Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuvan järvessä ei näy eikä ole sinilevää.

Surullinen tarina sinilevämyrkytykseen kuolleesta koirasta leviää Facebookissa.

Tänä vuonna sinilevää on erityisen runsaasti, ja se on myrkyllistä sekä ihmisille että kotieläimille. Maria Jacksen‎ kertoo surullisen tarinan sinilevämyrkytykseen kuolleesta koirastaan kultaistennoutajien rotujärjestön Facebook-sivuilla:

"Meillä on kesämökki ulkosaaristossa itäisellä Suomenlahdella. Sinileväongelma alkoi tulla esiin 2000-luvun alussa, toki olin kuullut siitä aiemmin. Olihan Porvoossa kuollut emä pentuineen sinilevään 1990-luvun lopulla, kun kasvattaja asui merenrannalla ja emä ja pennut menivät uimaan sinileväiseen veteen

Oli elokuun puoliväli vuonna 2007, kun tiistai-iltapäivä olin matkalla mökille yksin kahden kultaisennoutajani kanssa. Näin jo matkalla, että sinilevää oli vedessä runsaasti ja rantaan saapuessa en ehtinyt ottaa koiria kiinni, vaan toinen niistä (Tessa) hyppäsi rannalle ja meni pyörimään rantaan ajautuneeseen sinilevään. Sain veneen kiinni ja toisen koiran turvallisesti pois rannassa ja menin heti pesemään Tessaa.

Noin kolmen tunnin kuluttua Tessa alkoi oksentaa ja voimaan todella pahoin. Kunto romahti hetkessä, ja koira oli todella kipeä ja iho sekä silmät muuttuivat keltaisiksi. Tiesin tuolloin, mistä oli kysy, mutta koska oli jo ilta ja olin yksin saaressa, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin jäädä yöksi mökille ja odottaa aamuun. Olin jo valmistautunut kohtaamaan Tessan kuoleman yöllä, mutta koira selvisi yön yli. Aamulla lähdimme ajamaan kohti eläinlääkäriämme.

Soitin lääkärillemme matkalta ja pääsimme heti hoitoon. Eläinlääkärimme kysyi, haluanko yrittää vai annetaanko Tessan nukkua pois. Päätimme yhdessä, että yritämme auttaa koiraa, vaikka tilanne oli huono.

Tessaa hoidettiin parhaalla mahdollisella tavalla, mutta sunnuntaina Tessan maksa lakkasi toimimasta lopullisesti. Saimme lääkärin kotiimme sunnuntai-iltana ja Tessa pääsi tuskistaan.

Pian on seitsemän vuotta Tessa kuolemasta, mutta muistan tuon päivän ikuisesti.
Tämän jälkeen olen "opiskellut" sinilevistä kaiken.

Tähän aikaan vuodesta ei ole mitään siitepölyjä vesissä, eli mikäli pinnalla näkyy jotakin epämääräistä harmaan/sinisen/vihreän väristä "haituvaa", on se sinilevää. Sinilevä kerääntyy lautoiksi vasta kun sitä on runsaasti.

Paljas silmä ei pysty erottamaan mikä on myrkyllistä ja ei-myrkyllistä sinilevää. Puoli teelusikallista myrkyllistä sinilevää voi tappaa koiran.

Sinilevä ei ole vaarallista vain koiran juodessa leväistä vettä, vaan se imeytyy ihosta läpi tai voi jäädä karvoihin kiinni ja siitä nuolemalla kulkeutua koiran suuhun.

Lopuksi muistan aina, kun eläinlääkärimme sanoi, että on vaan ajan kysymys, milloin pikkulapsi putoaa laiturilta ja vetää levävettä keuhkoihinsa.

Tänä vuonna ensimmäisen kerran eräs lääkäri sanoi, että jos ihminen joisi lasin myrkyllistä sinilevävettä, siihen kuolisi!

Halusin jakaa tämän tarinan kanssanne, jotta osaisitte olla varovaisia sinilevän kanssa. Se tappaa ihan oikeasti!

Tessan (Hiekkakankaan Iltasumu 1997–2007) muistolle."

Linkki alkuperäiseen juttuun löytyy tästä.

Helppo testi: sinilevää vai ei?

Ota kirkkaseen juomalasiin pari desiä vettä. Odota noin 15 minuuttia. Jos levä nousee pinnalle, se on sinilevää. Levän myrkyllisyyden voi testata vain laboratoriossa.

Näin hoidat sinileväiseen veteen päässyttä koiraa

  • Pese koira uinnin jälkeen välittömästi puhtaalla vedellä.
  • Jos koira on juonut sinileväistä vettä, voi kokeilla oksennuttaa koiran suolalla. Oksennuttaminen tehdään seuraavasti: noin teelusikallisesta suolaa (+ muutama tippa vettä) tehdään pieni pallo, joka työnnetään syvälle koiran nieluun. Yleensä koira oksentaa lähes välittömästi. Tarjolla on oltava myös vettä. Jos koira ei oksenna, älä kokeile uudestaan.
  • Tämän jälkeen anna lääkehiiltä annoksella: 1 g/kg n. 6 h välein 1–3 vuorokauden ajan.
  • Ota yhteys eläinlääkäriin.

Lisätietoja sinilevästä: http://www.syke.fi/fi-FI

Murteet ovat muuttumassa. Vähitellen puhekieli tasoittuu ja hämäläistyy. Pohjalainen tapa puhua tuntuu kestävän aikaa.

Murre on herkkä asia. Oma lapsuuden kieli tuo eläväksi myös muistot, ne aurinkoiset kesät ja äidin sylin.

- Kun on ympärillä valtamurteita, pienet murteet, pikkukylissä kehitellyt sanonnat ja puhetavat, kuihtuvat pois. Esimerkiksi kaakkoishämäläinen Hollolan murre on jo lahtelaistunut ja menettänyt hienoimpia vivahteitaan, sanoo murretutkija Jaakko Yli-Paavola.

"Yleiskielen käyttäminen puhekielenä on harvinaista, kirjakieltä ei suullisesti käytä juuri kukaan."

- Keuruun murre on lähimpänä yleiskieltä. Se sijoittuu savolais- ja hämäläismurteiden rajamaille Keski-Suomeen. Vähitellen Suomen yleiskieli kyllä hämäläistyy.

Häme sopii kaikkien suuhun

Kaikki pohjoiskarjalaiset tai itäsavolaiset eivät enää kutsu metsää ”mehtäksi”. Mieluummin sanotaan ”mettä” hämäläiseen tapaan.

- Hämeen murre sopii kaikkien suuhun, koska se on täyteläinen. Lounaismurteissa esimerkiksi sanotaan ”talos”, mutta Hämeessä ”talossa”, tutkija sanoo.
Syntyykö uutta murretta muun muassa maahanmuuttajien vaikutuksesta?

- He voivat tuoda kieleen jotakin pientä, mutta vähemmistö yleensä häviää. Hyvä esimerkki on siirtoväki. Se on elänyt täällä jo muutaman sukupolven, mutta uskon, että se kieli katoa jäljettömiin. Ei se voi kestää, kun ei ole sitä kulttuuria eikä puhujia. Se säilyy perinteenä, kun karjalaiset kokoontuvat juhliinsa, mutta se ei ole jättänyt muihin murteisiin oikeastaan mitään merkittävää, jonkin onkin sanan ehkä. Ja ne ovat agraarisia ja katoavat kumminkin.

Mie puhun murretta

Vielä joku aika sitten murrealueelta toiselle siirtyvät häpesivät erilaista tapaansa puhua ja opettelivat uuden kielialueen murteen mahdollisimman nopeasti. Nyt tilanne on toinen. Monet ovat ylpeitä syntyseutunsa kielestä, mutta harva tartuttaa sitä naapureihin ja ystäviinsä.

Yli-Paavola uskoo, että Suomesta löytyy noin 500 paikallismurretta. Pienimmät kyllä katoavat.

– Etelän kaupunkeihin muuttaneet pohjalaiset säilyttävät murteensa näköjään paremmin kuin saviolaiset.

Keskustelupalsta: murteet

Vierailija

Karjalanmurre katoaa ja kieli hämäläistyy - mikä murre kestää aikaa?

Acricolan päivänä riäkätään suomenkieltä! Murteita on jokahisella omanlaisesa ja kaikki ne kuulostaa kauniilta, varsinnnii se mitä on oppina pennusta pittäin huastamaan. Murretta on mukava huastoo, ainahii toisen samanlaisen viäntäjän kansa ja kun löytyy oikkein makkee aihe nii sitä sitte suapi kutilleen revitellä. Voi mahoton sitä naurun räkätystä ja ilon pittoo minkä siitäi suap syntymmään kun toinen löytää mojovan sanan nii jo toinen pannoo kahta paremmaks. Se on semmosta terapijjoo, suap...
Lue kommentti

Tiedätkö mitä ovat vesiputti, kompiainen tai gosari? Tee ET-lehden murretesti ja katso kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Taipuuko Turun murre? Viennätkö savoa sujuvasti? Ookkonää Oulun torilla kuin kotonasi? ET:n murretesti kertoo kuinka hyvin hallitset Suomen murteet.

Osallistu etlehti.fi:n suureen murrekeskusteluun.

Taustaa: suomen kieli hämäläistyy.

Katso myös muut ET-lehden testit.

Uusi ET-lehti 14/2015 on täynnä mielenkiintoista luettavaa. Lukija pääsee kurkistamaan muun muassa Vesku Loirin ja Mika Kaurismäen yhteistyöprojektiin.

Lue myös lopputilin opettajan töistä ottaneesta Marja-Liisa Nummelasta, suomalaisten Portugalin-talvista, rintamamiestaloista ja paljon muusta.

Hanki oma lehtesi lehtihyllystä tai tilaa se täällä!

Kannattaa antaa palautetta ja osallistua Paras juttu -arvontaan. Siellä on luvassa taas mahtava palkinto.

Muista myös ET Ristikot -lehti!

Kesä on paitsi rentoutumisen, myös ärsyyntymisen aikaa. Mökkisuomalaisen sietokyky on erityisen kovilla, kun hiljaisuus hukkuu luonnon tai naapurin soraääniin. ET poimi aakkosjärjestykseen ihmisten yleisimpiä ääniärsytyksiä, mutta mikä ääni pilaa varmimmin sinun mökkilomasi?

Aamu

Kesämökin suurinta luksusta on herätä ilman herätyskelloa. Herätyksestä pitää huolen halonhakkuuta harrastava naapuri aamuviideltä. 

Generaattori

Menneiden kesien myrskyt opettivat, että mökillä pitää olla varavoimaa. Osalla generaattori on käynyt siitä lähtien.

Festivaali

Suomen suven festivaalitarjonnasta oman mökkijärven rannalle osuu luultavimmin Joku Tuska. 

Hyttynen

Jos meillä ei olisi ollut niin kolea kesä, olisimme saattaneet muistaa valittaa hyttysistä.

Koira

Haukku ei tee haavaa, se vain raatelee hermot.

Lokkiyhdyskunta

Linnunlaulu on ihanaa. Lokkeja ei lasketa.

Moottorisaha

Ensin se ei lähde käyntiin. Kun se lähtee käyntiin, siitä riemusta se ei enää koskaan sammu.

Perämoottori

Katso kohta Moottorisaha.

Radio

Suomalainen löytää pois marjametsästä, kun se kuulee mistä suunnasta sen Iskelmä raikaa.

Riitely

Suomalainen tekee kesällä selväksi kanssaan asuvalle, mitä hän tuli marraskuussa ajatelleeksi.

Traktori

Miksei maanviljelijät viljele peltojaan talvella?

Tuulivoimala

Äkkiä nyt se Olkiluoto käyntiin ja Pyhäjoki tekoon, ennen kuin ne keksii tuulivoiman näilläkin raukoilla rannoilla.

Vesiskootteri

Vedessä ei voi polttaa kumia. Onneksi ihmiskunta keksi ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Örvellys

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki. Luolamiehen tasolla pääsee vuorokaudessa.

Mikä on kesän ärsyttävin ääni? Kommentoi ja keskustele alla.

Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

On meteliä on, ja hermotkin siinä lamaantuu, pakosta! Yliviritetyt mopot, edelleen, nokka pystyssä kokeillaan nimenomaan tällä suoralla paanalla onko mittarilukemat oikeessa. Kuin nuorten autonrämät jotka päästävät helvetillisen metelin pakoputkestaan, lisättynä mustalla savulla joka jää leijumaan jälkeensä ja muistuttaa nuorison vapaudesta tehdä mitä lystää ottamatta muita ihmisiä huomioon. Kaksi päivää näitä kaupunkinurkkia on kiertänyt joku vissiin vanha lotjan rämä täynnä nuorisoa. Lähtö...
Lue kommentti
Vierailija

Kesäsuomalainen todistaa, että evoluutiossa on pakki

Seinänaapurin parvekkeen oven avaus, ja sitä seuraava tupakan tussaus! (Ei oven avaus sinänsä, mutta kun tiedän mitä siitä seuraa...) Niin mielelläni minäkin tuulettaisin asuntoni parvekkeen kautta, ja nauttisin raikkaasta ilmasta etenkin nyt kuumalla säällä. Olen ylimmässä kerroksessa, ja peltikaton kautta asuntoni päivän mittaan "pätsiintyy".
Lue kommentti