"Sitten päästiin raivaamaan seinän vierustaa auki, purkamaan, nostamaan. Tekemistä oli enemmän kuin oli osattu arvata. Kohta oli koko kamari riisuttu, hirsiä myöten."

Tyttöheinän tahto

Se oli käärme. Punaisella vanhalla lattialla se luikerteli, itseään viilentämässä varjoisassa eteisessä. Se sai nimekseen Kake, Kake the Snake.

Kake oli pian keittiössäkin, teki tuttavuutta mustan jatkojohdon kanssa. Käärme oli komea punaista lattiaa vasten. Pintaa koristi päällinen, joka oli kuin nahkatakki. Kake oli rock ja se kuunteli kun sille puhui. Se oli fiksu ja poistui, kun pyydettiin. Lähti sitä reittiä mitä oli tullutkin, eli oven-raosta eteiseen ja lattian raosta sen vihreään valtakuntaan, käärmesiskojen ja veljien luo.

Oli Kake kerran makuukamarissakin, mutta se oli ennen eteisen ja keittiön valloitusta. Sen lempipaikka oli levitettävän sänkylavetin alaosa. Siis se missä pidetään niitä peittoja ja tyynyjä, jotka eivät ole käytössä. Anopilla ja käärmeellä oli sanaton ja intiimi kohtaaminen. Käärme otti nahkat alleen ja katsoi viisaammaksi väistää.

Kai se Kake alkujaan meni sinne sänkylaatikkoon hiirten perässä. Hiirten, jotka keksivät tunkeutua peiton sisään. Sinne ne eksyivät kuituviidakkoon, kuolivat peiton sisälle. Peitot haisivat kerrassaan kamalalta, mutta ei se Kakea haitannut. Tyttöä se haittasi kylläkin.

Kun anoppi sai ratkaistua karsean peiton arvoituksen ja kaivettua esiin hiirivainaan, ymmärsivät kaikki yskän. Kuka se Mikki Hiiren uurnan alla unta kuontaloonsa kiskoisikaan. Olkoonkin, että hiiri oli peiton sisällä eikä patjan alla, kuten prinsessalla herne.

Kun se tyttö tuli mökkiin, se rakastui siihen. Ensimmäisen kerran mökin pihapiiriin päästyään se alkoi itkeä, sellainen heinä se oli. Se itki ja tuijotti mökkiä eikä saanut katsettaan irti siitä. Sen silmät menivät sillä tavalla omituisesti sirrilleen. Se siirtyi kaikkien maailman aikojen ja muistojen taakse. Oli samalla läsnä. Kaiketi kukaan, missän päin maailmaa ei ole ollut yhtä aikaa niin läsnä ja kuitenkin poissa. Se oli muistojen värinää tässä ja nyt, tunteen puistatus.

Se näki mummonsa köökin nurkassa tiskaamassa ja pappansa keinutuolissa. Siellä tämä souti ja koputti piippua uuniluukkuun.
  
Tyttöheinä kuuli ne samat narinat mitä mummolan lattiat aikoinaan olivat suustaan parkaisseet, ja samat tuoksut. Täälläkin tuoksui nimittäin lehmältä aavistuksen verran, vaikka viimeiset lehmät olivat kirmanneet pihassa viimeksi 40 vuotta sitten.
  
Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Tyttö rakastui mökkiin, pihaan, epämääräisesti sojottaviin sähköjohtoihin, viikatteeseen, saunan tuoksuun, navetan halkeilleeseen kylmään lattiaan ja tikan hakkaamaan koloon räystäslaidoissa. Se rakastui kaikkeen, jopa leipälapioon, joka tippui päähän, kun oven yläpuolella koristeena olevat lehmän sarvet antoivat periksi.

Sitä se on kun rakastuu, mutta rakkautta seuraa aina huoli. Ne kulkevat sillä tavalla peräkanaa. Tytön sydän alkoi vonkua surusäveltä mökin kohtalon vuoksi, se pitäisi pelastaa. Mökin omistajat olivat niitä kaupunkilaisia, siis sitä ihmislajia, jotka olivat ihan vaan huvikseen ja aikansa kuluksi hankkineet mökin tekemättä sille mitään. Korkeintaan he olivat pystyttäneet navetan taakse pari mehiläispönttöä. Minikokoinen hunajafarmi.

Kunhan joulukuuseksi istutetut puun taimet kasvoivat isommaksi ja kunhan pörriäiset hoitivat hommansa, että hunajaa tuli, niin tavoite olisi täyttynyt. Se tavoite täyttyi. Sillä aikaa mökki luhistui, ränsistyi. Se kuolonkorahteli, painuvissa hirsissä kävi karmiva hidas narina. Lattialaudat mätänivät suhinalla, kun märkä maa ja sienet söivät sitä kitoihinsa.

Taivas antoi oman panoksensa. Katto tuli vanhuutensa siihen vaiheeseen, jossa pinta ei enää pitänyt vaan vesi tuli läpi. Se oli kuin lähtölaukaus mökin kuolemalle, mökki oli katoamassa kuolleiden talovanhusten taivaaseen, mutta sitten tuli se tyttö, miniävärkki, se likkaheinä ja rakastui mökkiin. Sen  jokaiseen narinaan ja lehmäntuoksuun.

Se ilmoitti, että mökille pitää tehdä jotain. Tytöllä oli aivot ja se ajatteli niillä. Tarvitsisi tehdä jotain, se arvasi. Appivanhemmat vetäytyivät loitommalle ja ilmoittivat, että kyllä mökin saa heidän puolestaan pelastaa.
  
Appivanhemmat eivät aikoneet osallistua pelastusoperaatioon, koska olivat itse siinä iässä, että olivat yhtä rempallaan kuin mökki. Mökin kurja kunto halkaisi kesäidyllin, ja sukupolvien välinen murina aiheutti eripuraa. Ei siitä kaunista lorua saanut aikaiseksi, ei sitten millään. Ei siellä juurikaan mitään yhdessä puuhasteltu.

Nuoripari kävi tiheästi mökillä. Vanhukset piipahtivat kaupungista harvakseltaan, kerran paistoivat jopa makkaran ja pari sanaa vaihdettiin. Lähinnä muristiin. Anoppi murahti apelle, ja appi murisi takaisin, johon murahti niiden poika, johon murahti myös miniän kieli. Mitä se sekin lie, sukupolvien välistä kuiluako, murinako se on ainut ääni mikä kuuluu sen kuilun yli.

Tyttö rukoili mielikuvissaan rystyset valkoisena, että mökin elvyttäminen onnistuisi. Myös poika alkoi nähdä, mitä itua tytön toiveissa oli.

Sitten alkoi tapahtua. Ihan noin vain yhtenä kesäpäivänä kun isot mehiläiset pörisivät ja lensivät matalalla, ja kun sisilisko oli raskaana ja odotti perheenlisäystä. Silloin tehtiin päätös mökin pelastamisesta.

Ensin piti tyhjentää vintti, joka oli pullollaan hiekkaa ja tiilimurua. Oli kevennettävä vanhuksen taakkaa, putsattava ullakko. Homman nimi oli pölyä ja hikeä, ja yksi vanha kirjekuori, josta saattoi päätellä entisen asukkaan nimen.

Vintti tyhjeni ja mökki oli valmis uuteen nousuunsa, polvillaan se lekotti jo yhdeltä kantilta, mutta ennen nostamista puolestaan piti kaivaa irti seinään kasvanut menneisyyttä huokuva syreeni. Ennen sitä tuli korjata kottikärryt, joilla ihana nostalginen syreeni ja sen juuripaukku multamöykkyineen voitiin pelastaa. Kun puu oli saanut siirtonsa, piti vielä häätää Kake, joka oli majoittunut kivijalan loukkoihin asumaan.

Sitten päästiin raivaamaan seinän vierustaa auki, purkamaan, nostamaan. Projekti laajeni, tekemistä oli enemmän kuin oli osattu arvata. Kohta oli koko kamari riisuttuna, ilkosillaan, hirret paljaana ja maapohja näkösällä.

Kaiken poika ja tyttöheinä tekivät kahdestaan. Eivät he olleet mitään nikkareita tai kirvesmiehiä, he olivat mielenterveyshoitajia.

Me mennään taas tekemään remppaa sinne mökille, se oli tytön ja pojan sävel kolme vuotta. Mökin kunnostaminen oli kuin mielen hoitamista. Jos sitä ei tehnyt, tönö lahosi ja luhistui kasaan. Perustusten ja katon piti olla kunnossa. Ja ne piti itse laittaa kuntoon. Niin se oli mielen kanssa ja mökin.

Appivanhemmat seurasivat taustalta. Nuoripari sen sijaan sai elämänmittaisen projektin yli kahdeksankymppisestä mökkivanhuksesta. Sellainen sitoo yhteen. Parasta heistä oli se, kun työ opetti tekijäänsä, ja se kuinka omasta sisimmästä löytyi taito korjata mökkiparka. Kyllähän he apuakin joutuivat kysymään ja saivat myös sitä.

Velkuan Ville Kustaa luovutti mökille uuden elimen. Haljenneen vanhan sydämen tilalle tuli ehyt vanha liesi. Leinoliesi, sen runoilijan sukuinen. Hoikkaniemet auttoivat mökin henkitorven kanssa, ja vanhaa piippua restauroiden uusi sydän saatiin paikoilleen. Mökki alkoi jälleen hengittää.
  
Kun isoimmat ruhjeet ja elämän murjomat oli korjattu, oli kiva painaa varpaansa uusittuun lattiaan, jonka rakosista ei kasvanut horsmantainta, mutta jonka sävy oli mahdollisimman lähelle sitä entistä. Jokaisessa maalinvedossa oli oma käden jälki. Enää ei tarvinnut liukastua vaatekaapille mennessään, kun lattia oli kunnossa.

Ja mökki hyräili hiljaisesti ja tyytyväisesti. Lattioiden pinnat olivat siniset, niin siintävät ja kirkkaat, että ne muistuttivat aavasta merestä. Meressä lilluivat varpaat, jotka kuuluivat sille likkaheinälle ja sille pojalle, jonka sydämen se tyttö sai sekaisin.

Ja mökki tiesi, että tarina jatkuisi. Ja tulisi vielä monia uusia varpaita.

Sari Maanhalla

Kolme miniää

Olipa kerran kolme veljestä. Veli Ponteva oli vanhin ja viisain. Sen jälkeen tulivat peräkkäin syntyneet Matti Mainio ja Jussi Juonio. Veljeksillä oli kotipaikka suuren, puhtaan järven rannalla.
Poikien vanha äiti asui kirkonkylällä kerrostalossa. Kotitilaa ei ollut vielä jaettu kolmen veljen ja viiden siskon kesken.

Veljesten teki mieli kesäisin joka viikonloppu kotipaikalle saunomaan, kalastamaan ja viikatetta heiluttamaan. Paikka oli niin syrjässä, että siellä ei ollut edes sähköjä, kaikki asiat piti tehdä pitemmän kaavan mukaan. Aikaa kului paljon jo pelkän kahvin keittämiseen.

Veljeksillä oli myös vaimot: Sirpa Sovittelija, Riitta Riehakas ja Hilkka Hissukka. Sirpa halusi, että kaikki tulisivat toimeen keskenään. Riitta halusi koko ajan tehdä jotain, oli sellainen työnarkomaani vapaallakin. Lauantai-iltaisin, saunan jälkeen kun muut jo asettuivat radion ääreen musiikkia kuuntelemaan, Riitta heitteli tavaroita aitasta ulos ja kuurasi aitan kattoa myöten. Hilkan lapset olivat vielä pieniä ja tarvitsivat äitinsä hoitoa koko ajan. Piti varoa ettei isompi tippuisi järveen eikä pienempi söisi muurahaisia tuvan lattialta.

Sunnuntai-iltaisin kotonaan pyykkivuoren keskellä Hilkka oli väsymyksestä jo turtana. Seuraavana aamuna ei olisi kukaan jaksanut nousta ylös. Tähän olisi tultava muutos, ajatteli Hilkka ja harvensi käyntejään miehensä kotipaikalla.

Jussi Juonio halusi silti perjantaisin maalle ja usein myös sinne menikin. Koska Hilkka ei ollut lasten kanssa kesäpaikalla mukana, karkasivat Matti ja Jussi veneellä järvelle. He sanoivat menevänsä kalalle, mutta suuntasivatkin serkkupojan luokse lähisaareen. Sieltä veljekset rymistivät aamuyöllä takaisin humalassa ja väsyneinä. Olihan se otettava, kun kerran tarjottiin! Veli Ponteva ei tykännyt tällaisesta elämäntyylistä, ja he alkoivat etsiä vaimonsa kanssa omaa kesämökkiä. Pian sellainen löytyikin.

Riitta Riehakas keksi, että nyt hän voisikin alkaa kutsua kotitilalle joukon omia sukulaisiaan ja ystäviään. Ja niin jokaisena viikonloppuna mökissä viettikin aikaansa joku hänen sukulaisistaan. Riitta hössötti ja passasi vieraitaan, sillä aikaa Matti pyöritteli Rupikin kuutiota käsissään ja tunsi olonsa vaivautuneeksi.

Hän olisi halunnut vain temmeltää tutuilla leikkipaikoilla pikkuveljensä kanssa. Jussi Juonio tunsi olonsa ulkopuoliseksi ja lopetti matkustamisen. Hän vietti kesäviikonloppunsa kaupungissa perheen kanssa ja tunsi olonsa katkeraksi. Kovin montaa vuotta ei Riitta jaksanut kesäpaikalla riehua, sillä hän sairastui stressiin. Niin jäi kesäpaikka tyhjilleen ja ränsistyi. Katto vuoti, uunit savuttivat ja hiiret muuttivat hetekan täkkeihin asumaan. Upea hiekkaranta kasvoi umpeen, riihet ja ladot lahosivat pystyyn. Sattuipa joskus joku nuorisoporukka eksymään pihapiiriin ja menivät sisään ikkunalasin särkemällä.

Kului kymmenen vuotta ja tuli perinnönjaon aika. Osa siskoista oli ehtinyt jo kuolla pois ja lapsenlapset kärttivät vain pelkkää rahaa. Veli Ponteva rakensi huvilan kaikista hulppeimmalle paikalle ja viihtyi siellä, koska se oli nyt aivan ikioma. Pikkuveljille olisi lohkaistu myös rantatontti, mutta kuningas alkoholi oli saanut heidät toisiin ajatuksiin. Vain selvä raha kelpasi heille ja ulosottomiehille.

Ja vielä tänäkin päivänä Veli Ponteva viihtyy huvilallaan. Hän istuu keinutuolissa eikä kukaan puhalla hänen taloaan kumoon.

Hiiri Hetekka

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti