ET:n Lauantaitansseissa lankkulattia notkui ja narisi, kun sadat parit pyörähtelivät ympäri Narinkkatorille noussutta telttaa – ja vähän sen ulkopuolellakin auringonpaisteessa.

– Neiti, saiskos luvan?

– Mihin aikaan nämä alkavat ensi lauantaina, kysyy hikinen tanssipari lipuessaan ohitseni tiivistunnelmaisessa teltassa.

Voiko tätä uskoa todeksi! Kello on 12.00 lauantaipäivänä ja Helsingin Kampin Narinkkatorin tanssiteltta natisee liitoksistaan.

ET:n ensimmäiset Lauantaitanssit ovat juuri alkaneet ja tanner on tanssijoista täynnä. Kaikki eivät mahdu telttaan vaan osa vetää valssia teltan ulkopuolella.


Hyvä me! ET:n päätoimittaja Riitta Korhonen ja juontaja Janne Kataja.

Lavan edessä on päivän toisen solistin Mikael Konttisen edessä muuri ihailijoita laulamassa mukana ja odottamassa taukoa. Kun tauko tulee,  ihailtu Mikael vääntää ranne kipeänä nimikirjoituksia.

Tohtori Tolosen ständillä tehdään halausennätystä. Nyt jo 558 halausta, tuhanteen pitäisi päästä. 

– Ihan kevyesti päästään, halaajat luottavat.

Ja tuolla vastailee Pauligin juuri valittu Paula-tyttö Noora Ylikoski tottuneen oloisesti innokkaisiin kysymyksiin.

– Olikos tämä Sääksmäen puku, sieltä läheltä minunkin sukuni tulee...

Doron onnenpyörässä on pitkä jono... voi että, koska on mun vuoro? Eckerö Linen arvontalippaaseen kyllä mahtuu vielä minunkin kuponkini vaikka sitten pakolla. 

Seuraavana esiintymisvuorossa on päivän toinen solisti Jenna Bågeberg ja meno yltyy entistä villimmäksi.

– Osaako rouva rumbaa? No mutta hyvä, eikun sitten vaan menoksi.


Jenna Bågeberg ja Mikael Konttinen lauloivat myös duettona.

ET:n ensimmäiset Lauantaitanssit vetävät kuin häkä. Osa porukasta on tullut selvästi tanssimaan, ja he vetävätkin viisi tanssituntia tosissaan putkeen.

Osa taas on tullut katsomaan, istumapaikat tanssilattian sivulla ovat varattuja koko ajan. Edes lennokas tanssiopetus ei saa kaikkia nousemaan penkiltä.

– Piti mennä kotiin tekemään raparperipiirakkaa mutta juutuinkin tähän ihailemaan. Katso nyt, miten hyvin nuo tanssivat.

Osa kävijöistä on ohikulkevia lauantaishoppailijoita, osa ET:n lukijoita, jotka ovat tulleet paikalle ilmoitusten innoittamina.

- Onneksi huomasin tämän, kiitos vaan lehdelle, kiittää lukija.

Entä ilta? Kun tangon kuningas Eino Grön nousee punaisissa housuissaan, punainen liina elegantisti pikkutakin taskussa lavalle, on koko tilaisuuden letkeästi juontanut Janne Katajakin hetken hiljaa. ”Arvoisat ET-lehden tanssijat, tässä hän on, The One and Only, Meidän Eikka.

Ja meidän Eikka vetää, tyylillä ja tunteella. Hitaasti ja kovaa. Lava täyttyy taas tanssijoista. Taiteilija Rosa Liksom näyttää, ettei pohjoisen likka ole ensimmäistä kertaa lavatansseissa, Liksominin meno on villiä ja iloista katseltavaa. Tuo toinenkin pari tuolla hallitsee valssin taivutukset, katso.

Toimituksen väki pääsee tenttiin, lukijoilla riittää kysymyksiä ja ideoita. Ja yksi toive ylitse muiden toive: järjestäkää nämä ensi vuonnakin.

Kun ilta hiipuu, vetää Eikka toisen settinsä lopulla valssin: Pohjolan yö, täynnä on kuumaa taikaa...

Juuri näin. ET:n lavatanssit olivat täynnä kuumaa taikaa.

Vierailija

Lauantai-illan tanssihuumaa

lillukka 49 TODELLA hyvä asia meille ikä ihmisille jotka eivät pitkien matkojen vuoksi enää jaksa kulkea yötä myöten tanssimassa. täytyy ymmärtää ettei tämä ole pois työstä vaan piristää työn tekoa. as. 27 v. helsingissä, nyt maalla. Olipa mukavaa kaikilla tuolla teltassa. Eikö näitä tansseja voisi järjestää kesällä useamminkin. On paljon ihmisiä, jotka haluaisivat tanssia pitkin päivää kesällä ja kaupungin keskustassa, jonne on hyvät kulkuyhteydet. Kiitos kaikille järjestäjille! Tanssit...
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti