Diakoniatyöntekijöillä oli lähes 3 miljoonaa kohtaamista viime vuonna. Talous- ja terveyshuolet sekä työelämän kysymykset olivat suurimmat syyt avunpyyntöihin.

Diakoniatyöntekijät kohtaavat ihmisiä ruokajakeluissa, ammatillisesti ohjatuissa vertaisryhmissä, vastaanottotapaamisissa, leireillä ja pistäytymispaikoissa, kuten mummon kammareissa. Tällaisia kohtaamisia oli vuonna 2013 yhteensä lähes 3 miljoonaa.
Talous- ja terveyshuolet ja työelämän kysymykset olivat suurimmat syyt avunpyyntöihin.

Diakoniatyön keskeinen muoto ovat kahdenkeskiset luottamukselliset keskustelut. Tavallisimmin yhteydenoton syynä ovat talousvaikeudet (27 %, 185 800 keskustelua), terveyden ja sairauden kysymykset (18 %, 128 000 keskustelua) sekä ihmissuhteet (17 %, 115 000 keskustelua).

Vuonna 2013 diakoniatyöntekijöillä oli yhteensä 645 000 asiakaskontaktia. Eri asiakkaita oli 153 700. Apua hakeneista yhteensä 85 prosenttia on eri syistä työelämän ulkopuolella.

Asumiseen ja työelämään liittyvät huolet askarruttavat suomalaisia aiempaa selvästi enemmän. Asumisen ongelmiin liittyvien keskustelujen määrä nousi lähes 14 prosenttiyksikköä ja työelämää koskevat keskustelut reilut 11 prosenttiyksikköä. Väkivaltaan tai rikokseen liittyvät keskustelut lisääntyivät 11 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.

Ruokakasseja ja raha-apua

Diakoniatyö tarjosi taloudellisia avustuksia yhteensä 7,8 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi seurakunnat jakoivat ruokakasseja ja järjestivät ruokailuja.

Yksinäisyyden lievittämistä ja omien taitojen käyttämistä
Kirkon diakoniasta saa apua, vaikkei elämässä olisi akuuttia kriisiä. Diakonia järjestää seurakunnissa muun muassa satoja eläkeläisille suunnattuja ryhmiä. Vuonna 2013 eläkeläisten ryhmiä oli 1 400 ja niissä yhteensä 24 000 jäsentä. Eläkeläisten ryhmistä yli puolet toimii vapaaehtoisten ohjaamina joko osittain tai kokonaan. Kaikkiaan diakoniatyön ryhmissä oli 58 600 jäsentä.

Ryhmämuotoisen tapaamisen lisäksi seurakunnat järjestävät erilaisia kohtaamispaikkoja ja muuta avointen ovien toimintaa, tapahtumia ja tilaisuuksia. Tällaiset toimintamuodoissa kävijöitä oli yhteensä 868 800.

Leirien resurssit vähissä

Diakoniatyön retket ja leirit on suunnattu erityisesti haasteellisessa elämäntilanteessa eläville ihmisille. Leiritoimintaa on jouduttu karsimaan resurssien vähenemisen vuoksi. Silti diakoniatyön leireille ja retkille yhteensä osallistui 87 000 osallistujaa vuonna 2013.

Diakoniatyössä toimi 31 400 vapaaehtoista ryhmien ohjaajina, lähimmäispalvelussa ja tarjoamalla monenlaista arjen apua. Lisäksi 1 300 vapaaehtoista toimi Palvelevan puhelimen ja Palvelevan netin päivystäjinä.

Taloudellisten resurssien niukkeneminen kirkossa näkyy diakoniatyössä. Viranhaltijoita palkattiin vuonna 2013 kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Samaan aikaan esimerkiksi ruoka-avustaminen on lisääntynyt kolmanneksella, ja moni muu työmuoto on joko pysynyt lähes ennallaan tai kasvanut. Viidessä vuodessa diakonian työntekijäresursseissa vähennystä on noin 86 henkilötyövuotta.

Lähde: Kirkon tiedotuskeskus

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti