Kommentit (9)

Vierailija

Turun kaupungin vanhusten asumispalveluiden johtajan sanat:
"Suomen lainsäädäntö on TODENNÄKÖISESTI tiukempi kuin Hollannin."
Näillä tiedoilla eivät lait eivätkä säädökset muutu, eli mikäli halutaan parempaa elämää vanhuksille ja nuoremmillekin muistisairaille, tutustutaan ihan ensin lainsäädäntöön siinä maassa, jossa toimitaan paremmin! Muutos alkaa alusta, ei hämärillä keskivaiheilla ponnistellen! Terv. 56-vuotias muistisairas

Vierailija

Juttu kuulosti siltä, että siellä asuisi vain sellaisia muistisairaita joilla on vielä paljon toimintakykyä jäljellä. Kun sairaus etenee niin ei siinä auta yhteiset kauppareissut. Oikeasti muistisairas voi mennä pissalle hyllyn viereen tai alkaa syödä muroja pakkauksesta tai raakaa lihaa ja pahimassa tapauksessa tukehtua syömäänsä. Muistisairaalle tärkeää on rutiinit ja samat läsnäolevat ihmiset jotka osaavat 'lukea' häntä. Tarpeeksi suuri hekilökunta. Aika, turvallisuus.

Vierailija

Niin varmaan onkin, että sairauden edetessä on muutettava valvotumpaan ja laitosmaisempaan ympäristöön. Mutta jos sitä ennen saa nauttia jutussa kuvatusta ympäristöstä ja kodinomaisesta ympäristöstä vaikka pari vuottakin, onhan sekin arvo. Ei muistisairaudet hetkessä etene kuvaamallesi tasolle.

Vaikuttaa siltä että toiminnassa on hoitajia, ohjaajia ja vapaaehtoisia, joiden varassa arki viime kädessä pyörii. Jutussa on kauniisti kuvattu mahdollisuuksia, mutta moni asia toteutuu varmasti tuettuna/autettuna. Tällaista soisi olevan enemmänkin.

Vierailija

Ei suomessa koskaan tule edes tavallista vanhuutta hoitamaan tuolla tavoin. Täällä rahat laitetaan johonkin ihan muuhun.

Tuntuu, että päättäjillä ei ole mitään käsitystä reaalimaailmasta, kun eivät edes vanhuksista välitä.

Tämä ei tule muuttumaan.

Tutkimusten mukaan, kaikista Alzheimerin tautia sairastavista potilaista 0,5-1 prosenttia sairastaa periytyvää tautia.

Alzheimerin taudin osalta ensimmäisen asteen sukulaisen riski (jos sukulainen on omilla elintavoilla sairastunut, niin riski on tasan nolla) sairastua on suurentunut. Kuitenkin erilaisten elämäntapojen ja hoidettavien riskitekijöiden rooli on perinnöllistä riskiä merkittävämpi. Eli omasta fyysisestä kunnosta, verenkiertoelinten kunnosta ja elintavoista huolehtiminen vähentää Alzheimerin taudin riskiä merkittävästi ja jopa kokonaan. Lähde: Alzheimerinfo.fi

Lyhyesti ennaltaehkäisystä:

Kalan Omega-3 -rasvahappoja (EPA ja DHA) sekä B-, C- D- ja E-vitamiineja sisältävät ruoat suojelevat aivoverisuonia ja auttavat aivoja voimaan hyvin. Tärkeintä on syödä monipuolisesti kasviksia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä,  kylmäpuristettuja kasviöljyjä (oliiviöljy, kookosöljy, vehnänalkioöljy), pähkinöitä, siemeniä, manteleita ja kalaa.

Aikuinen nainen tarvitsee perusruokavaliossa lähes 100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa, mutta mieluummin 1000 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää, niin perunaa, riisiä tai viljaa.

Ja lisäravinteena pitää syödä D-vitamiinia sekä kalaöljyä. 

EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaille 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaille 100µg päivässä. Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan.

Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla 1-2 kertaa viikossa painon tai terveyden siitä heilahtamatta suuntaan taikka toiseen. 

Liiku kohtuudella ja vietä sosiaalista elämää. 

Älä tupakoi ja käytä alkoholia kohtuudella, jos käytät.

Vierailija

Huom. dementia ei ole yhtä kuin muistisairaus (vrt. Alzheimerin tauti, ja ks. esim. Terveyskirjasto). Toki muistin heikentyminen on dementian yleisempiä oireita.

Vierailija

Suomessa vanhuus on mahdollisimman paljon poishoidettava vamma ja ympäristö sen mukainen. Mä tapan itseni mieluummin  kun joudun "hoidettavaksi"  ja mun ihmisarvo riistetään minulta pois. Hoitajina toimii mihinkään muuhun koulutukseen epäkelvot lähihoitajat. Kammottavaa.

-valone-Käyttäjä698
Seuraa 
Liittynyt11.3.2016

Vierailija kirjoitti:
Suomessa vanhuus on mahdollisimman paljon poishoidettava vamma ja ympäristö sen mukainen. Mä tapan itseni mieluummin  kun joudun "hoidettavaksi"  ja mun ihmisarvo riistetään minulta pois. Hoitajina toimii mihinkään muuhun koulutukseen epäkelvot lähihoitajat. Kammottavaa.

Kyllä! On kammottava tuo sinun nimetön mielipiteesi! Luojan kiitos, että kaikki vanhukset eivät ajattele samoin!

Ei varsinkaan he jotka ovat vaivautuneet elämään säällisesti rypemättä ja itseään tuhoamatta.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat