Osuva koomikko naurattaa ja herättää ihailua. Mutta ketä koomikko itse ihailee?

Aku Hirviniemi:

Veli Puolikuu on ylitse muiden

”Pirkka-Pekka Petelius ja Velipuolikuu. Se komiikka kestää aikaa.

Ensimmäiset muistoni Peteliuksesta liittyvät Hymyhuuliin ja Pulttiboisiin, joita katsoin ekaluokalta asti, perheen kanssa. Aikuiset nauroivat poliittiselle satiirille ja lapset hassuille hahmoille, niinhän se menee nykypäivänäkin.

Mieleeni tulee heti liuta Peteliuksen hienoja hahmoja. Hra 47 on ehdoton suosikkini, liekö sillä tekemistä riihimäkeläisen ylpeyden kanssa, herrahan kuului Riihimäen Lions Clubiin. Myös Peteliuksen Kyllikki Virolainen on upea hahmo, hänhän puhuu melkein omalla äänellään ja onnistuu silti rakentamaan hienovaraisen pääministerin puolison. Samaa luontevuutta löytyy Kylli-tätiä parodioivasta Fylli-tädistä.”

Eija Vilpas:

Väinö Linnakin naurattaa

”Nuorena ihailin Ritva Valkaman ja Pentti Siimeksen tekemää huumoria. Myös Leo Jokela teki minuun vaikutuksen. Kaikissa kolmessa on yksi yhdistävä tekijä: he pelleilevät ja ovat samalla aivan tosissaan.

Muistan lapsuudestani Ritva Valkaman roolin kansalaissotaa käsitelleessä televisiosarjassa Mustat ja punaiset vuodet. Ritva oli uskomattoman vahva vakavassa roolissaan. Hyvä komiikka on siitä kummallista, että se on yhtä aikaa naurattaa, mutta myös koskettaa ja liikuttaa.

Totuuteen perustuva komiikka herauttaa naurajansa silmiin myös kyyneleet. Tämän näkee esimerkiksi Väinö Linnan romaaneissa, ne kertovat sodasta, mutta onnistuvat kaikessa kauheudessaan myös naurattamaan. Aidointa komiikkaa tuottaa eletty elämä, siksi arjen havainnointi naurattaa minua eniten.”

Jope Ruonansuu:

Olen Leo Jokela -fani

”Pikkupoikana kuuntelin Leo Jokelan esittämää G. Pula-Aho -papukaijaa radiosta. Komisario Palmuissa Jokelalla oli tapana tehdä omia pieniä lisäyksiä käsikirjoitukseen, juosta vaikka yllättäen vesihanalle ja alkaa kammata hassusti tukkaansa märällä kammalla. Yleisön mieleen pienet hauskat yksityiskohdat jäivät legendaarisina kohtauksina.

Leo Jokela oli kansan syvien rivien koomikko, hän oli ponnistanut näyttelijäksi ilman koulutusta. Itsekään en ole teatterikouluja käynyt, ehkä siksi samastun Jokelan luontevaan komiikkaan. Leo Jokela -palkinto, jonka sain 2006, toi tipan silmääni ja merkitsi enemmän kuin muut saamani palkinnot. Hän ei nauranut muille kuin itselleen. Hyvä komiikka ei koskaan ole loukkaavaa.”

Hannele Lauri:

Naurava kulkuri on hulvaton

”Vesa-Matti Loiri on saanut minut aina nauramaan. Voin kuunnella Nauravaa kulkuria automatkalla monet kerrat uudestaan ja nauraa joka kerta vedet silmissä.

Vesa-Matti on ensimmäinen mieleeni tuleva henkilö, kun ajattelen nauramista. Hän on antanut monet hyvät naurut minulle ja varmaankin koko Suomen kansalle.

Hyvä komiikka lähtee aina totuudesta, näyttelijän on oltava tosissaan, todella tunnettava esittämänsä tunteet. Tekemällä tehty hauskuutus on falskia, siitä puuttuvat todellinen nauru ja itku ja näyttelijän läsnäolo.”

Pirkka-Pekka Petelius:

Kalervi Kummola lainasi housut

”En halua nimetä ketään henkilöä enkä mitään elokuvaa, saati tyylilajia esikuvakseni. Mutta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Vaikutteet ovat parhaimmillaan kokonaisvaltaisina maailmankuvina. Katson mieluusti kotimaisia elokuvia kaikilta ajoilta ja nykyelokuviakin paljon. Enkä pelkästään kotimaisia.

Kun luon yksittäistä sketsihahmoa, en käytä minkäänlaista tietoista systeemiä. Lähtökohtana voi olla intuitio tai tilanteen pakko, mutta myös tarkkaan harkittu vaihtoehto.

Esimerkiksi Herra 47 -hahmo syntyi täysin tilanteen pakosta. Minua oli pyydetty Kolmostelevision suoraan avajaislähetykseen laulamaan laulu. Juuri ennen lähetystä kerrottiinkin, että esiintymisaikani on aiottua pidempi, tarvittiin siis jotain muutakin, jotain hauskaa ja sattumanvaraista.

Keksin henkilön, joka luulee tulevansa tuolloin radiossa pyörineeseen Senssit-ohjelmaan. Näin syntyi Hra 47, joka siis oli väärässä ohjelmassa väärään aikaan kehumassa itseään ja esittämässä kumppanin suhteen vaateitaan. Ilmiasun hahmolle rakensin tarjolla olleista vaatteista, peruukista ja rilleistä. Housut lainasin studiossa mukana olleelta Kalervo Kummolalta, joka seurasi esiintymistäni kalsarisillaan studiossa.”


Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti