Moni ET-lehden piikakyselyyn vastannut kertoi, että pääsi käyttämään palveluspaikassaan imuria, sähköhellaa tai pulsaattorikonetta ensimmäistä kertaa elämässään.

”Opin pulsaattorikoneen käytön pappilassa”

Lopetin kansakoulun keväällä 1959, ja menin syksyllä pitäjämme pikkupappilaan kotiapulaiseksi. Työhön kuului pappilan tyttären pikkutytön hoito, kaupassakäynti, ruuanlaitto, pyykkäys ja siivous.

Pappilassa asuivat ruustinna, rovasti, kuusi lasta, joista viisi oli kouluikäistä ja yksi pikkutyttö.

Kotini oli viiden kilometrin päässä, ja kesällä kuljin kärrytietä ja talvella hevostietä päivittäin pappilaan ja illalla takaisin kotiin. En ollut koskaan ennen nähnyt puhelinta saatikka käyttänyt sitä. Myös pulsaattoripyykkikone oli uusi tuttavuus.

Pullapitkoista tuli mutkaisia ja repeileviä

Leipominen oli minulle suuri koetinkivi: en osannut letittää pitkoja, ja niistä tuli mutkaisia ja repeileviä. Ruustinna tuumasi vain, että kyllä sinä opit, ja opinhan minä. Ruuanlaittoakin opin vähitellen. Pyykkikoneen käytön minulle opetti rovasti.

Siivottavanani oli alakerta, ja yläkerran siivouksen hoitivat pappilan omat tytöt.

Muistot tuosta ajasta ovan tosi lämpimät. Ruustinna ja rovasti olivat kivoja ja kannustavia ihmisiä. En muista että olisin saanut moitteen sanaa, vaikka kyllä se varmaan olisi joskus ollut paikallaan.

Seuraavaksi talveksi lähdin etelään vanhemman tytön perheeseen apulaiseksi, ja talon pikkutyttö otettiin mukaan. Siellä oli muuten hyvä olla, mutta minulla tuli kova koti-ikävä ja tulin pääsiäiseksi kotiin.

Täytyy ihmetellä 15-vuotiaan rohkeutta. Kuinka uskalsin ja jakson lähteä isoon taloon piiaksi, olihan siellä niin paljon uutta. Sähköhellaakaan en ollut nähnyt saatikka käyttänyt muualla kuin kotitaloustunnilla, ja kotimatkakin oli melkoinen.

Nykyisinkin pitäisi nuorten saada vastaavanlainen oppi elämää varten.
 
Seija-Lahja

”Välillä olivat kädet puuduksissa ja nenästä tuli verta”

Piika-sanalla on todella huono kaiku, ja itse käyttäisin sanoja palvelija tai apulainen.

Olen ollut apulaisena maalaistalossa, jossa tein kaikenlaisia hommia. 16-vuotiaana menin töihin, ja päivälle tuli silloin pituutta noin 13 tuntia. Viikossa oli yksi vapaapäivä.

Työpäivä alkoi aamu kuudelta navetassa: ruokin lehmiä, lypsin käsin yhdessä emännän kanssa. Lisäksi hoidimme sikoja ja kanoja.

Kun navettatyöt oli tehty, sisällä jatkettiin ruuanlaitolla ja tiskauksella. Kesällä tehtiin peltohommia: kitkettiin ja haravoitiin. Olin säkkityttönä puimurin päällä ja heinäkuormien päällä. Otin myös ladossa heiniä vastaan.

Illalla ei jaksanut lähteä mihinkään

Iltatyöt navetassa alkoivat klo 15 aikaan talvella, Kesällä lehmät olivat laitumella, ja silloin ei jäänyt paljon muuta tehtävää kuin lypsy ja maidon jäähdytys. Talvella navetasta pääsi kello 19 aikaan, ja ei jaksanut enää lähteä mihinkään.

Talvella kudottiin niin räsy- kuin nukkamattoja, ja leivottiin ruisleipiä vartaisiin kuivumaan, ettei tarvinnut kesällä leipoa, kun oli kiire peltohommissa.

Pyykki oli pestävä kesät talvet. Pulsaattorikone oli apuna, mutta raskasta se oli nuorelle tytölle. Välillä olivat kädet puuduksissa ja nenästä tuli verta. Silloin menin lehmäitten pöydälle makaamaan, että vuoto lakkaisi ja voisin jatkaa hommia. Se oli varmaan sellainen heikkouden merkki.

Kesällä oli poimittava marjat niin puutarhasta kuin metsästä ja keitettävä mehuksi ja hilloiksi. Ei ollut pakastinta. Syksyllä perunat ja juurikasvit kerättiin kellareihin, ja lehmille pestiin syksyisin ulkona kylmissä vesissä perunoita isot määrät.

Talvella kudottiin sukkia ja töppösiä

Kesällä navetan suursiivous ja kalkitus oli suuri urakka, eikä siitä yhdessä päivässä selvinnyt. Syksyllä pihamaa haravoitiin ja omenat kerättiin soseeksi – eläimille niistä riitti oma osa.

Talvella kuunneltiin iltaisin radiota emännän kanssa ja kudottiin eli neulottiin sukkia ja töppösiä, ei ollut televisiota.

Itse halusin aikoinaan lähteä tienaamaan, vaikka synnyinkodissani olisi ollut töitä vaikka muille jakaa. Muut minun ikäiset lähtivät Ruotsiin, minä Varsinais-Suomeen. Sain palkkaakin hiukan, ja oli ruokaa sekä katto pääni päällä. Hyvässä opissa olin ne kaksi vuotta, mitä se hupi kesti.

Liisa

”Kotiapulaispesti oli erinomainen talouskoulu”

Pääsin keskikoulusta 1965, ja halusin sairaanhoitajaksi. Tuohon aikaan sairaanhoitajakoulutukseen pääsyn alaikäraja oli 21vuotta, joten aikaa piti kuluttaa muuten. Kävin ensin yksivuotisen kotiteollisuuskoulun.

Sitten läksin kotiapulaiseksi Helsinkiin lehdessä olleen työpaikkailmoituksen perusteella. Perhe kuului ”parempiin piireihin”, isä oli johtaja ja äiti terveydenhoitaja. Lisäksi oli 8- ja 10-vuotiaat lapset.

Työni oli koko talouden hoito. Aamulla nousin laittamaan aamupalan. Vanhemmat lähtivät töihin, ja minä laitoin lapset kouluun.

Siivosin, pesin pyykit, kävin kaupassa, laitoin päivällisen ja huolehdin lapsista koulun jälkeen. Päivällisen jälkeen hoidin vielä keittiön puhtaaksi.

Työpäiväni alkoi klo 6.30 ja loppui klo 17.30. Vapaata oli sunnuntai ja lauantai sekä kerran kuussa yksi iltapäivä. Joskus olin lasten kanssa myös viikonloppuna vanhempien ollessa jossakin menoissaan. Perheellä oli iso omakotitalo, jossa minulla oma huone.

Tämä oli minulle erinomainen talouskoulu. Perheen rouva oli taitava talousihminen ja opetti minulle paljon. Lisäksi lapsuudenkotini oli pienessä kylässä, jossa ei ollut edes sähköä, joten esimerkiksi pölynimuri oli minulle uusi kokemus. Koulun kotitaloustunneilla olin kyllä käyttänyt sähköhellaa, joten en sentään ollut ihan ummikko kaikissa asioissa.

Myös erilaisen elämäntavan näkeminen oli hyvä koulu. Sain kokea myös luokkaeron. Kotiseudulla olin ollut tasaveroinen muitten asukkaiden kanssa, mutta tässä perheessä olin apulainen, jota puhuteltiin kolmannessa persoonassa. En kokenut työtä raskaaksi, enkä työaikaa pitkäksi, koska olin tottunut kotona tekemään työtä aina ja maalla työt olivat raskaampia.

Sveitsissä opin erilaisen ruuan laittamista

Ehdin vielä tehdä toisenkin apulaiskeikan. Läksin Sveitsiin jälleen lehdessä olleen työpaikan saatuani. Siellä päätehtäväni oli hoitaa yksinhuoltajaäidin 5-vuotiasta lasta. Siinä sivussa hoidin kyllä jälleen koko pienen talouden.

Tänä aikana opin taas toisenlaisen elämäntavan, kun maakin vaihtui. Kielitaitoni kehittyi, ja ruoka oli hyvin erilaista, mutta jälleen emäntäni neuvoi. Tässä perheessä olin kaikessa mukana myös vapaa-aikoina, ja tunsin itseni tasa-arvoiseksi, vaikka rouvaa pitikin teititellä. Hän oli minua 20 vuotta vanhempi, joten siihen aikaan teitittely oli luonnollista.

Koen kahden vuoden apulaisaikani erinomaisena kouluna, johon en olisi muuten päässyt. Sitä kautta näin paljon erilaista elämää ja uusia asioita sekä tutustuin erilaisiin ihmisiin. Myöhemmissä töissäni ja yksityiselämässäni olen voinut hyödyntää näitä oppeja. Nämä kokemukset ovat varmasti tehneet minusta avarakatseisemman ihmisen kuin ilman niitä olisin.

Kokemusta saanut

Lue aikaisemmat piikatarinat Piika pyöritti huushollia, Piika sai illalliseksi yhden silakan ja Piian työ antoi eväitä tulevaa ammattia varten.

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti