Senioreiden uutta intoa sukeltaa internetin sivuille ja palveluihin kuvataan termillä hopeinen hyökyaalto. Seniorit ovat otollisista kohderyhmää erilaisille sähköisille palveluille. Eläkkeellä olevilla on aikaa ja jo intoakin puuhata tietokoneiden parissa.

– Silti kyse ei ole siitä, että jokin muu harrastus, kuten kalastus tai puutarhanhoito, jäisi toissijaiseksi, sanoo Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:n tutkijatohtori Risto Sarvas.

Tutkijan mukaan erilaiset yhteisöllisyyteen kannustavat keskustelusivut ovat järkeviä, jopa tarpeellisia.

– Internetin sosiaalisista sivustoista, kuten Facebookista puhuttaessa pitäisi enemmän korostaa etuja kuin haittoja. Niiden avulla voi pitää yhteyttä lapsiin ja lapsenlapsiin, saada uusia ystäviä ja kerätä lisätietoa omasta harrastuksesta tai vaikkapa mökin kunnostuksesta, Sarvas perustelee.

– Senioreita pitäisi hyödyntää myös palveluiden suunnittelussa. Millaisia sisältöjä ja toimintoja halutaan?

Risto Sarvas arvelee, että erityisesti vanhemmalle väes­tölle suunnatut sosiaaliset internet-palvelut lisääntyvät Suomessa muutaman vuoden kuluessa.

– Ongelma on se, että sivustoja suunnittelevat pääosin nuoret, joiden on vaikea hahmottaa vanhemman ikäryhmän tarpeita. Tietotekniikan outous, vaikeakäyttöisyys ja välineellisyys ovat omiaan lisäämään epävarmuutta.

Yhteisösivuilta ystävyyksiä

Yhdysvalloissa yli 55-vuotiaille on tarjolla monenlaisia yhteisöllisiä internet-palveluja. Suuria ikäluokkia palvelevat esimerkiksi Eons- ja Rezoom-sivustot. Niillä on muun muassa matkailuun, ruokavalioon, rahaan ja talouteen liittyvää tietoa, ystävänhakuja ja pelejä. Myös Ruotsissa toimii suosittu yli 55-vuotiaille suunnattu yhteisöpalvelu Silvergen, jossa voi keskustella muiden käyttäjien kanssa haluamastaan aihealueesta.

– Internet ei korvaa konkreettisia ihmissuhteita, mutta se voi ajan ja paikan etäisyydet ylittäessään täydentää niitä, Risto Sarvas huomauttaa.
Kynnys hankkia uusia ystäviä voi olla tavallista matalampi, sillä kirjoittaessa ujous ei näy.

– Voi olla vaikea ryhtyä soittamaan ihmiselle, jonka kanssa on jutellut kauan sitten tai ei koskaan. Sähköpostin lähettäminen tai nettikeskustelu on helpompaa, mutta siihenkin voi liittyä epävarmuutta, koska kyse ei kuitenkaan ole tosielämästä irrallisesta maailmasta.

Pakko ei motivoi ketään

Tutkija tuntee vastarinnan. Osa ei halua kommunikoida koneella, ei edes maksaa laskuja.

– Yhdysvaltain viime presidentinvaalit oli hyvä esimerkki internet-aktiivisuuden voimasta. Barack Obaman vaalikampanjaa käytiin aktiivisesti verkkoyhteisöissäkin. Mikäli tällaisiin internet-keskusteluihin tai yhteisöön ei tunnu luontevalta kuulua, vaarana on, että putoaa pois päätöksenteosta, Risto Sarvas sanoo.

– Vastarinnasta tai osaamattomuudesta voi pahimmillaan tulla yhteiskunnallinen ongelma.

Tutkija pitää nokan koputtamista tekniikasta tarpeellisena.
– Kritiikki on tervetullutta, sitä kannattaa antaa. Tietotekniikka on nykyisellään monimutkaista.

Senioreille kannettava?

Kun digitaaliset tv-lähetykset alkoivat, suomalaisille tarjottiin digibokseja sopuhintaan ja asennusavulla. Risto Sarvaksen mukaan tällainen ajatus toimisi nettielämänkin kannustimena. Miksei valtiokin voisi tukea kehityksen kyydissä pysymistä?

– Kansalaisboksi-ajatus saattaisi toimia vaikka niin, että senioreilla olisi mahdollisuus vähentää veroissaan tietokoneen ja internet-yhteyden hankintakulut. Tämä voisi laskea hankkimisen kynnystä ja kannustaa aktiiviseen internetin käyttämiseen. Yksinäisyyttä tietokoneet eivät poista, mutta hyvänä apuna ne voivat olla.

Lue sanasto ja lisää aiheesta ET-lehdestä 14.

kirsikankukka55
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Seniorit valtaavat netin

Minullakin on mukava muisto kansalaisopiston seniorikurssista. En silloin ollut seniori-ikäinen, mutta minulle sopii paremmin hidas tahti opinnoissa ;) Opettaja sanoi meille, että älkää pelätkö konetta, ette voi särkeä sitä. No, me sitten tuumasta toimeen ja surffailemaan. Kohta kuului hämmentyneen naisen ääni:" miten täältä pääsee pois?" Hän oli eksynyt jollekin aikuisviihdesivuille, jotka eivät suostuneet sulkeutumaan ;). Pitää olla varovainen, mitä sanoja klikkailee auki;D Aina ei tarvitse...
Lue kommentti
Vierailija

Seniorit valtaavat netin

Joillakin "polla leikkaa" ja toisilla on ajatustakin näppäremmät ja nopeammat sormet.... ;) Olin viime vuosituhannella työllisyyskoulutuksena järjestetyllä ATK-kurssilla, tavoitteena oli saada "tietokoneajokortti". Itsellä ei omaa konetta ollut silloin joten harjoittelu oli vain kurssin varassa. Hauskaa oli, olimme kaikki työikäisiä siis. Vieressäni ATK-luokassa oli aika eloisa nuori nainen, joka sai hiljaisen, hillityn miesopettajamme punastelemaan kommenteillaan.. Heti aluksi opettaja piti...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti