Elämänmakuiset tositarinat hääpäivän muistoista saavat hymyn huulille. Lemmekkäitä juhlia muistellaan morsiamen, anopin ja lapsen silmin.


Muistojeni hääjuhla

Vuonna 1983 seisoin lentokentällä Saudi-Arabian Jeddassa. Olin matkalla Kyproksen ja Moskovan kautta Suomeen, omiin häihini.

Kaikki oli tapahtunut äkkiä ja arvaamatta. Olin Jeddassa töissä, yritin hankkia rahaa saadakseni yksiön Helsingistä. Stadissa asunnot olivat kiven alla ja hinnat korkealla.

Muutaman kuukauden jälkeen tapasin mukavan australialaismiehen. Hän oli tullut tienaamaan rahoja purjeveneen ostoon, ja minä olin vannoutunut vanhapiika. Mieskään ei ollut kiinnostunut naimisiinmenosta.

Allah kuitenkin tiesi paremmin, kuten eräs paikallinen tulkitsi asian.

- Kun tulee Allahin maahan, niin Allah antaa mitä kukin tarvitsee, tuo paikallinen virkkoi.

Ja niinpä australialaismies kosi jo kuukauden tuttavuuden jälkeen.

Häiden alla kesäinen Suomi oli kauneimmillaan. Sisareni oli hoitanut kaikki hääjärjestelyt, kirkon, papin, juhlapaikan ja kutsukortit. Saudi-Arabiasta käsin järjestelyt eivät olisi sujuneetkaan. Ilman siskon apua olisi voinut käydä niin, että häät olisivat jääneet pitämättä.

Hääpaikkana oli Messilän Kartano Hollolassa. Hollolan keskiaikainen kivikirkko oli varattu vihkitilaisuutta varten. Olin saapunut Suomeen kaksi viikkoa ennen häitä, ehtiäkseni järjestelemään kaikki pakolliset asiat, kuten kuulutukset ja pitopaikan järjestelyt. Tarvitsimme myös seitsemän maan pienoisliput, silla häävieraita oli tulossa monesta eri maasta.

Sulhaseni saapui Suomeen viikkoa ennen häitä. Mieheni, J.A. Mitchell, oli Melbournen Syyrian Ortodoxisen seurakunnan jäsen, mutta hän asui Saudi-Arabiassa. Kotoisin hän oli Australian Melbournesta.

Tunsin vieraiden katseet ja ihmettelyn: taasko viedään suomalaista tyttöparkaa ulkomaille, tuntemattomaan maahan?

Kun hääpäivän aamu koitti, oli sää aurinkoinen ja lämmin. Aamulla kävin kampaajalla ja hiukseni sidottiin nutturalle. Koristeeksi laitettiin kukkia, niitä samoja, joita oli myos hääkimpussani. Oli murattia, orvokkeja valkoisia ruusuja, freesioita, koko kesän kirjo kimpussani. Sulho odotteli Lahden torin laidalla ja kävi vilkasta keskustelua paikallisten romanien kanssa. Olihan hänkin tumma ja siten joukkoon sopiva. Hän tuli toimeen ihmisten kanssa, koska oli olemukseltaan hyvin rento, tyypillinen australialainen siis. 

Järjestin vielä morsiustytöille kukkaseppeleet, jonka jälkeen lähdimme käymään mummolassa Lahdessa. Mummolassa sulhaseni totesi, ettei osaa tanssia häävalssia. En uskonut häntä, mutta varmuuden vuoksi kokeilimme. Eihän siitä mitään tullut! Eikä aikaakaan kun vanha mummoni alkoi opettamaan sulholle valssia. Vähän meitä nauratti, kun vierailu meni sellaiseksi valssaamiseksi.

Vihdoin tuli aika pukeutua morsiuspukuun, jonka äitini oli ommellut. Kaunis pitkä puku, pitsitakki, jotain sinistä ja jotain lainattua. Niin morsian oli valmis vihille menoon. Morsiustyttöinä meillä olivat ystäväni suloiset lapset. Nuorin heistä oli kahden vanha ja vanhinkin vasta neljävuotias.

Tässä vaiheessa yhtä vieraista vasta tuotiin lentokentältä, koska tämä oli joutunut Beirutin lentäkentällä melkein räjähdyksen uhriksi. Hän saapui myöhässä Helsinkiin. Hän oli tosin unohtanut kaupungin nimen, jossa häitä tanssittaisiin! Onneksi olin pyytänyt ystäviäni hakemaan tämän hajamielisen jenkkitohtorin kentältä.

Astuimme hartain mielin kirkkoon ja polvistuimme alttarille. Mendelssohnin Häämarssi soi. Vihkitoimituksen suoritti minulle tärkeä pappi. Hän oli ollut Perheniemen kansanopiston rehtorina, olin itse koulun entinen oppilas.

- Kun kaikki kauniit muuttolintuset palaavat Suomeen kesäksi, niin myös te olette saapuneet kaukaa Saudi-Arabiasta Suomeen vihittäväksi. Teidät vihitään tässä ikiaikaisessa kirkossa, jossa niin monet ovat toisilleen lupautuneet elämän myötä ja vastoinkäymisessä. Sitä, minkä Jumala yhdistää, sitä älköön ihminen erottako, pappi puhui.

Messilässä tarjottu hääteria oli mahtava. Myöhemmin oli kakun ja kahvin aika. Tanssimme häävalssina Metsäkukkia-sävellyksen, jonka kummisetäni soitti haitarilla. Tanssimme pitkään. Vielä aamun valjetessa viimeiset sävelet kaikuivat yli Päijänteen selän.

Matkaevääksi saamamme sanat Hollolan kirkossa ovat kantaneet meitä hyvinä ja huonoina aikoina.

- Minä rakastan sinua. I am grazy about you, sanoo mieheni minulle vieläkin päivittäin.

Anitta Mitchell


Tyttären häissä

Nuorimmainen tyttäreni muutti pääkaupunkiseudulle varsin nuorena. Siellä hän tapasi myös elämänsä miehen, tulevan aviomiehensä.

Häitä vietettiin Helsingin seudulla, ja jatkot pidettiin morsiusparin kotona. Vieraana oli useita fiksuja nuoria miehiä.

Olen itse Pohjois-Suomen kasvatti ja puhun lähinnä Oulun ja Raahen murteita. Olen aika välitön, joten päätin alkaa tarjoilla vieraille kahvia. Niin minä sitten kysyin oikein leveästi:

"Ottaako kukkaan lissää kahavia, kahavi on valamista? "

Murteeni herätti hilpeyttä ja uteliaisuutta helsinkiläisvieraissa. Nuoret miehet  halusivat tietää enemmän puhumistani murteista ja he sanoivat, että murteet ovat rikkaus, joista ei pitäisi luopua.

Sirkka Saaristo


Olipa kerran  juhannus vuonna 1969

Tuona kesänä suloinen pikkusiskoni oli siirtymässä rouvasäätyyn. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, kaikki oli valmista. Kotiväki lähti kirkolle. Minä ja mieheni olimme valmiina kuljettamaan morsiusparia, meillähän oli uusi ikioma auto.

Autoi kuitenkin petti meidät. Ähisi ja puhisi vain eikä liikahtanutkaan kotipihalta. Ei ollut kännyköitä, mutta reipas tuleva lankomies syöksyi vajaan hakemaan polkupyörää. Sillä hän polki puolen kilometrin päähän naapuriin.

Sieltä saapui vanha Ifa-merkkinen auto, jonka penkeille kiireesti levitettiin lakanoita morsiamen valkoista pukua suojaamaan. Samaan kyytiin ahtauduimme kaikki: minä suuren vatsani kanssa, jännityksestä hikoileva morsiuspari, kiireinen polkupyöräilijä ja naurava Ifan omistaja, naapurin isäntä.

Kirkkoväki ja pappi odottivat vihkiparia, joka puolijuoksua saapui paikalle. Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto, ajattelin. Saivathan ne kaksi toisensa, pikkusiskoni ja sulhasmies.

Muistavatko juhlakalut enää viivytystä?  Eivät varmaan. Avioliitto on kestänyt tuulet ja tuiskut, mutta nämä kaksi eläkeläistä vaeltavat edelleen käsikynkkää.

Mutta minä, isosisko, muistan aina sen kauhunhetken, kun uusi vaaleansininen hääautomme hajosi.

Akuliina


Kesähäät suuressa maalaistalossa

Elettiin 1950-lukua suomalaisella maaseudulla. Tulossa olivat kesähäät eräässä kylän mahtitalossa. Itse olin tuolloin vielä kansakoulutyttö. Meidätkin oli kutsuttu sinne, sillä olimme tulevan vävyn lähisukua.

Äitimme päätti ottaa meidät tyttäret mukaansa häihin ja ennen lähtöä hän letitti tukkamme tiukoille leteille otsalta sivulle. Ylle laitettiin uudet kevätjuhla-asut, korallikangaspuserot ja ompelijatätimme tekemät kukkahameet. 

Täti oli taitava ompelija. Hän oli ommellut myös häätalon vanhanemännän eli morsiamen äidin leningin. Varakas emäntä piti kunnia-asianaan pukeutua jokaisessa julkisessa tilaisuudessa uuteen leninkiin. Näin hänen oli helpompaa keskustella vieraiden kanssa siitä, missä tilaisuudessa vieras oli nähnyt kunkin juhla-asun.  Ja tätimme oli ylpeä, että oli emännän hoviompelija. Kuka tahansa ei olisi kelvannutkaan siihen työhön.

Olo oli jäykkä ja juhlava uusissa, vähän kankeissa hameissa. Mutta odotetumpi kuin mikään muu meidän lasten mielestä oli tuleva hääateria, sillä siitä oli puhuttu paljon jo edellisellä viikolla koulun pihalla ennen kesälomaa.  Huhu kertoi, että tarjolla olisi oikein häränhäntäkeittoa!

Tunsimme sekä härän että sen hännän, mutta häränhäntäkeittoa emme koskaan olleet nähneet, emme edes kuulleet siitä, saati maistaneet sitä. Niin hienoa ja ennenkuulumatonta soppaa se oli.  Ja mielikuvitusta kiehtovaa! Että sitä syötäisiin ihan lautaselta ja se olisi olevinaan hienoakin ruokaa.

Saavuimme häätaloon. Vanhaemäntä tervehti meitä virallisen vakavana ja osoitti lapsille paikat eteisen pitkän halkolaatikon päältä. Äidille hän huomautti, että sisareni hiukset oli letitetty liian löyhästi ja hapsottivat otsalta, sillä sisareni luonnonkiharat hiukset pyrkivät tulemaan  vallattomasti irti letistä. Näin oli varsinkin kuumalla säällä, vaikka äiti olisi ne kuinka tiukasti yrittänyt kiinnittää.

Vihkiminen alkoi ja loppui, virsi kaikui, joku puhui ja taas joku toinen. Meitä lapsia ei päästetty saliin, vaan kurkistelimme aikuisten kylkien välistä vakavaa näytelmää. Oli mustapukuisia miehiä ja naisia, mustahameisia ja ankarannäköisiä arvovieraita, ja ihmettelimme, miksi kaikki olivat niin synkkiä häissä. Valkopuseroisia, mustahameisia tarjoilijaneitosia juoksenteli kiireisenä ulos ja sisään keittiön ovesta.

Meillä oli hauskaa puolihämärässä halkolaatikolla. Meitä nauratti kovasti, kun pojat esittivät kummallisin elein havainnoiden, millaista ruokaa kohta saisimme ja miten syöjien kävisi. Kai nauraa sai oven takana, olihan häät ja tarjolla pian sitä ihmeellistä häränhäntäkeittoa!

Viimein sitten pääsimme pääasiaan eli hääateriaan. Ja pian tuli meidänkin vuoromme saada sitä hienoa keittoa. Miltähän se näyttäisi? Tarkkailimme salissa aterioivia. Kyllä kai se syötävää oli, sillä aikuiset näyttivät lusikoivan sitä edelleen vakavina, eikä kukaan kuukahtanut kauhusta tai muusta syystä lattialle, kuten pojat olivat esittäneet. Olipa odotus pitkä! Nyt maistuisi jo keitto kuin keitto, muistan ajatelleeni.

Lopulta häränhäntäkeittolautaset tuotiin keittiöstä meillekin. No, uskaltaako sitä maistaa, ja kuka maistaisi ensin, me maalaislapset kyselimme toisiltamme.  Ruoka näytti kovin vaatimattomalta ja vaarattomalta. Koko lapsijoukko katseli toisiaan pitkällä halkolaatikolla.

Naapurin Erkki laittoi ensimmäisenä lusikallisen keittoa suuhunsa. Me muut seurasimme pojan reaktiota silmä kovana.

- Joo, on hiennoo, kuiva korppu suolaveessä ja koorallinen heeniä piällä, poika arvioi soppaa.

Tuskin saimme keiton alas naurultamme, sillä Erkki oli oikeassa. Siltä keitto todella näytti, kuivalta korpulta. Ja vielä kourallinen heiniä päällä! Ihan tuttuja ja syötäviä aineksia.

Meille lapsille ainakin jäi vakavista häistä mukava muisto! 

Maalaislapsi

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti