Elokuvaohjaaja Kiti Luostarisille elämä on tutkimusmatka ihmisyyteen. Jokainen päivä antaa uutta iloa olemassaolosta. Kun ruumis rapistuu, sielu on entistä elinvoimaisempi.

Kun Kiti Luostarinen löytää itsensä pohtimasta asiaa, joka ei jätä rauhaan, siitä täytyy tehdä elokuva. Kaikki hänen viisi pitkää dokumenttiaan ovat henkilökohtaisia puheenvuoroja, samalla kun ne käsittelevät ihmisyyden eri ulottuvuuksia.

Ensimmäiseen pitkään dokumenttielokuvaansa Sanokaa mitä näitte Kiti Luostarinen sai aiheen, kun hänen äitinsä sairastui dementiaan. Elokuvan teemana on muisti ja se, miten eri tavalla äiti ja perheen sisarukset muistavat asiat.  Äiti kuoli viimeisenä kuvauspäivänä. Äidin kuolema sysäsi liikkeelle pohdiskelun, joka johti 10 vuotta myöhemmin elokuvaan Kuoleman kasvot.

Muistista kertovaa elokuvaa filmatessaan Kiti oli alkanut myös pohtia, mistä häneen ja sisaruksiinsa on tullut kyky rakastaa. Se johti elokuvaan Se oikea – tarinoita rakkaudesta. Rakkauden voimaa Kiti Luostarinen tutkii myös elokuvassaan Palnan tyttäret, joka kertoo kahdesta Intiasta adoptoidusta tytöstä.

Naisenkaari-elokuva sai alkunsa, kun Kiti ihmetteli, miksi hän katsoi omaa vanhenevaa ruumistaan niin julmin silmin, miksei rakastavin ja armollisin. Elokuvassa eri-ikäiset naiset kertovat suhteestaan omaan ruumiiseensa.

Kiti Luostarinen panee elokuvissaan itsensä likoon harvinaisella tavalla. Hän on useimmissa itse kuvassa ja äänenä läsnä. Omat elokuvat ovat myös muuttaneet häntä ihmisenä, muokanneet ja myllänneet, saaneet jopa menemään naimisiin.

– Kun filmasimme elokuvaa, jossa pariskunnat kertovat rakkaudestaan, joku haastateltava ihmetteli, miksi en ole naimisissa. Niin Toni (Edelman) ja minä menimme naimisiin filmauksen aikana 18 vuoden yhteiselon jälkeen.

– Ihminen kuolee niin kuin on elänytkin. Kuoleman edessä ei ole tärkeää, onko ihmistä rakastettu vaan onko hän itse elänyt rakastaen.

Kuolema on yrittänyt napata Kiti Luostarisen kahdeksan kertaa. Hän syntyi napanuoraan kuristuneena, sairasti lapsena keltataudin ja on ollut monessa auto-onnettomuudessa. Yksi hänen siskoistaan hukkui lapsena kotirantaan.

Kun Kiti teki elokuvaa Kuoleman kasvot, hän vietti kahden vuoden ajan paljon aikaa saattohoitokodissa, sekä vapaaehtoisena työntekijänä että elokuvan tekijänä. Sen jälkeen hän ei ole turhia napissut.

– Kysyin potilailta heidän suurinta haavettaan. Yksi kertoi unelmoivansa, että saisi vielä kerran tehdä lihapullia ja syödä yhdessä perheen kanssa. Joku toinen halusi uimaan, kolmas metsään kävelemään.

– Miten arvokasta onkaan olla elossa! Voin koska tahansa mennä metsäkävelylle, uimaan, syödä perheen kanssa. Haluan elää juuri tässä, nyt, en huolehtia huomisesta tai märehtiä menneitä.

– En ymmärrä puhetta siitä, että terveys, nuoruus, hoikkuus ja onnellisuus liittyvät yhteen. Ihminen voi olla erittäin sairas, mutta silti onnellinen ja rakastava. Monet nuoret ja nätit ihmiset ovat ihan hukassa itsensä kanssa, kun taas monet vanhat ihmiset osaavat arvostaa arjen pieniä asioita.

Eläkkeelle jäämistä Kiti Luostarinen ei ole pohtinut.
– Luovuus on tapa elää, ja se tuskin muuttuu miksikään, kun vanhenen. Kukaan ei ehkä rahoita elokuviani, kun olen 90-vuotias, mutta sitten teen jotain muuta luovaa. Jos en muuta jaksa, teen käsitöitä.

Kiti Luostarinen:

  • Syntynyt 7.2.1951 Kiuruvedellä.
  • Elokuvaohjaaja ja -tuottaja.
  • Kiila-palkinto 2003, Vuoden Elokuvaohjaaja 2008, DocPointin Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto 2010.
  • Pitkät dokumenttielokuvat: Sanokaa mitä näitte (1992), Naisenkaari (1997), Se oikea – tarinoita rakkaudesta (1999), Kuoleman kasvot (2003), Palnan tyttäret (2007).
  • Tekeillä elokuva Luhangan kylästä, yhteisöllisyydestä ja vuodenajoista.

Vierailija

Kiti Luostarinen - tutkimusmatkalla elämässä

AH, AIKA VAIKKA MULTA PALJON VIET, EI KIINTYMYSTÄ, JOLLA TÄNNE LIITYN......Martti Korpilahden kotiseutulaulusta Kiti Luostarisen elokuva Luhangan elämästä avaa sielunmaisemia vanhuuteen ja ihmisyyteen yleensä. Elämäni olen tehnyt työtä ihmisten-lähimmaisten kanssa niin Luhangassa, Sipoossa, Muoniossa ja monessa muussa paikassa. Luulen nähneeni elämää läheltä, mutta Kitin filmin nähtyäni huomaan, että paljon on vielä itsessäni keskeneräisyyttä-oppimista. Tästä silmänavausfilmistä kiitos! Paula...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti