Muistatko vielä ne kesät, kun mikrot olivat muotia ja tipparellulla kurvailtiin pikkuteitä tansseihin? Millainen oli kesä maalla, miten se lämmitti kaupungissa? Tässä loput lukijoiden muistot nuoruuden kesistä, ET-lehdessä 7 lisää.

Poutapilviä ja ulkomaalaisia

Silloin elettiin 60-lukua. Kesät olivat kunnon kesiä, aurinko paistoi ja elämässä oli hohtoa.
Kotini oli vireässä maalaiskylässä pohjoisessa. Siellä oli koulu, neljä kauppaa, posti ja rautatieasema. Melkein joka talossa oli karjaa, ja voimalaitostyömaat toivat lisäansioita perheisiin.
Kylän läpi kulki valtatie. Kesäisin tiellä liikkui turisteja, ulkomaalaisiakin. Meillä oli tapana katsoa autojen kansallisuustunnuksia ja keskustella niistä toisten nuorten kanssa.
Rippikoulun jälkeen lähdin opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, kesälomiksi palasin kotiin. Kesällä maatalossa oli työtä kaikille perheenjäsenille, koska koneita ja apuvälineitä ei paljon ollut. Työ ja hupi vaihtelivat päivittäin, mutta sanonta ”työ ensin, sitten hupi” määräsi tahdin.
Aurinkoiset päivät heinäniityllä ovat mukavia, vaikkakin rankkoja, mutta siellä viihtyi, tuli rusketusta ja voimia lisää! Olin useimmiten hankoamassa, seipäille tai ladossa. Heinänteko kesti lähes kuukauden. Silloin tehtiin heinä tarkoin. Ensiksi niitettiin pyörtänöt viikatteella ja sitten traktorin niittokoneella sarka. Kun seivästettiin tai koottiin luokoa karheilta, visustelijat haravoivat loput heinät. Hauskoja olivat kahvihetket heinäladolla. Repusta ja pärekorista otettiin eväät ja mukit, pänikästä mehua ja nuotiolla keitettiin kahvit.
Lauantaisin oli tapana käydä tansseissa. Oli lupa, kun olin jo ripit käynyt. Lähin tanssipaikka oli viiden peninkulman päässä ja sinne oli linja-autokuljetus. Menimme porukalla naapurin tyttöjen kanssa, maitolava oli kohtauspaikkana.
Heinäntekoaikana oli rankka niittypäivä takana, sen jälkeen lypsettiin lehmät äidin kaverina. Sitten saunaan, pääsin menemään ensimmäisenä häkälöylyjen jälkeen. Oli kuivatettava tukka, vähän tällättävä ja puettava tanssimekko päälle. Ja menoksi onnikkapysäkille! Siinä me vertailimme rusketuksia ja ihastelimme mekkoja. Minulla oli sinisävyinen sifonkimekko ja vaalea olkalaukku. Jännittyneinä arvailimme, tuleeko hän ja hän. Onkohan tuuria?
Pyhinä tehtiin vain tarpeelliset työt, silloin ehdittiin levätä ja kylästellä. Isälläni oli tapana kirkonmenojen jälkeen mennä saunan lauteille päiväunille. Hän sanoi, että siellä on lempeä lämpö, rauha ja hiljaisuus.
Pyhäisin tapasimme naapurin tyttöjen kanssa ja supattelimme tanssireissusta. Tiedettiin myös kertoa, oliko ollut tuuria.
Iltaisin kävimme kävelemässä maantiellä tai jokirannassa mansikoita etsimässä. Joskus istuimme rantakivillä, katsoimme vuolasta virtaa, pilvenhattaroita ja haaveilimme.
Ihanat kesät ja poutapilvet, nuoruuden kullatut muistot!
Kissankello

Armi-kengät, totta kai!

Asuin nuoruusvuodet Vaasassa. Kesät olivat lämpöisiä. Hietasaari oli suosittu uimapaikka, mutta auringonottaminen oli minulle tärkeintä. Näyttävät kokouimapuvut olivat muotia 50-luvulla.
Muotia olivat myös pitsipuserot, kukkahameet ja leveät solkivyöt. Armi Kuusela oli minun ihanteeni, olen samanikäinen. Kengissä oli remmit jalan ympäri. Niiden nimi oli Armi-kengät.
Harrastuksia olivat elokuvissa käynti ja tanssiminen. Tansseihin piti pukeutua huolella. Pukuni oli punainen, korkean kauluksen reunassa oli pitsi. Valkoisissa, nelinkertaisissa helmissä oli edessä lukko.
Anja, Pietarsaari

Haukkaankalliolla laulettiin pitkälle yöhön

Olen sota-ajan lapsi. Sota muutti elämää monella tavalla. Isäni putosi palavan koneen mukana Laatokkaan. Äiti antoi vaikeuksiensa takia minut kasvatiksi Nurmijärvelle. Uusi kotini oli uskovainen, jossa kenellekään ei käännetty selkää. Kulkurit saivat olla meillä yötä ja syödä vatsansa täyteen.
Kuusivuotiaasta lähtien oli tehtäväni kesäisin ajaa lehmät aamuisin metsään ja noutaa iltaisin kotiin. Kasvattiäitini laittoi mukaani marja-astian, ja lehmät seuranani poimin talveksi marjat.
Kesään kuuluivat myös peltotyöt. Heti kun harava pysyi kädessä, oli mukana heinäkorjuussa. Rukiin sitominen lyhteiksi oli hankalampaa: pienet kädet naarmuuntuivat.
Kesässä oli kaksi mieleenpainuvaa asiaa: juhannusaatto ja talkooväen kestitys heinäpellolla. Heille vietiin kahvia ja vastaleivottua pullaa. Istuttiin ojan reunalle, ja aikuiset kertoivat hauskoja juttuja, joista kaikkia en aina oikein ymmärtänyt.
Juhannusaattona sukulaiset ja ystävät tulivat kotiimme. Otettiin eväät ja kahvipannu mukaan, kiivettiin Haukkaankalliolle, josta aukeni näköala Palojoen kylälle. Sytytettiin nuotio, keitettiin kahvit ja laulettiin pitkälle yöhön.
Tuulikki, Nurmijärvi

Tuliaisia Amerikasta

Siihen aikaan kaikki kesät olivat aurinkoisia, pilvettömiä ja onnellisia. Isäni oli kyläkauppias, ja vietin kesäni kaupassa. Seurailin asiakkaita, siellä kävi isäntiä ja emäntiä lähitaloista. Kaikki olivat omalla tavallaan persoonia ja mielenkiintoisia.
Emännät tulivat ensin keittiön puolelle ennen ostoksia. Äidillä olikin aina kahvipannu hellalla valmiina.
Toki vietimme sisareni kanssa aikaa rannalla aurinkoa ottaen ja järvellä onkien.
Osallistuin paljon nuorisoseuran toimintaan. Tanhuttiin, näyteltiin ja tanssittiin. Teimme retkiä Aavasaksalle yöttömän yön aurinkoa katsomaan. Matka tehtiin kuorma-auton lavalla ilman mitään sateensuojaa. Puolisokea kuljettaja ajoi ojaan, ja ajokortiton serkkupoikani oli kuskina loppumatkan.
Vuoden 1947 jälkeen tulivat nailonsukat. Saimme paketteja äidin sisarelta Amerikasta. Vaatteet olivat ihania ja erikoisen mallisia. Ilmankos jouduinkin jo 19-vuotiaana naimisiin!
Anja, Mikkeli

Lautamajan tunnelmaa

Vietimme kesää ystävättäreni kanssa maatalossa maksullisina kesävieraina. Olimme noin 19-vuotiaita ja olleet talossa aiemminkin lomalla. Söimme talossa, mutta nukuimme pienessä lautamajassa, jonka olin ostanut pojilta. He olivat sen joskus kokoon kyhänneet.
Kun hakkasimme sisäseiniin pahvia, ettei aurinko paistaisi läpi, piti toisen olla ulkopuolella pitämässä laudoista kiinni. Muuten ne olisivat lentäneet taivaan tuuliin!
Mökissä oli ikkunakin, johon tietysti laitettiin verhot. Kun toimme patjat lattialle, mökki oli täysin kalustettu. Siellä me iltaisin istuskelimme patjoilla, juttelimme elämästämme ja laulelimme kitaran säestyksellä.
Viikonloppuna piti lähteä tansseihin ja saada uusi leninki. Siispä ajoimme noin 20 km kirkonkylään, ostimme kankaat ja ajoimme takaisin. Sitten leikkasimme vanhojen mekkojen mallin mukaan ja kiireellä ommeltiin leningit, samaksi illaksi. Omani muistan hyvin, valkoisella pohjalla mustia suuria ruutuja, tyköistuva yläosa, holkkihihat, pystykaulus ja leveä kellohelma. Ystävälleni tuli niin kiire, että hänen leninkinsä helma piti kääntää maitoliimalla ylös, kun hän ei ehtinyt enää ommella.
Illalla sitten isolla porukalla pyöräiltiin nuorisoseuran talolle tansseihin, ja kaupunkilaistyttöjä kun oltiin, flaksi kyllä kävi – ja olihan meillä uudet, hienot leningit.
Liisu, Helsinki

Suven kuumat tunnelmat

Kesät olivat aina kuumia, tai ainakin ne tuntuivat siltä, kun piti olla heinäpellolla apuna. Pellot olivat pitkiä ja peltoaukean takareuna tuntui saavuttamattomalta.
Lauantai oli juhlapäivä. Savusauna lämpeni, tukka pestiin ja laitettiin papiljotit päähän. Kun hiukset olivat kuivat, papiljotit poistettiin ja hiukset hulmusivat pehmeinä kiharoina hartioilla.
Piti päästä lavatansseihin 30 kilometrin päähän, joten ei muuta kuin tien varteen Pirkon kanssa ja ”peukku” pystyyn. Aina löytyi kyyti, eikä pelottanut. Joskus löytyi jopa ihana poikakin, jonka kanssa tanssittiin hikeen asti. Välillä käytiin kävelyllä rantapolulla ja suudeltiin, ah!
Sitten aamupuolella ajeltiin kotiin ja valvottiin, mutta seksi ei kuulunut kuvioihin. Se oli viatonta kuhertelua. Kaikesta on kulunut aikaa 40 vuotta, mutta aika kultaa muistot.
Merimajan tanssit

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti