Venäläisiä emme ole, mutta voisimmeko edes yrittää ymmärtää heitä? Perusasenteemme naapureita kohtaan on muuttumassa. ET:n lukijat kertovat omia kokemuksiaan.

Lukuisia oppi- ja sanakirjoja, kielioppeja ja muuta venäjän oppimateriaalia laatinut professori Arto Mustajoki kääntää kirjassaan Kevyt kosketus venäjän kieleen lukijan päätä venäjän kielelle aivan uudella tavalla.

Kirja on yhtä aikaa labyrintti, dekkari, satiiri, veijaritarina ja syväsukellus venäläiseen sieluun. Tiesitkö muuten, että sukeltamiselle on venäjän kielessä kolme erilaista verbiä? Ja että kun suomalainen tekee jotain sydämensä pohjasta, niin venäläinen tekee saman vastaavasti sielustaan?

Venäjän kieleen suhtaudutaan meillä edelleen tunteenomaisesti. Mustajoki jakaa asenteet neljään pääryhmään: entusiastit, vihaajat, välinpitämättömät ja realistit.

Entusiastit ovat hurahtaneet venäläiseen kulttuuriin, ja heille ykkösjuttuja ovat taide, baletti, teatteri ja kirjallisuus. He matkustavat Pietariin päästäkseen hetkeksi eroon kahlitsevasta suomalaisesta ilmapiiristä kokemaan jatkuvia yllätyksiä.

Vihaajien mielikuvissa sota-aikoina koettuja vääryyksiä ja sortotoimia ei pidä koskaan antaa anteeksi. Nykyiset Venäjältä mediaan tulvivat negatiiviset uutiset ovat omiaan vahvistamaan kielteisiä tunteita.
Välinpitämättömille Venäjä tuntuu yhtä kaukaiselta kuin Sudan. Mitä vähemmän venäläisten kanssa ollaan tekemisissä, sitä parempi, he ajattelevat.

Realistit ovat neljäs ja kasvava ryhmä. Heitä ovat esimerkiksi talouselämän edustajat, jotka tajuavat Venäjän merkityksen tärkeänä liikekumppanina. Suurin osa poliitikoistakin kuuluu realisteihin – ainakin julkisesti. Taustalla voi olla välinpitämättömyyttä tai jopa piilovihaa.

Ymmärryksen rakentaminen ja muutos eivät tapahdu vuodessa tai parissa. Siihen tarvitaan vuosikymmeniä.

  • Arto Mustajoen tuorein kirja Kevyt kosketus venäjän kieleen oli vuonna 2012 Tieto-Finlandia -ehdokas ja sai vuonna 2013 valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

ET:n lukijat vastasivat

Kysyimme tammikuussa verkkosivuillamme lukijoiden mielipiteitä ja ajatuksia venäläisistä.

Vastaajista yli 40 prosenttia ei tuntenut yhtäkään venäläistä, toisaalta jopa 15 prosentilla oli venäläisiä ystäviä. Sukulaisiakin oli lähes joka kymmenennellä.

  • Työpaikalla on liikaa venäläisiä lääkäreitä, osalla on itsellään asenneongelmia ja osaavat huonosti suomea käytännön lääkärin ja hoitajan työhön.

  • Valloittavat Suomen rauhanomaisesti pala palalta.

Yllättäen lähes 40 prosenttia ilmoitti osaavansa puhua venäjää, ainakin hiukan. Kielitaito on hankittu koulussa (15 %) tai itse opiskelemalla (15 %). Venäjää on opiskeltu myös kansalaisopistoissa ja työpaikoilla sekä puhumalla tuttavien kanssa.

Positiivisempaan suuntaan

Lähes kolmannes ilmoitti, että asenne venäläisiä kohtaan on muuttunut viime vuosina. Venäläisiä suvaitaan ja heidän tapojaan ymmärretään enemmän. Venäläisten varallisuus ilahduttaa: he tuovat rahaa kauppoihin ja sitä kautta lisää työpaikkoja Suomeen.

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti