla mahdollista.

huusiann

Sinun höpö-höpöttelysi ei vakuuta eikä onnistunut kumoamaan minun esittelemiä faktoja. Yritä argumentoida väitteesi äläkä höpöttele jos et keksi perustelua väitteellesi. Äläkä vähättele historiaa omien tarpeittesi mukaan. Minä en esittänyt kuin faktoja ja sinä muodostit niistä eriskummallisia väitteitä ruotsin valta-asemasta ym.

On turhauttavaa keskustella ihmisen kanssa joka ei ymmärrä keskustelun perusasioita.

Ruotsin kielellä on aina lyöty suomalaisia ja sen me nimenomaan näemme historiasta. Ruotsille ei olla mitään valta-asemaa tekemässä vaan sillä on aina ollut valta-asema jota on käytetty hyväksi suomalaisia lyötäessä ja suomen kieltä alistaessa.

Suomen kielesi ei avautunut minulle vaikka väität sitä osaavasi.
Mitä oikein tarkoitit saksan ja venäjän taitajista?

huusiann

Minähän annoin sinulle tietoa ruotsalaisuuden rumasta historiasta. Mitä sinä minulta pyydät jotakin mitä et osaa edes kuvailla. Anna sinä minulle jotain äläkä pyydä minulta jotakin jota et osaa edes pyytää. Minä puhun pakkoruotsin rumasta tarkoituksesta ja sinä puhut jostain lapsista ja niiden menestyksestä.

huusiann

Farmor Anka kirjoitti:
Googletapa, "huusiann", vaikkapa "Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen" tai "G. Z. Yrjö-Koskinen", niin näet mitä kaikkea tämä fennomaani sai aikaan suomenkielisten hyväksi.

Kun Ruotsi ja Suomi olivat yksi valtio, oli Turku valtakunnan toiseksi merkittävin kaupunki. Ruotsista meille on tullut paljon hyvää, esim. kristinusko ja sen mukana länsimainen sivistys. Itse olen ehdoton kaksikielisyyden kannattaja. Ei pieni ruotsinkielinen vähemmistömme ole meille uhka; vaara saattaa uhata muualta. Jos Sveitsissä neljä eri kielikuntaa elää sulassa sovussa, niin onhan se kummaa jos Suomi olisi vallan pakko-suomalaistettu. Minusta kaksikielisyys on rikkautta. Olen iloinen, kun meidän lapset eivät ole nurisseet mistään "pakkoruotsista".

Eihän koulussa ole pakko-suomea, pakko-matematiikkaa eikä pakko-biologiaakaan, vaan oikeus oppia noita aineita hyödykseen.

Googlaa itse ja kerro meillekin. Silloin selviää se mitä haluat meille kertoa.

Ruotsista ei meille ole tullut mitään hyvää ei kirkkoa eikä muuta. Suomessa raamattu on raamattu eikä bibel siksi että usko tuli Suomeen idästä.

Väite että jotain olisi tullut Ruotsista on väärä. Kun Suomi oli osa Ruotsia niin molemmat saivat vaikutteita Euroopasta ja kehittyivät samaa tahtia. Ruotsin vaikutus on ollut että se on voinut hidastaa tätä yhteistä kehitystä kuten esim. Agricola joutui kärsimään.

Agricola joutui odottamaan neljä vuotta että sai Uuden testamentin käännökselleen painoluvan. Rahat saatiin koko raamatun käännökseen vasta sata vuotta myöhemmin.

Muutenkin on naivia ajatella että kehitys saataisiin jostain . Se leviää ihmisten mukana jos heille on siitä jotain hyötyä. On historian ymmärtämättömyyttä jos luulee että Suomi ei olisi voinut saada vaikutteita Euroopasta ilman Ruotsia.

Ei eliitti ketään sivistänyt vaan pyrki betonoimaan oman asemansa ja riistämään suomenkielistä kansaa

Silloinen pieni ruotsinkielinen suomenkielisiä puolustava "fennomaanisivistyneistö", joka oli vähemmistö ruotsinkielisestä sivistyneistöstä, teki asioita omista motiiveistaan ja ovat siksi saanet palkkionsa aikaa sitten.

Mitään kunniavelkaa ei ole syntynyt nykyisiltä suomenkielisiltä silloisille ruotsinkielisille sivistyneistölle tai varsinkaan heidän tämän päivän jälkeläisilleen. Päinvastoin!

Ruotsinkieliset eivät ole tehneet mitään suomenkielisten hyväksi ja ovat aina saaneet ylisuuren korvauksen suomenkielisiltä.
Ruotsinkieliset kyllä rupesivat tukemaan suomenkielisten identiteettiä koska he pelkäsivät että suomalaiset kääntyisivät venäläisyyteen jos he tukahduttaisivat suomalaisuuden kokonaan.

Ruotsinkielisten tavoite oli vielä liittää Suomi Ruotsiin ja se onnistuisi vain jos suomenkieliset saatiin pidettyä poissa venäläisyydestä. Ruotsinkieliset eivät ole koskaan tehneet mitään suomenkielisten hyväksi.

Lauantaiseura joka oli viheliäisen pieni osa ruotsinkielisestä eliitistä tuki suomenkielisten identiteettiä koska he pelkäsivät että suomalaiset kääntyisivät venäläisyyteen jos he tukahduttaisivat suomalaisuuden kokonaan.
Heistäkin osa oli suomenkielisiä koska suomenkielisiä ei silloin hyväksytty eliittiin suomenkielisinä.
Ruotsinkielisten tavoite oli vielä liittää Suomi Ruotsiin ja se onnistuisi vain jos suomenkieliset saatiin pidettyä poissa venäläisyydestä. Ruotsinkieliset eivät ole koskaan tehneet mitään suomenkielisten hyväksi ilman omaa hyötyä.

huusiann

Farmor Anka kirjoitti:

Jos Sveitsissä neljä eri kielikuntaa elää sulassa sovussa, niin onhan se kummaa jos Suomi olisi vallan pakko-suomalaistettu. Minusta kaksikielisyys on rikkautta. Olen iloinen, kun meidän lapset eivät ole nurisseet mistään "pakkoruotsista".

Eihän koulussa ole pakko-suomea, pakko-matematiikkaa eikä pakko-biologiaakaan, vaan oikeus oppia noita aineita hyödykseen.

Sveitsissä ei ole neljä kielikuntaa sulassa sovussa. Sveitsi on nelinkertaisesti yksikielinen. Sveitsissä kantonit ovat yleensä yksikielisiä ja hallinto toimii yhdellä kielellä. Jos siis haluat palvelua viranomaisilta joudut opiskelemaan kantonin virallisen kielen etkä saa palvelua muilla kielillä.

Sveitsissä saksankieliset eivät usein osaa ranskaa vaikka ovat sitä opiskelleet ja ranskankieliset eivät halua puhua saksaa vaikka sitä osaisivat.

Pakkoruotsin poistaminen on portti maailmankielien laajempaan osaamiseen ja kansainväliseen sivistykseen.

Kaikille pakotettu pakkoruotsi ei ole kielitaitoa, koska sillä ei voi erottautua työmarkkinoilla. Monipuolinen kielitaito tarkoittaa jotain muuta kuin pakkoruotsia ja on edellytys pienen maan selviytymiselle talouden ja kulttuurien kilpailussa.

Ne pakkoruotsia kannattavat jotka vetoavat muihin pakollisiin pakkoaineisiin mm. matematiikkaan, paljastavat ettei heillä ole perusteluita pakkoruotsin tueksi. He joutuvat käyttämään matematiikan perustelua myös pakkoruotsin perusteluna.

Matematiikassa ja pakkoruotsissa on vain suuri ero ja siksi ne molemmat tarvitsevat oman perustelunsa mahdolliselle pakollisuudelle. Pakkoruotsille ei matematiikan, historian tai biologian pakollisuudesta löydy perusteita.
Matematiikka on pakollista kaikissa maailman maissa koska se opettaa logiikkaa.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat