et-lehden lukijat saivat ilmoittautua Mazda2:n koeajoon tammikuussa nettiet:ssä. Helmikuussa arvoimme viisi testajaa, jotka saivat auton käyttöönsä viideksi päiväksi. Lue, mitä testiviikon aikana tapahtui.

Koeajajamme ajoivat autoillaan yhteensä lähes 2500 kilometriä viiden päivän aikana.

Viikolle sattui lähes kaikki mahdolliset kelit: pakkasta, lumipyryä, suojakeliä ja vesilammikoitakin kertyi ajotielle.

Autoja testattiin niin moottoriteillä, maanteillä kuin kaupungeissakin, jopa lumisia mökkiteitä kokeiltiin.

Testaajat olivat iältään 61-69-vuotiaita, ja kaikki kokeneita ajajia.

Tässä koeajajien kommentteja.

Mukava ja helppo ajaa

 • Ensivaikutelmana jo yllätti. Ohjaustuntuma oli hyvä ja se antoi mahdollisuuden nauttia matkanteosta jännittämättä. Myös ääni kitkoilla oli erittäin kohtuullinen vielä satasen nopeudessakin, jota sitäkin sentään pääsi kokeilemaan, vaikka pääosa keleistä olikin varsin haastavia.
 • Lyhyelle ajajalle todella hyvä auto. Säätöjä on tarpeeksi hyvän ajoasennon ja näkyvyyden saamiseksi. Vakaata ajoa tuulisellakin ilmalla.
 • Oikein mukava ja tilaa on isommallekin (187 cm).
 • Ajoin kelissä, jolloin edes pääteitä ei oltu ehditty kunnostaa edellisen päivän lumimyräkän jäljiltä. Tuolloin kaipasin tukevampaa autoa alleni. Mutta automaattivaihteisto oli aivan ihana. Seuraavassa autossani se on aivan varmasti.
 •  Ajo-ominaisuudet olivat hyvät. Näkyvyys oli myös hyvä, koska penkki on tarpeeksi korkea. Peilit toimivat ja ohjaus oli kevyt.

Sisätilat ovat yllättävän tilavat

 • Varsin laadukkaat materiaalit. Paremmat kuin muissa saman kokoluokan autoissa.
 • Etutilat täysin riittävät kokoiselleni yli 180/yli 90. Penkkiä arvioitaessa on muistettava, että puhutaan sentään pikkuautosta - sellaiseksi istuimet ovat mukavat. On selvää, ettei takana ole mitenkään ruhtinaallisesti tilaa. Takaovet kuitenkin avautuvat riittävästi ja jos ei nyt ihan satojen kilometrien reissulle olla lähdössä, kyllä takana istumaan pystyy, kysymyshän on lähinnä polvitiloista ja siitä, että etumatkustajat suostuvat vähän tinkimään. Tavaratilaa ei ole koskaan liikaa, mutta kyllä näillä toimeen tulee silloin, jos esimerkiksi työasioissa ei tarvitse isompaa tavaratilaa. Itse tarvitsen vielä tällä hetkellä.
 • Minulle tässä elämäntilanteessa riittävän monipuoliset, koska tiloja voi 5 oven puitteissa säädellä. Ei enää lapsia kuljetettavana, harrastuksiinkin sopivat.
 • Sisätilat ovat erittäin siistit ja napakat istua. Pitkäkin matka on miellyttävä tehdä tässä autossa. Kellon aika saisi näkyä selvemmin.
 • Yllättävän tilava. Penkki meni aika taakse ja tavaratilakin on melko väljä.

Polttoaineen kulutus vähäistä

 • Säästeliästä kulutusta suorituskykyyn verrattuna.
 • Mazda2:n kulutus on kohtuullinen, ei supervähän, mutta ei myöskään erityisen paljon. Suorituskyky on tällä 1.3-moottorilla täysin riittävä auton muihin ominaisuuksiin nähden. Talvella nyt ei huippunopeuksia voinut ajatellakaan, mutta ärhäkästi tuntui olevan voimareserviä vielä satasessa.

Muodot miellyttivät

 • Muodot miellyttivät Nykyaikainen muotoilu miellyttää useimpien silmää ja kun värikin oli vielä lähes huomiosellainen (turkoosi), positiivista palautetta tuli paljon; itsekin pidän kakkosen muodosta. Ketterän näköinen ja kokoinen, silti leveä.

Mielikuva autosta muuttui

 • Ohjaustuntuma on kerta kaikkiaan loistava. Olin jotenkin jämähtänyt siihen, että vain Volkswagen voi olla hyvä ajettava. Kuitenkin Mazda osoittautui olevan ihan yhtä hyvä, jopa tämä malliston pieninkin. Luultavasti sama pätee muihinkin Mazdoihin; ainakin aion nyt kokeilla kolmosta ja sen tuntumaa.
 • Seuraan liikenteessä erikokoisia Mazdoja, luen niiden testejä ja uskoni Mazdaan kestävänä autona on lujittunut.
 • Minulla on jo kaksi Mazdaa, ja olen ollut erittäin tyytyväinen kaikkiin.

Koeajajat: Tuure lahti, Jouoko Läykki, Eija Nissilä, Ritva Pirilä ja Marja-Sisko Arkiomaa.

www.mazda.fi

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti