ET-lehden ja 15/30 Research tutkimusyrityksen tekemä Kansallinen Senioritutkimus kertoo muun muassa, että seksi on tärkeää vielä yli 70-vuotiaillekin.

Vihdoinkin, tuulettaa moni ikääntynyt. Vihdoinkin minulla on aikaa keskittyä enemmän itseeni ja innostua uusista asioista.

Kahdeksan kymmenestä yli 55-vuotiaasta kyselyyn vastanneesta koki elämänsä onnelliseksi. Kaksi kolmesta ilmoittaa elävänsä juuri nyt elämänsä parasta aikaa.

Huoliakin on

Suurin pelko yli 55-vuo­tiaan elämässä on itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden menettäminen. Viesti Suomen talouden huonosta jamasta näyttää menneen tälle ikäluokalle perille: maan tulevaisuus näyttää valoisalta vain neljäsosan mielestä.

Seksi on tärkeää

Suomalaisten seksuaalinen aktiivisuus notkahtaa ruuhkavuosina mutta laskee selvästi vasta kahdeksankymppisillä. Ikäryhmässä 65–74 vuotta täyttäneet se oli tärkeää vielä 49 prosentille kyselyyn vastanneista.

Ei seniorialueita

Suomalainen ikääntyvä haluaa elää alueella, jossa asuu eri-ikäisiä ihmisiä – irrallaan muista olevat seniorilähiöt eivät häntä kiinnosta. Naapureihinsa haluaa pitää yhteyttä neljä kymmenestä, ja neljännes vastaajista toivoisi löytävänsä kotinsa läheltä kerhotilan, jossa viettää aikaa. Lähellä kotiseutuaan haluaa asua vajaa puolet.

Pienempiä pakkauksia

Elintarviketeollisuudelta yli 55-vuotiaat odottavat pienempiä pakkauskokoja sekä vähärasvaisia, vähäkalorisia ja hiilihydraatteja vain nimeksi sisältäviä tuotteita. He suosivat suomalaista. Peräti seitsemän kymmenestä vastaajasta olisi valmis maksamaan suomalaisista elintarvikkeista enemmän kuin ulkomaisista. Myös luomusta maksaisi joka neljäs enemmän kuin teollisesti tuotetusta.

Terveys on hyvä

Meillä lähtee eläkkeelle terveempi sukupolvi kuin koskaan. Tätä on
hoettu jo jokin aika, ja totta se on. Yli 55-vuotiaista peräti 63 prosenttia
pitää terveydentilaansa hyvänä. Luku on loistava! Saman verran, siis kuusi kymmenestä, on valmis panostamaan omaan hyvinvointiinsa enemmän nyt kuin kymmenen vuotta sitten.

ET-lehti ja 15/30 Research -tutkimusyritys toteuttivat alkukesästä mittavan tutkimuksen, jossa kysyttiin yli 55-vuotiailta itseltään, millaiseksi he kokevat elämänsä, mitä he arvostavat ja mitä he haluavat tulevaisuudelta. Kyselyyn vastasi 1003 henkilöä, joista puhelimitse tavoitettiin 600 ja nettilomakkeella 400. Pääosa, 41 prosenttia oli 55–64-vuotiaita. 66–77-vuotiaita oli 29 prosenttia ja 75–79-vuotiaita 10 prosenttia. Naisia oli 52 prosenttia ja miehiä 48 prosenttia.

Lue koko artikkeli ET-lehdestä 15.

Vierailija

Yli 55-vuotias elää elämänsä parasta aikaa

Ihmiset elävät melko pitkään ja kuusi- seitsemänkymppisillä voi olla hyvin iäkkäitä omaisia joista myös pitäisi huolehtia. Sitten on rakkaat lastenlapset joita haluaisi tavata. Kun on vain ne pari vapaapäivää viikossa, niin iäkkäät sukulaiset eivät tahdo ymmärtää, että pitäisi myös omassa kodissa ehtiä tekemään jotain. Ja että se oma kuusikymppinen lapsi tai veljenlapsi ei ole myöskään enää nuori. Ovat jopa mustasukkaisia lastenlapsille. Joskus tuntuu ettei ole onnellinen, kun pitäisi riittää...
Lue kommentti
Sari Alho
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Yli 55-vuotias elää elämänsä parasta aikaa

Uusimmassa ET-lehdessä on tutkimuksen yhteenveto ja lyhennelmän löydät täältä: http://nettiet.fi/teemat/ajankohtaista/art7678-Yli-55-vuotias-elaa-elama... Oletko samaa mieltä, kuulutko enemmistöön vai vähemmistöön? Tunnetko olevasi terve kuten 63 % ikäisistäsi? Elätkö nyt elämäsi parasta aikaa, kuten myös 63 % väitti? Entä käytätkö sujuvasti verkkokauppoja (48 %)?
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti