ET-lehden toimituspäällikkö Aira Väisänen jäi eläkkeelle ja muutti talveksi Sveitsiin. Aira kuvaa kännykällään keskieurooppalaista elämänmenoa. Viimeiset kuvat: on Suomeen paluun aika.

Mielenkiintoiset kuukaudet Sveitsissä ovat nyt takana. Tuntuu haikealta, vaikka paluu Suomen kesään maistuu tosi makealta.

Talvi ja kevät Bodenseen rannalla tarjosivat huikean loikan työelämästä eläkkeelle ja vapaaksi kirjoittajaksi.Tutustuin uusiin ihmisiin ja opettelin kahta vierasta kieltä.

Parhaimmillaan paljon ja aina ei ole pakko mennä kauas. Ehkäpä lähden joskus "vaihtariksi" Pohjanmaalle, jota en juurikaan tunne.

Tässä kuvia Bodenjärven rannoilta. Järven laineet ulottuvat Sveitsiin, Saksaan ja Itävaltaan.

Itävallan Bregenzissä pidetään joka kesä oopperajuhlat. Bodenjärven päälle rakennetulla näyttämöllä nähdään tänä vuonna Taikahuilu.

Saksalaisen Meersburgin linnan tornista avautuu kaunis näkymä järvelle.

Tämäkin kuva on otettu Saksan puolelta Friedrichshafenista, jossa sijaitsee kuuluisa Zeppelin museo. Rannalla ja lautalla on mukava katsella veden toisella puolella kohoavia Sveitsin Alppeja.

Leppeä alkukesän päivä Sveitsin rannikolla.

Mitä kaikkeen kukat pystyvät!

Genevessä kukista syntyy kello.

 Mainaun saarella tallustavat kukkiva riikinkukko ja kokonainen ankkaperhe.

Luonnon villiä kauneutta: valkoisia tähtiä Liechtensteinin metsässä.

Puutarhan kasvit eivät kukit ja tuota, jos niihin iskevät etanat. Muoviset kaulukset tiputtavat etanat kyydistä.


Tuhansia kukkia

Toukokuun alussa katsastin Mainaun saaren palmutalossa pidetyn valtaisan orkideanäyttelyn. Tuhannet orkideat kauniine "kasvoineen" tervehtivät tulijaa.

Tässä muutama kaunotar.

 

huhtikuun lopulla:

Kevät on Sveitsissäkin tänä vuonna kuukauden myöhässä. Pitikin sattua juuri tänä vuonna! Huhtikuun lopussa luontoemo otti maalipensselinsä esiin. Ja taas tapahtui tuttu ihme, joka  tuntuu aina uudelta.

Vaaleanpunaiset ja keltaiset pensaat ovat kotini vieressä. Magnolia ja japaninkirsikkapuu kukkivat ystäväni talon pihassa.

Valkoisen puun kuvasin Stein am Rheinin kaupungissa. Tarkkasilmainen näkee kuvassa myös pilkahduksen Reinistä.

Kukkakaupan kuvasin Itävallan puolella. Kukkakauppias oli mennyt ruokatauolle, mutta ulos nostetut kukat saivat olla rauhassa. Ihmisiin voi yhä luottaa.   

Huhtikuun alku:

Kun lähdin Sveitsiin, haaveilin pääseväni Glacier Expressin kyytiin Alppeja katsomaan.

Matkan jälkeen syttyi uusi haave. Nämä maisemat haluaisin nähdä myös kesällä, kun puut komeilevat vihreän monissa sävyissä ja vuorten rinteet hehkuvat erilaisten kukkien väreissä. Ja alppijärvet peilaavat vuoria pintaansa.

Tässä jo ensimakua alppimaisemista. Olemme Thunin lähellä.

Zermattissa hotelliin voisi matkata sähköautolla.

Matterhorn on kuuluisa vuori, joka on lainannut pyramiidimaisen muotonsa myös Tobleron-suklaapatukkaan.

Suut makeiksi Zermattissa.

Pilvisenä päivänä maisema on kuin mustavalkokuva.

 

Mainaun saarella maaliskuun alussa.

Saaren varhainen omistaja rakasti puita ja perusti Mainaun arboretumin. Puuveteraaneilla on jo reippaasti ikää.

Helmikuussa odotetaan jo pääsiäistä

Kukkakaupat virittäytyvät jo pääsiäiseen. Konstanzessa kukat olivat simpukka-astioissa (pääkuvassa).

Sipulikukat heräilevät lasiastioissa.

Kreuzlingenin co-op-supermarket lupaa, että 16 tulppaanin kimppu säilyy heleänä viisi päivää. (10 frangia on noin 8 euroa.)

Hapsureunaiset, herkät tulppanit ovat suosikkejani.

Helmikuiset karnevaalit toivat Konstanzen kaduille väriä ja vipinää. Kun karnevaali on talvella, kenenkään ei tarvitse hytistä kesähepenissä, kuten Vappua viettävien suomalaisten. 

Useimmat kaupat ja ravintolat olivat suljettuina. Se lienee myös turvallisuusasia, koska naamioituja ihmisiä ei voi läheskään aina tunnistaa.

 

On mukavaa ja turvallista, että jalankulkijoilla, pyöräilijöillä ja autoilla on omat kaistansa. Täällä ei näe aikuisten ajavan pyörällä jalkakäytävillä.

Kiireisen pelastus? Supermarkeista voi ostaa ympäri vuoden keitettyjä, valmiiksi maalattuja munia. Niitä käytetään esimerkiksi retkieväinä ja salaateissa, sillä näiden munien keltuaisten ympärykset eivät tummu, vaan ne säilyttävät raikkaan värinsä. Siellä ne ovat hyllyssä muiden munien joukossa, ja keitetyiksi ne tunnistaa juuri värin vuoksi.

Täälläkin lototaan. Pitäisköhän yrittää?

Tammikuussa bensan hinta liikkui näissä lukemissa.

Laihdutuskirjat keikkuvat tietokirjojen myyntilistojen kärjessä. Minäkin haluaisin laihtua nukkuessani, kuten oikeanpuoleinen kirja lupailee.

Kreuzlingen, jossa asun, on maalaiskaupunki. Rakennukset ovat kotoisen matalia.

Milloin nämä saadaan Suomeen? Sveitsiläisessä supermarketissa ei tarvitse tiirailla olemattoman pieniä tuoteselosteita. Jokainen ostoskärry on varustettu kunnon suurennuslasilla. Johan näkyy.

Yrtit "tiputuksessa" ruokakaupassa.

Saksan puolella Konstanzessa talot kasvavat korkeammalle.

Sveitsissä loppujätteelle on aivan omat, harmaat tai mustat säkit. Keltainen merkki viestii, että olet maksanut jätemaksun. Sininen pompula kadulla näyttää paikan, johon säkin voi kadulla jättää tiettynä viikonpäivänä.

 

Kuvia joulukuulta:

Lähes puoli miljoonaa ihmistä käy näillä markkinoilla, joilla myydään kaikkea ihanaa. Itsetehtyjä käsitöitä, koristeita, juustoja, makkaroita, hilloja, viinejä, jopa suomalaisiakin tuotteita. Itse ihastuin taatelilikööriin.

Sveitsissä leivotaan jouluksi kanelitähtiä.

Joulu saapuu Keski-Euroopan lemmikeillekin.

Terveisin

Aira Väisänen
ET:n toimituspäällikkö, joka jäi eläkkeelle ja lähti kokeilemaan eläkearkea Sveitsiin.

Lue Airan kolumni ET-lehdestä.

Vierailija

Eläkeläisenä Euroopassa

Lainaus: Heti menee maku vaikka olisi kuinkakin mielenkiintoinen esitys, kun joku besservisser (tuli varmaan väärin kirjoitettua) tulee ruotimaan. (Eipä tuo lauseeni sanajärjestyskään ollut paras mandollinen! No, saahan joku nipottaja päivänsä pelastettua!) Kiitos aloittajalle, oli hyvää niin kauan kuin kesti! Minua taas piristävät ja naurattavat nuo huomautukset, ovat kuin mauste sopassa.
Lue kommentti
Vierailija

Eläkeläisenä Euroopassa

Heti menee maku vaikka olisi kuinkakin mielenkiintoinen esitys, kun joku besservisser (tuli varmaan väärin kirjoitettua) tulee ruotimaan. (Eipä tuo lauseeni sanajärjestyskään ollut paras mandollinen! No, saahan joku nipottaja päivänsä pelastettua!) Kiitos aloittajalle, oli hyvää niin kauan kuin kesti!
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti