Inkeriläinen sotaorpo Ulla Antfolk, 76, pelkäsi koko lapsuutensa ajan palautusta Neuvostoliittoon. Häntä piiloteltiin eri puolilla Suomea. Oletko sinä inkerinsuomalainen? Kerro tarinasi!

Ulla Antfolkin ensimmäinen muistikuva sijoittuu jatkosodan alkuun Miehikkälään, pakolaisleirille.

Pakolaisleirille Ulla, tuolloin vielä nimeltään Unelma Kuparinen, oli tullut tätinsä kanssa sodan jaloista Inkerinmaalta.

Miehikkälän pakolaisleiriltä Ulla ja Kristiina matkustivat Lahteen. Kun he saapuivat siellä lastenkotiin, Kristiina katosi. Oliko Kristiina-tädin helpompi jättää pikkutyttö vieraisiin käsiin ilman hyvästejä? Olihan Kristiinalla tarpeeksi huolehtimista sodan jalkoihin syntyvässä lapsessaan. Ehkä hän halusi vain päästä nopeasti eestiläisen puolisonsa luo.

Ruth Hämeen-Anttila Helsingistä perheineen adoptoi Ullan. 

– Junamatkalla Helsinkiin Ruth antoi minulle Elsa Beskowin kuvakirjan Pikku Putte mustikkametsässä. Se oli elämäni ensimmäinen junamatka ja elämäni ensimmäinen satu, Ulla liikuttuu.

Kotona uutta tulokasta odottivat adoptioisä, everstiluutnantti, Yrjö Hämeen-Anttila ja samanikäinen veli, Jyrki. Perheessä asui myös Ruthin äiti, iäkäs opettajatar ja edesmenneen papin rouva, Teresia Lindberg, jolla oli siteitä Inkerinmaalle.

Ullan 8-vuotispäivän jälkeen posti toi kohtalokkaan kirjeen. Stalin vaati, että kaikki Suomeen adoptoidut inkeriläislapset on palautettava Neuvostoliittoon. Perhe hankki tyttärelle uuden passin, johon hänen nimekseen kirjattiin Ulla Lindberg, Teresia-isoäidin mukaan.
Yrjö järjesti lapselleen piilopaikan hämeenlinnalaisperheestä.

Raskainta oli, ettei piiloon tuotu tyttö saanut kertoa totuutta itsestään.

Enää Ulla ei pelkää, mutta hän haluaisi tuntea jonkun, joka on kokenut saman kohtalon.

Lue Ullan koskettava tarina ET-lehdestä 20.

54 jäi palauttamatta

Syyskuussa 1944 Suomi solmi Neuvostoliiton kanssa välirauhansopimuksen, jonka 10. artiklassa Suomi sitoutui luovuttamaan Suomeen siirretyt noin 63 000 inkerinsuomalaista takaisin Neuvostoliittoon.

Palaaminen oli inkerinsuomalaisille vapaaehtoista, mutta neuvostojohtoinen Liittoutuneiden valvontakomissio taivutteli heitä siihen. Viranomaiset toimeenpanivat ainoastaan erikseen sovitun 332 inkeriläisen orpolapsen palautuksen.

Toimenpidettä perusteltiin sillä, ettei Suomen viranomaisilla ollut oikeutta päättää alaikäisten neuvostokansalaisten adoptoinnista. Tiettävästi 278 lasta palautettiin alkuperäiseen kotimaahansa, ja heidät sijoitettiin lastenkoteihin eripuolille Neuvostoliittoa. Ulla oli siis yksi 54 lapsesta, joita ei palautettu. 

Kaikkiaan 87 prosenttia inkerinsuomalaisista palasi Neuvostoliittoon, mutta hekään eivät saaneet asettua synnyinseuduilleen.

Lisätietoja Kansallisarkiston Kotiin karkotettavaksi -hankkeen kotisivut http://www.narc.fi/Arkistolaitos/inkerilaissiirtolaiset/

Kerro oma tarinasi, inkerinsuomalainen!

Oletko inkerinsuomalainen ja joutunut piileskelemään lapsuudessasi, koska pelkäsit palautusta? Kerro tarinasi ET-lehdelle. Välitämme kirjeesi myös Ullalle. Lähetä postia osoitteeseen et-lehti@sanoma.com  Merkitse aiheeksi  ”Ulla”.

Vierailija

Inkerinsuomalaista piiloteltiin

http://www.nettiet.fi/teemat/ajankohtaista/art6518-Inkerinsuomalaista-pi... Inkeriläinen sotaorpo Ulla Antfolk, 76, pelkäsi koko lapsuutensa ajan palautusta Neuvostoliittoon. Häntä piiloteltiin eri puolilla Suomea. Oletko sinä inkerinsuomalainen? Kerro tarinasi! Ulla Antfolkin ensimmäinen muistikuva sijoittuu jatkosodan alkuun Miehikkälään, pakolaisleirille. Pakolaisleirille Ulla, tuolloin vielä nimeltään Unelma Kuparinen, oli tullut tätinsä kanssa sodan jaloista Inkerinmaalta. Miehikkälän...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti