Valtiosihteeri Raimo Sailas jäi helmikuussa eläkkeelle 67-vuotiaana. Hän patistaa omaa sukupolveaan pysymään töissä pidempään ja kantamaan vastuuta.

- Kyllä tässä tarvitsee vedota sukupolvien väliseen solidaarisuuteen, että töissä pysyttäisiin nykyistä pidempään, eihän täällä riitä muuten maksumiehiä, Sailas aloittaa.

Työväenaatteen hän omaksui jo lapsuudenkodissaan, kuten myös kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin.

– Kun opin lukemaan, luin kaiken, mitä meiltä löytyi. Isälle tuli Maalaiskuntien liiton lehti. En tiedä, miksi sitäkin jo alle kouluikäisenä tankkasin!

– Emme me tarvitse kuin vanhuuseläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen, muuten homma menee epäjohdonmukaiseksi, Sailas sanoo ja muistuttaa, ettei korkeampi eläkeikä ole mikään uusi keksintö.

1980-luvulla kehiteltiin yksilöllinen varhaiseläke, joka johti siihen, että jopa 55-vuotiaana saattoi päästä eläkkeelle. Se oli virheratkaisu, ylilyönti, sillä jo silloin tiedettiin, miten kärjellään väestörakenne vielä tulisi seisomaan.

Sailas on usein penännyt kansalaisilta vastuuta. Hänen mielestään monien kanssakulkijoiden näkemys oikeuksien ja velvollisuuksien suhteesta on nykyään aika hämärtynyt. Ei hän silti pelkästään ihmisiä velttoudesta syytä, järjestelmässäkin on vikansa.

– Ainainen omien oikeuksien penääminen on eräänlainen hyvinvointivaltion sivutuote, kaikkeenhan tottuu, Sailas miettii. Ja kyllä häntäkin potuttaa, jos järjestelmä ei toimi.

– Tosiasiahan on, että meillä on komea lainsäädäntö myös sosiaali- ja terveyspuolella, muttei rahaa sen ylläpitämiseen. Minua raivostuttavat laittomat leikkausjonot, sillä jos lakeja säädetään, niitä pitää myös noudattaa.

Imusolmukesyövästä vastikään toipunut Sailas jaksaa kuitenkin kehua suomalaista terveydenhuoltoa. Vuosi parjatun HUS:in asiakkaana vakuutti hänet siitä, että erikoissairaanhoidon taso on meillä korkea. Sinne vain on tyrkyllä Sailaksen mielestä ihan liikaa asiakkaita.

– Terveyskeskukset ovat edelleen liian pieniä ja usein täynnä keikkalääkäreitä, jotka eivät mitenkään ehdi perehtyä asiakkaittensa vaivoihin. Silloin tulee herkemmin lähe­te erikoissairaanhoitoon, ehkä turhaankin, ja se jos mikä maksaa.

Raimo Sailas

  • Syntynyt 1945 Nivalassa. Asuu Espoossa.
  • Vaimo, ei lapsia.
  • Valtiotieteiden kandidaatti. Helsingin kauppakorkeakoulun ja Aalto yliopiston kunniatohtori.
  • Työskennellyt vuodesta 1971 valtiovarainministeriössä mm. vanhempana suunnittelijana, budjettipäällikkönä ja vuodesta 1995 valtiosihteerinä.
  • Harrastaa sienestystä, marjastusta ja shakkia.

Lue haastattelu ET-lehdestä 5.

Vierailija

Raimo Sailas: "Pysykää töissä pidempään."

Joo, kyllähän me tekisimme töitä jos työnantajat antaisivat. Minut itse "potkittiin pois" juuri ennen 60-vuotispäivää, olen täysin terve, pitkä työkokemus, n 35 v, 0= sairaspäivää, osaston tulos mitattiin vuosittain, hyvä ja kiitettävä palaute asiakkailta, työntekijöiltä ja johdolta, silti sain ehdotuksen antaa nuorempien päästä virkaani. Lopulta saivat minut ylipuhutuksi ja olen ns. eläkeläinen vastoin tahtoani. Uutta työpaikkaa ei ole löytynyt, vaikka on haettu aktiivisesti vuosikaudet. "...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti