Suomessa on 203 kuntaa, joissa on Alkon myymälä. Alkoholin myynnissä on hurjia kuntakohtaisia eroja. Kuivinta vappua juhlintaan näillä mittareilla Hausjärvellä.

Siinä missä Utsjoella alkoholia myydään yli 60 litraa per asukas, Hausjärvellä jano sammuu alle viidellä litralla per asukas. ET listaa vapun kunniaksi Suomen kuivimmat kunnat, joissa pitkäripaisen ovipumppu laulaa hitaita.

Suomessa myytiin viime vuonna sataprosenttista alkoholia asukasta kohden noin yhdeksän litraa. Tämän lisäksi alkoholin tilastoimattomaksi kulutukseksi arvioidaan 2,5 litraa per asukas eli yhteensä suomalainen perusjeppe tai -jenni juo alkoholia 11,6 litraa vuodessa.

Kun kulutuksen purkaa kaupan pakkauskokoihin ja niiden alkoholipitoisuuksiin, yksittäinen kansalainen kumoaa vuodessa kurkkuunsa lähes kolmesataa pulloa olutta, 20 pulloa viiniä, korillisen lonkeroa, korillisen siideriä sekä kymmenisen pulloa väkeviä, jos oletusleka on puolilitrainen. Tästä määrästä 90 prosenttia juodaan kotosalla.
 
Hurjinta alkoholin myynti on pohjoisrajalla Utsjoella ja itärajalla Pertunmaalla, mutta niiden myyntiluvut selittyvät pitkälti matkailulla. Utsjoella asukasta kohti myydään sataprosenttista alkoholia yli 60 litraa vuodessa.

Erityisen kiinnostavia ovat kunnat, joissa alkoholia on hyvin saatavilla, mutta joissa sitä myydään huomattavasti vähemmän kuin muissa suomalaiskunnissa.

Asiaa ei ole kunnolla tutkittu, mikä selittää nämä kuivat kunnat.

- Pohjanmaalla alkoholia kulutetaan edelleen vähemmän kuin muualla Suomessa. Myös työssäkäyntialueet saattavat vaikuttaa asiaan. Osa lapualaisista taitaa asioida Seinäjoen Alkossa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Esa Österberg kertoo.

ET:n laskelmien mukaan Suomen kuivin kunta sijaitsee kuitenkin Kanta-Hämeessä.

- Ilmankos tätä meidän aukioloa on kutistettu, Hausjärven Alkon myyjä Noora Näätänen sanoo kuultuaan Hausjärven ykkössijasta.

- Täällä väki ikääntyy, palvelut karkaavat Hyvinkäälle ja Riihimäelle, jossa monet ihmiset käyvät myös töissä. He taitavat ostaa myös alkoholinsa näistä lähikuntien marketeista, Näätänen arvelee syitä yllättävän tuloksen takana.

Suomen 20 kuivimman kunnan listalle mahtuu myös Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo, jossa alkoholia ostetaan selvästi vähemmän kuin pääkaupunkiseudun naapurikunnissa Helsingissä ja Vantaalla. 

Suomen kuivimmat kunnat, joissa on Alko.

(Litraa 100 % alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti)

 1. Hausjärvi        4,7
 2. Uusikaarlepyy 5,3
 3. Ilmajoki        5,5
 4. Liperi            5,5
 5. Nakkila        5,5
 6. Keitele        5,6
 7. Lieto        5,6
 8. Hollola        6,2
 9. Lapua        6,3
 10. Kurikka        6,4
 11. Inkoo        6,5
 12. Laukaa        6,6
 13. Alajärvi        6,8
 14. Orimattila        6,8
 15. Ylöjärvi        6,8
 16. Eurajoki        6,9
 17. Haapavesi         7,0
 18. Tuusula         7,0
 19. Espoo        7,0

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti