Mitä muistat 1950-luvusta? Coca-Colan, olympialaiset vai pahan makaronivellin? ET-lehden numerossa 19 kerrotaan vuosikymmenestä tutkijoiden silmin, mutta lukijat kertoivat omia kokemuksiaan.

Onnellinen lapsuus

Asuimme Finlaysonin uusissa kahdeksan talouden isoissa omakotitaloissa.Ne valmistuivat 1950-luvun alussa. Muutimme talon alakertaan, jossa oli keittiö, iso olohuone, sisä-wc, eteinen, mutta ei suihkua eikä saunaa.

Meitä asui siinä isä,äiti, siskoni, joka oli neljän sekä minä, kuuden vanha. Taloja oli alueella kymmenkunta, ja lapsia oli paljon, suunnilleen samanikäisiä.

Leikimme kaikenlaisia pihaleikkejä: kymmentä tikkua laudalla, pesäpalloa ja talvella laskimme Kekkalan kallioilla ja mäessä, pulkalla ja suksilla iltamyöhään asti.

Talvisin, kun äiti tai isä oli huudellut meidät sisälle, oli kotona hellan kulmalla yleensä odottamassa lämmintä maitoa Arabian maitokannussa. Sitä kun joimme posket pakkasen puremina ja menimme nukkumaan, tuli uni silmiin nopeasti ja nukuimme kuin pienet porsaat aamuun asti.

Se oli hauskaa aikaa ja usein sitä kaipauksella muistelen. Isä ja äiti pitivät meistä hyvän huolen ja aina oli koti puhdas, koska äitimme oli kotona. Oli mukava tulla koulusta kotiin ja kertoa heti kaikki asiat äidille. Se oli rakkauden ja lämmön aikaa. Eikä silloin vanhemmat käyneet ravintolassa juhlimassa, vaan olivat meidän kanssamme. Televisiokin tuli perheeseemme vasta vuonna 1962.
Paula Valo

Hauska 50-luku

Asuntomme oli suurehkossa puutalossa, jossa asui kahdeksan perhettä. Mukavuuksia ei ollut. Äidit olivat yleensä kotiäitejä. Tehtaan pilli vihelsi kello 16, ja me lapset menimme aidalle "roikkumaan", kun oma isä tuli pyörällä kotiin.
Liisa Pietilä

Sointuvat kupit

Iltaisin aikuiset joivat teetä ihanista Kaj Franckin suunnittelemista vaaleanpunaisista Sointu-kupeista. Muistan ihanat, hämyiset iltahetket kuin eilisen. Olenpa onnistunut löytämään itsellenikin kirppareilta Sointu-sarjaa eri väreissä. Kun vain raaskisin niitä käyttää!
Elina Verronen

Lahja rapakon takaa

Sain Amerikan-paketissa ruudullisen kellohameen. Hameessa oli maalitahra, jonka äiti yritti poistaa tärpätillä. Laitoin kouluun hameen päälle, mutta häpesin silmät päästäni, kun hameeeni haisi tärpätille. Onneksi opettaja ei sanonut mitään.

Raija Ingalsuo

Vaatteet isommilta

Lapsuus oli 1950-luvulla onnellista, vaikkei ollut mukavuuksia. Petromaksi valaisi tupaa ennen kuin vähän myöhemmin taloon vedettiin sähköt.

Leikimme paljon ulkona naapurin lasten kanssa. Kylvimme savusaunassa ja vaatteet vaihdettiin kerran viikossa. Me lapset kannoimme hellapuita sisään ja autoimme heinänteossa ja kasvimaalla. Töitä siis tehtiin ahkerasti.

Vaatteet sain aina isommilta sisarilta tai serkuilta, kun ne jäivät heiltä pieniksi. Ruoka maistui, vaikka se pääasiassa olikin kastiketta ja perunaa. Kastikkeessa ei välttämättä ollut lihaa, tai jos oli, niin se oli jostain kotieläimestä. Kaalisoppaa olikin sitten katkeraa syödä, kun siinä oli lihoina kiva lemmikkieläin.

Koulumatkat kuljimme jalkaisin tai pyörillä. Isoimmat otti pienimmät tarakalle ja talvisin hiihdimme. Radiosta tuli lastenlauluja ja Markus-sedän ohjelma. Tosin radiota kuunneltiin 1950-luvun alkupuolella vähän, sillä se akkua ei turhaan kulutettu.

Kokonaisuutena vuosikymmen oli kyllä onnellista aikaa.
Marja Tolvanen

Seitsemän penniä seipäästä

Meitä oli neljä lasta ja kun työt eivät muuten sujuneet niin saimme seitsemän penniä, kun heinäseipääsen oli laitettu heinät. Vanhin meistä tienasi jo aika hyvin, sillä hän pisteli 100 seivästä päivässä. Minulla oli silloin pieni heinähanko, sen sai aina nuorimmainen. Näin 61-vuotiaana ei tunnu enää pahalta, että työnteon oppi jo lapsena.
Kaisa Kaulio

Makaronia sinkkiämpäristä

Mieleen tulee kansakouluajat 1950-luvun lopulta. Paksua makaronivelliä sinkkiämpäristä opettajan jakamana, äidin laittamat eväsleivät voipaperissa sekä maitopullo patenttikorkkeineen.

Syksyisin piti viedä kouluun puolukoita muistaakseni litran verran. Marjoista koulun keittäjä valmisti meille oppilaille paksua ruispuolukkapuuroa - hyi kun se oli pahaa!
Pirjo Skytz

Rautalankaa hameenhelmassa

Muistan puna-musta-valkokuvioisen puolihameen, saattoi olla Marimekon. Kellottavuutta korostettiin perunajauolla tärkätyllä alushameella, lisäksi alushameen helmaan pujotetulla ohuella rautalangalla. Siinä oli se huono puoli, että se taipui mutkille. Helmaa piti oikoa tanssin lomassa monta kertaa.
Ritva Sironen

Kesäistä olympiahuumaa

Oli olympiavuosi 1952 ja olin silloin 9-vuotias tytöntyllerö. Vietimme kesät maalla luonnonhelmassa ja järven rannalla.

Ei ollut sähköä eikä autoa, vaan isä kulki laivalla tai bussilla viikot kaupungissa töissä ja me muu perhe elimme auringon mukaan ja hoidimme puutarhaa. Maidon haimme viereisestä maatalosta ja suuren osan ruoasta järvestä.

Sitten eräänä päivänä ruvettiin puhumaan olympialaisista Helsingissä. Lapsen mielessä tämä oli jotain aivan ihmeellistä. Isä oli tohkeissaan urheilijoista ja olisi pitänyt mennä kisoja katsomaan, mutta se oli jostain syystä mahdotonta.

Eräänä päivänä, kun isä tuli kaupungista, hän oli ostanut radion, joka ei tarvinnut sähköä. Se oli suuri rumilus, mutta aivan ihana kapistus lapsen silmissä.

Sillä sitten kuunneltiin kisat, uutiset ja musiikkia sekä paljon muuta, kunnes patteri loppui. Sitten odotettiin, että isä toi uuden ja taas oli ajanvietettä. Ääni oli rahiseva ja kuului vain tietyissä paikoissa mökkiä ja paremmin ulkona kuin sisällä.
Marianne Wennström

Suklaaleivos-ostoksilla

Sain äidiltäni nipun kuponkeja ja ohjeet mennä ostamaan kolme leivosta meille kolmelle lapselle. Menin kupongit tiukasti kädessäni Merimiehenkadun ja Albertinkadun kulmassa sijainneeseen Elannon maitokauppaan.

Jonotin ja jonotin vuoroani, mutta kun ei edes nenä yltänyt tiskille, niin myyjä ei minua huomannut. Lopulta miesääni vierestäni ilmoitti myyjälle, että nyt taitaa kyllä olla jo tuon pikkutytön vuoro.

Olin tullessa katsonut ikkunassa olevasta lasisesta hyllystä esillä olevia leivoksia ja valinnut herkullisimman näköiset. Osoitin sormella suklaaleivoksia ja pyysin kolme.

Iloisena kävelin kotiin leivoslaatikko kädessäni. Kotona laatikko aukaistiin ja jokainen kolmesta lapsesta odotti saavansa suklaaleivoksen. Karu totuus selvisi, kun maistoimme. Olin ostanut perunaleivoksia! Voi sitä surua ja harmia, eihän lapset nyt perunaleivoksesta välitä, perunaa syötiin muutenkin ihan liikaa. Tämä ostosreissu vaivaa ja harmittaa minua yhä, vaikka olen liki 70-vuotias.
Terttu Kaleva

Yleislakko lapsen silmin

Yleislakosta 1956 on jäänyt mielikuva, että Aku Ankka jäi tulematta.
Markku Halen

Vierailija

Kultainen 1950-luku?

Lainaus: Lainaus: Lainaus: Kerrankin jotain kivaa, selkeää asiaa luettavaksi. Syytä en tiedä mutta tällaisesta tuotannosta tykkään. Pitkät rimssut ilman toraa. Lisää näitä. Kiitos kaikille kirjoittajille. Mitä tarkoitat, mihin viittaat? Oletko lite på gården kanske?? Taidat olla itse jos se ei ketjusta ole sulle selvinnyt, vai onko sulla hoono soomi? Miten nää lopinät liittyy 50-lukuun?????
Lue kommentti

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti