Risto Laitila on vapautta rakastava rokkari, joka kärsii aamulaiskuudesta. Hän rakastaa työtään ja potilaidensa tarinoita.

ET-lehden omalääkärin Risto Laitilan, 53, työhuoneessa Pih­tiputaan Asematie viidessä on seinällä monta kuvaa ihmisestä: piirrettyjä potretteja sisuskalustosta ja ihmiskehon monimutkaisista värkeistä.

Pihtiputaalla Risto Laitilan tuntevat kaikki, ja koko Suomessakin hän on yksi ammattikuntansa julkkiksista. Hän on ollut noin neljä vuotta ET-lehden omalääkärinä.

YLE 1:ssä esitettävässä Akuutti-ohjelmassa hän on vastannut katselijoiden kysymyksiin jo kymmenisen vuotta. Myös kanadansuomalaiset saavat häneltä apua. Laitila vastailee kysymyksiin Thunder Bayn alueella radiossa Ulkonainen-ohjelmassa, sen osiossa Tohtorin kanssa lauteilla.

Lääkärintyönsä ohella tohtori kirjoittaa tarinoita –  rokkikappaleita – ja soittaa hurjalla vimmalla kitaralla amerikkalaistyylistä rytmimusiikkia. Taiteilijanimi on Doc Jerry, ja ensimmäisen levyn nimi Life Bucket

Liekö tohtorin kirjoittama laulun säe hänen omasta elämästään. Näin se menee:

”Siinä nöyrtyä saa
Kun aina antaa
rooli enkelin hankala on
Niin voi lipsahtaa otteen
marttyyri saa
omaa tilaa jos ei itselleen tilaa.

Jouten vaan
irrallaan
hiljaisuus seurana
yksin sen jaan."

Kappaleen nimi englanniksi on Sound solitude.

Risto Laitila

  • Syntynyt 1960 Oulussa. Asuu Pihtiputaalla.
  • Yksityislääkäri Pihtiputaalla, vastaa terveyteen liittyviin kysymyksiin ET-lehdessä ja YLE 1:n Akuutti-ohjelmassa. Luennoi erilaisissa tilaisuuksissa ympäri Suomea.
  • Avoliitossa Anne Korpelan kanssa. Aikuiset lapset Otto, Jaakko ja Aappo.
  • Syksyllä ilmestyy Risto Laitilan ja Akuutti-ohjelman toimittajan Mikko Penttilän kokoama Potilaan käsikirja (Gummerus).Vierailija

ET:n omalääkäri Risto Laitila on rokkari

Ja vielä kun Laitila puhuu kuin juuri minulle, selkeästi ja huumorin sävyttämällä murteella, myös minä paranen melkein pienistä "kotkotuksista" välittömästi. Omaan kysymykseeni lehdessä sain todella hyvän vastauksen ja neuvon jatkohoidosta. Televisiossa saisi olla Akuutin lisäksi ihan oma ohjelma esim. nimellä "Tri Laitila vastaa. Kiitos Ristolle. Nimimerkki "Riston fanittaja"
Lue kommentti
Vierailija

ET:n omalääkäri Risto Laitila on rokkari

OLEN INNOKAS AKUUTIN KATSELIJA .SE OHJELMA ON MEILLE VANHEMMILLE IHMISILLE TOSI TÄRKEÄ .SAMME PALJON TIETOA KAIKENLAISISTA SAIRAUKSISTA . OLETTE MOLEMMAT NIIN ASIANTUNTIJOITA . TEITÄ KATSELLESSA JO PARANTUU ILMAN LÄÄKÄRISSÄ KÄYNTIÄ . SUURET KIITOKSET TEILLE HYVÄSTÄ OHJELMASTA . TOIVOTAAN ,ETTÄ AKUUTTI TULEE JATKUMAAN TV SÄ KAUAN ...HYVÄÄ KEVÄÄN ODOTUSTA TEILLE MOLEMMILLE .
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti