Katso kuvat
ITE-taiteilija Helinä Savonen, 80:

ITE-taiteessa on vain taivas rajana. Se on tavallisten ihmisten epätavallista taidetta. Helinä Savosen virkatut päät ovat hellyttäviä, taidokkaita ja kantaaottavia. Niitä voi kohta ihailla Kokkolassa K.H.Renlundin museon näyttelyssä.

Helinä Savonen (s.1936) on kotoisin Saarijärven Rahkolan kylältä. Hän on viidennessä polvessa käsityöihmisiä, ammatiltaan modisti. Ennen ensimmäiselle luokalle kansakouluun menoa hän oli jo nyplännyt pitsiä, kehrännyt ja kutonut kangasta. 10-vuotiaana hän oli tehnyt itselleen juhlapuvun. Kotona kannustettiin tekemään ja myös tehtiin kaikkea.

Savosen äiti kävi 1920-luvun alussa miesräätäliopin ja oli tunnettu taidokkaista käsitöistään. Helinä Savonen pääsi Helsingin käsityöopistoon kansakoulutaustalla, koska Saarijärven Martat ja Ilta Ikkala antoivat hyvät suositukset.

Helinä Savosella oli lähes 20 vuotta Saarijärven Muotiaitta -niminen liike. Se lopetettiin vuonna 1977, ja sen jälkeen hän työskenteli mm. luontaistuote- ja valokuvausliikkeessä sekä askarteluohjaajana vanhainkodissa.

Helinä ja joitakin vuosia sitten edesmennyt Irja-siskonsa asuivat yhdessä. Kulttuurielämän seuraaminen oli heille tärkeää ja he lähtivät lentäen vaikka Helsinkiin taidenäyttelyä katsomaan. Ulkomaillakin taiteesta kiinnostunut sisaruspari kävi useaan otteeseen.

Kumpikin teki paljon käsitöitä, mutta niitä ei tehty tienestiksi, vaan omaksi iloksi. Myyntinäyttelyiden tuotto tilitettiin Suomen Punaiselle Ristille.
Erilaiset materiaali- ja tekniikkakokeilut innoittivat sisaruksia eteenpäin. ”Teen tahallaan ja kiusallani väärin, vastoin kaikkia opittuja käsityön ja taiteen sääntöjä”, kerrotaan Helinä Savosen lohkaisseen ilkikurisesti.

Kun tietää ja osaa tehdä oikein jonkun asian, niin luovuuden kanssa leikkien tästä avautuu uusi maailma.

Ehkä kaikkein eniten ITE-taidetta ovat Helinä Savosen virkatut veistokset, hauskat hullunkuriset mutta myös kantaaottavat päät.

Näin hän kertoo virkattujen päiden teosta:

– Ne on tehty ihan ex tempore! Ensin aloitetaan silmistä. Silmäripsissä on helmilankaa, ryijynnukkasysteemillä tehty, etteivät lähde irti. Idea lähti siitä, että Pariisin Montmartrella maalataan turisteista muotokuvia, niin taiteilijat alkavat piirtämisen silmistä. En ota mistään minkäänlaista mallia. Ne ovat tulleet alitajuisesti matkoilta esimerkiksi Englannin Elisapettikin. Näin kerran Buckinghamin palatsin edessä vahdinvaihdon.

– Virkatut päät on tehty norjalaisesta villalankaa, joka on tarpeeksi ohutta. Myös Nalle-lanka on hyvää, se ei sähköisty. Hiukset on tehty keinokuiduista. Runko on talouspaperirullan puuta, se toimii vartena ja pitää pystyssä. Sisällä on kevyttä polyesterikuitua. Koristeita on jäänyt paljon muotiliikkeen ajoilta: helmiä, kristallinauhoja, paljetteja ja kaulanauhoja.

Nalle-lanka on hyvää, se ei sähköisty.

Helinä Savonen haluaa tehdä ”oikeaa taidetta” vastaan. Käsityöt eivät ole oikeaa taidetta, ”kun nämä on virkattu nämä kaikki työt, niin tämä ei ole taidetta eikä mitään”.  Savonen kritisoi taiteilijayhdistyksiä ja niiden yhtenäistä järjestelmää, missä kaikki pitää tehdä samalla tavalla.

Saarijärven taiteilijaseurassa Sienassa Helinä ja Irja ehtivät olla siskonsa kanssa kolmisen vuotta, mutta aiheettomasta kritiikistä suuttuneina ”myö tehtiin Sienan historiassa ensimmäinen temppu, myö haettiin työt pois. Se oli meille siskon kanssa sellainen vapautus, kun me lähdettiin Sienasta pois”.

Kun sisarusten taidetta ryhdyttiin liikaa määräämään, he alkoivat pitää omia näyttelyitä keskimäärin kaksi kertaa vuodessa Cafe Picassossa. Siellä kävi niin sanottuja tavallisia ihmisiä.

Savonen on kuvaillut näin muutaman pään tarinaa. Valitettavasti näistä ei ole kuvia. 

 • Sirkka-Liisa Hämäläisen, Suomen pankin entisen pääjohtajan, pää syntyi protestina köyhän eläkeläisen puolesta. Hämäläinen nautti sekä eläkettä että hyvää palkkaa EU-toimesta. Helinä Savonen teki hänestä kuvan ja laittoi Suomen viimeiset lantit kaulapantaan.
 • Iloiseen Elisapettiin tuli idea Englannin Elisabet II:sta. Tekeillä oleva pää alkoi yksinkertaisesti muistuttaa häntä, siitä nimi. Ja onhan kuningattaren oltava roolissaan ystävällinen. Hampaat on tehty pylväsvirkkauksella! Silmäripset ovat helmilankaa ryijynukkatekniikalla. Kruunu on virkattu kultalangasta.
 • Englantilainen aatelisrouva on vauras ihminen. Näkee, että suvussa on myös afroamerikkaista verta. Sinisissä silmissä näkyy jäätävä katse ja hienon syntyperän tunnistaa tekohymystä.
 • Vihreän liiton naisjäsen on syntynyt protestina. ”Yleensä Vihreän Liiton pitää olla joka paikassa pitkin Eurooppaa, mutta kotimaassaan se ei tee yhtään mitään. Pään väri on oikea muodikas punatukkainen. Savosen mielestä kotimaan luontoa pitäisi suojella enemmän ja kaikkein lähellä luontoa ovat itse maalla asuvat ihmiset.
 • Mukava heppu on ajan kuva nykyajan työttömästä, joka istuu baareissa silmät loistaen kertoen tarinoita sieltä täältä. Jätkällä on raidallinen Marimekon T-paita eli hyvät vaatteet, kun ei tarvitse tehdä työtä. Päälle on tehty viiksetkin, jolla taiteilija viittaa muutamaan julkkikseen. Jätkä muistuttaa entisajan pukkia, jolla on parta, viikset ja harmaat hiukset.
 • Ottaisitko tästä miehen? -päähän liittyy hauska tarina. Vanha mies oli kaupitellut itseään hyvänä miehenä vanhallepiialle (kuten Helinä). Taiteilija teki mallista nuorennetun ja vähän parannetun version ja värjäsi parrankin.
 • Vanha työmiehen lähtökohtana oli siniharmaa lanka. Mallina on ollut sydänmaan metsätöitä tekevä mies. Helinä Savonen teki sille Nikita-mallisen hatun päähän. Hatun päällinen on puuvillatrikoota. Miehellä on kaulaliina, kun ollut metsässä töissä ja on kylmä.
 • Muillakin päillä on hauskoja nimiä: Vanha Tabe Slioor, Missi-Kaunotar, Komeetan kuninkaan poika, Afrikan kaunotar, Nuhanenä, Kiinan keisarin eläkkeellä oleva henkivartija

Mitä ITE-taide on?

Minna Haveri kuratoi ITE-taidenäyttelyä Kokkolaan yhteistyössä ITE-museon amanuenssin Elina Vuorimiehen kanssa.

- Näyttely liittyy Maaseudun Sivistysliiton organisoimaan hankkeeseen, joka tekee tunnetuksi ITE-käsityötä ja tarjoaa virikkeitä rohkeisiin käsityötekniikoihin. Käsin tekemisen kulttuuri on Suomessa vahvaa. Haluamme innostaa käsityön tekijöitä, varsinkin naisia, ITE-taiteelle tyypilliseen omaleimaiseen itseilmaisuun. ITE-taidetta on sanottu eläkeikäisten maalaismiesten veistotaiteeksi, mutta kenttä on laajempi, toteaa Haveri.

ITE-taiteilijat ovat itseoppineita kansantaiteilijoita, jotka tekevät taidetta omissa arjen ympäristöissään. Heillä ole koulutusta taiteen tekemiseen eivätkä he myöskään pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteen tekemisessä.

Kokkolaan kannattaa tulla katsomaan ITE-taidetta. Huimia itseoppineita taiteilijoita on näyttelyssä paljon.

Esimerkiksi Ullakaisa Kaarlelalta on laaja sarja villejä ja ilmaisuvoimaisia kirjontoja. Marja Ruusunen uudistaa rohkeasti kanavatyöperinnettä ja tanskalainen Kenneth Rasmussen osallistuu näyttelyyn häkellyttävillä jättineuleilla. Väriä, yllätyksiä, särmää ja tarinoita piisaa 15 taiteilijan sadassa työssä.

 

MENOVINKKI!

ITE käsillä -näyttely 13.5.–16.10. 2016 Kokkolassa K.H. Renlundin museossa.

 

Pääkuva/ Minna Haveri.
Muut kuvat ovat Saarijärven museosta/ Riia Mäkinen. Museo omistaa suuren määrän Helinä Savosen päitä, mutta ne eivät ole aina esillä.

 

Kestosuosikki vuodesta toiseen on ET-kesäkassi. Puuvillalangasta syntyy muodikas olkakassi rannalle, torille tai pieneksi kauppakassiksi.

HUOM! Löydät linkin lehden ohjeeseen jutun lopusta, piirros näkyy silloin selvemmin.

Kassin koko noin 34 x 50 cm

Tarvikkeet:

Noin 250 g melko paksua luonnonvalkoista virkkauslankaa, esimerkiksi Säästökerälankaa.
Virkkuukoukku nro 2 mm.

Kassin koko riippuu langan paksuudesta ja virkkaajan käsialasta. Paksummalla langalla saat isomman kassin, ohuemmalla pienemmän.

Kokeile tiheyttä virkkaamalla mallitilkuksi 10 cm ketjusilmukoita ja siihen pari kerrosta pylväitä. Mallityössä tiheys on 24 pylvästä /10 cm.
Koko kassin ympäryksessä on yhteensä 160 pylvästä, eli leveys on noin 34 cm. Jos virkkaat tiuhempaa, kassista tulee pienempi, löyhempää virkatessa isompi.

Aloita pohjasta:

Tee 51 ketjusilmukkaa ja virkkaa ensimmäinen pylväs koukusta laskien neljänteen ketjusilmukkaan (katso piirros oikealla ylhäällä).

Virkkaa aloitusketjuun 1 pylväs joka silmukkaan koko sivulle, virkkaa ketjun viimeiseen silmukkaan vielä 3 pylvästä kulmaa varten, (katso piirros oikealla ylhäällä), ja virkkaa sitten aloitusketjun toiselle sivulle 1 pylväs joka silmukkaan ja päätyyn 3 pylvästä.

Työssä on siis ensimmäisellä kerroksella 48 p molemmilla pitkillä sivuilla ja 3 p molemmissa päissä.

Jatka piirroksen mukaan pohjan ympäri ja siirry kerrokselta toiselle 3 ketjusilmukalla piirroksen mukaan ja sulje kerros 1 piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan.

Lisää kummassakin päässä piirroksen osoittamalla tavalla ja virkkaa pohjan ympäri 6 kerrosta.

Työssä on nyt yhteensä 160 pylvästä, tasoita silmukkamäärää tarvittaessa.

Sivukappale:
Virkkaa alimman piirroksen mukaan, aloita keskeltä piirrosta. Jokainen tumma ruutu = 1 pylväs ja tyhjän ruudun kohdalla virkataan 1 ketjusilmukka pylvään tilalle.

Piirroksesta (ylin kaavio oikealla) näet, kuinka 1 pylväs vastaa tummaa ruutua ja ketjusilmukka vastaa tyhjää ruutua piirroksessa (alin piirros), voit aloittaa virkkaamisen piirroksen (oikealla ylhäällä) mukaan, tämä aloituskohta on sama kohta kuin aloituskohta alimmassa piirroksessa.

Kun pääset alkuun, siirry virkkaamaan alimmaksen piirroksen mukaan, tässä näkyy koko kassin toinen puoli.

Virkkaa koko ajan kassin ympäri toistamalla 16 silmukan mallikertaa 10 kertaa. Virkkaa piirroksen mukaan 30 krs (tai haluttu korkeus).

Olkanauhat:
Jaa työ kahtia ja virkkaa olkainta varten kumpaakin sivua erikseen piirroksen mukaan, ja ompele lopuksi olkanauhan päät yhteen.

Voit virkata olkanauhaa pidemmäksi jos haluat, jatka silloin kumpaakin puoliskoa yhtä paljon.

Virkkaa lopuksi kassin yläreunoihin 1 kerros kiinteitä silmukoita.

Vinkki:

Voit virkata mallivirkkauksella myös verhoa tai tyynynpäällistä.
Luo silloin halutun pituinen ketjusilmukkaketju, jonka silmukkamäärä on jaollinen 16 s:lla, ja virkkaa mallivirkkausta toistamalla 16 silmukan mallikertaa.

Oheinen pdf-tiedosto sisältää suuremman kuvan ohjepiirroksesta.

Vierailija

Virkkaa ET-kesäkassi

Googlauksella "ET kassi" löytyi monenlaista väriä ja toteutusta tuosta mallista..... Mikäs on kesän muotiväri ? Onnistusko C-kasettien nauhoista tuon virkkaus ,onko kukaan kokeillut? Minkäkokoinen koukku?
Lue kommentti

Virkattu pinnojensuojus piristää pyöräsi ilmettä ja näyttää hauskasti vintagelta.

Virkattu pinnojensuojus

Suunnittelija: Susanna Mertsalmi

Koko: Naisten pyörään

Langanmenekki: Novita Kartano (614) beige 50 g, (341) turkoosi 50 g ja (010) luonnonvalkoinen 50 g sekä Novita Huvila (099) musta 50 g

Virkkuukoukku: nro 2½ tai käsialan mukaan

Tiheys: 23 pylvästä = 10 cm

 

Tee näin:

Virkkaa mustalla langalla aloitusketjuksi 126 ketjusilmukkaa (kjs).

1. krs: virkkaa 1 pylväs (p) koukusta laskien neljänteen s:aan ja virkkaa aloitusketjuun vielä 122 p. Käännä työ.

2. krs: virkkaa 4 kjs, jätä 1 s väliin ja virkkaa seuraavaan s:aan 1 p. Virkkaa *1 kjs, jätä 1 s väliin ja virkkaa 1 p seuraavaan s:aan*, toista *–* kerros loppuun.

3.–4. krs: vaihda työhön turkoosi lanka ja virkkaa piirroksen mukaan kerrokset 3–4. Mallikerta toistuu 15 kertaa.

5. krs: vaihda työhön beige lanka ja virkkaa piirroksen 5. krs.

6. krs: virkkaa 6 kjs ja 1 p ensimmäiseen 3 s:n kjs-kaareen. Virkkaa *3 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 27 kertaa. Virkkaa vielä 3 kjs ja 1 p kerroksen viimeiseen kjs-kaareen.

7. krs: virkkaa 4 kjs ja virkkaa 1 p ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *3 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 28 kertaa. Virkkaa 1 kjs ja 1 p kjs-kaaren keskimmäiseen s:aan.

8. krs: virkkaa kuten 6. krs.

9. krs: virkkaa kuten 7. krs.

10. krs: virkkaa kuten 6. krs.

11.–12. krs: vaihda työhön valkoinen lanka ja virkkaa piirroksen krs:t 11–12.

13. krs: vaihda työhön beige lanka ja virkkaa kappale loppuun beigellä. Virkkaa piirroksen 13. krs.

14. krs: virkkaa 5 kjs ja 1 p ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *4 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 13 kertaa. Virkkaa 2 kjs ja 1 p kjs-kaaren keskimmäiseen s:aan.

15. krs: virkkaa 7 kjs ja 1 p ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *4 kjs ja 1 p seuraavaan ketjuun*, toista *–* vielä 12 kertaa. Virkkaa 4 kjs ja 1 p kjs-kaaren keskimmäiseen s:aan.

16. krs: virkkaa 4 kjs ja 1 p ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *3 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 13 kertaa. Virkkaa 1 kjs ja 1 p kjs-kaaren keskimmäiseen s:aan.

17. krs: virkkaa 6 kjs ja 1 p ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *3 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 12 kertaa. Virkkaa 3 kjs ja 1 p viimeiseen kjs-kaaren.

18. krs: virkkaa kuten 16. krs.

19. krs: virkkaa kuten 17. krs.

20. krs: virkkaa kuten 16. krs.

21. krs: virkkaa 5 kjs ja 1 p krs:n ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *3 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 12 kertaa. Virkkaa 2 kjs ja 1 p kerroksen viimeiseen kjs-kaareen.

22. krs: virkkaa 3 kjs ja1 p ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *2 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 13 kertaa. Virkkaa 1 kjs ja 1 p kjs-kaaren keskimmäiseen s:aan.

23. krs: virkkaa 5 kjs ja virkkaa 1 p ensimmäiseen kjs-kaareen. Virkkaa *2 kjs ja 1 p seuraavaan kjs-kaareen*, toista *–* vielä 12 kertaa. Virkkaa 2 kjs ja 1 p kerroksen viimeiseen kjs-kaareen.

24. krs: virkkaa 20 kjs ja virkkaa 1 ks kolmanteen kjs-kaareen. Virkkaa *20 kjs, jätä 1 kjs-kaari väliin ja virkkaa seuraavaaan kjs-kaareen 1 ks*, toista *–* vielä 5 kertaa yhteensä. Katkaise lanka.

Virkkaa toinen samanlainen kappale.

Viimeistely:

Höyrytä kappaleet sileäksi voimakkaasti painaen.

Kiinnitä kappaleet ompelemalla yhteen. Ota ompelussa huomioon lokasuojan kiinnityskohdat.

Kiinnitä päällinen kuminauhalla, viimeisen kerroksen lenkeistä, akselin ulkoneviin tappeihin.

Ohjetiedustelut Novita (040)1782266 ma ja ke 10-14.
Lankatiedustelut www.novitaknits.com, Novita (05)744 3335 ma-pe 9-16.

Kätevän kokoinen olkalaukku virkataan kokonaan kiinteillä silmukoilla. Vuori tekee sisuksesta siistin ja vetoketju turvallisen.

Tarvikkeet

 • noin 150 g keskivahvaa puu­villalankaa, esim. Menitan Essentiels Cotton (100 % merseroitua puuvillaa, 50 g = n. 130 m)
 • virkkuukoukku nro 2,5
 • 40 cm puuvillakangasta
 • ompelulankaa
 • 30 cm pitkä vetoketju

Koko:
Valmiin laukun leveys noin 34 cm ja korkeus 18,5 cm.

Virkkaa näin: 

 1. Virkkaa pohjaa varten 50 ketjusilmukkaa (= 24 cm pitkä ketju) ja sitten kiinteitä silmukoita edestakaisin, avoimena virkkauksena, kunnes pohjan korkeus on 11 cm. Virkkaa sitten sivuja varten kiinteitä silmukoita pohjan ympäri, pyörönä, kunnes sivun korkeus on 19 cm. Siirry kerrokselta toiselle spiraalimaisesti.
 2. Käännä nurja puoli päälle ja ketjuvirkkaa pohjan ympäri 1 krs kiinteitä ketjusilmukoita (= piilo­silmukoita) niin, että taitat pohjan ja sivun vastakkain ja virkkaat molempien läpi. Tämä vahvistaa ja ryhdistää pohjan.
 3. Vuori: Leikkaa puuvillakankaasta 36 x 52 cm pala (tai 2 x kassin kokoinen + saumanvarat).
 4. Taita kangas kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain, taite on pohjassa = 26 x 36 cm, ja ompele sivut yh­teen 1 cm saumanvaralla. Huolit­tele saumanvarat siksakilla.
 5. Taita laukun sivu pohjan päälle ja ompele molempiin sivuihin 10 cm:n pituinen ommel kulman poikki = pohjan leveys.
 6. Leikkaa kulmista kolmiomainen pala pois ja huolittele saumanvarat.
 7. Sovita vuoria laukkuun ja taita yläreunasta liiat varat nurjalle. Vuori on laukun sivun korkuinen.
 8. Leikkaa taskuksi 16 x 18 cm:n pala. Taita toiseen 18 cm:n reunaan 2 x 1 cm:n päärme, ompele. Taita kolmelle sivulle 1 cm:n saumanvarat nurjalle ja silitä.
 9. Kiinnitä tasku vuorin toiselle sivulle 3 cm:n päähän yläreunan taitteesta, ja ompele sivuilta ja pohjasta kiinni.
 10. Pujota vuori paikoilleen. Kiinnitä vetoketju nuppineuloilla virkatun reunan ja vuorin väliin, harsi tarvittaessa. Ompele vetoketju.

Olkahihna:

 1. Leikkaa kankaasta 14 x 46 cm:n pala. Taita nauha pitkittäin kaksinkerroin reunat vastakkain nauhan keskelle, taita kerran kaksinkerroin ja neulaa
  yhteen. Olkain on nelinkertainen.
 2. Taita kassin yläkulmaan hihnan levyinen kulma, avaa nauha kaksinkertaiseksi ja ompele nauhan ulkopuoli (puoleenväliin asti) laukkuun. Kiinnitä nauha toisesta päästä samalla tavalla.
 3. Taita nauha nelinkertaiseksi ja ompele tikkaus hihnan reunoihin paininjalan etäisyydelle reunasta.
 4. Ompele hihnan sisäpuoli kiinni käsin kaksinkertaisella ompelulangalla.

Avainnauha:

 1. Virkkaa olkanauhan ympäri (vetoketjun avaamispuolen päätyyn) 20 ketjusilmukkaa ja yhdistä silmukat renkaaksi. Virkkaa 3 krs kiinteitä silmukoita ja lopuksi 35 cm ketjusilmukoita ja näihin 1 krs kiinteitä silmukoita.
 2. Virkkaa samanlainen lenkki olkaimen toiseen päähän, mutta ilman avainnauhaa. Kiinnitä lenkit muutamalla pistolla peittämään olkahihnan liitoskohtaa.
 3. Vinkki! Käytä paksumpaa lankaa. Silloin silmukoita ja kerroksia tarvitaan vähemmän, ja työ valmistuu nopeammin.

Tiedustelut
Menita Outlet (09) 2567 536
Stockmann (09) 1211

Tunikamainen mekko on huoleton rannalla uimapuvun päällä ja kätevä kaupungilla kesähousujen ja t-paidan kanssa.

Koko:
38–42. Vaatteen rinnanympärys on 110 cm (mukana on väljyys), koko pituus olalta helmaan noin 80 cm ja helman ympärys on noin 142 cm.

Tarvikkeet:
Puuvilla- tai viskoosikangasta noin 90 cm (kankaan leveys vähintään 145 cm), ompelulankaa ja halutessasi vinonauhaa 2,5 m.
Huom! Marimekon Ananas-kangasta tarvitaan 150 cm, jos vaate leikataan poikittain kankaasta, kuten mallityössä on tehty.

 1. Suurenna pienoiskaavat luonnolliseen kokoon ohjeen mukaan, tee kaavaan tarvittavat muutokset.
 2. Sommittele kappaleet kankaalle ja leikkaa ne kaksinkertaiselta kankaalta (oikeat puolet vastakakkain), etu- ja takakappaleen keskikohta taitteille. Lisää kaikille sivuille 1 cm:n saumanvarat ja helmaan 2 cm:n saumanvara. Leikkaa kappaleet.
 3. Leikkaa muotokaitaleet, jos et käytä vinonauhaa.
 4. Aseta etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele olat yhteen 1 cm:n saumanvaralla. Huolittele siksakilla.
 5. Ompele sivusaumat 1 cm:n saumanvaralla ja huolittele saumanvarat yhteen.
 6. Ompele muotokaitaleet ensin renkaiksi ja sitten kädenteille ja pääntielle 1 cm:n saumanvaralla oikeat puolet vastakkain. Huolittele kaitaleiden ulkoreunat siksakilla. Taita ja silitä muotokaitale oikeaan asentoon ja tikkaa suoralla ompeleella paininjalan etäisyydellä reunasta.
 7. Ompele helmaan päärme. Marimekon kankaassa helmaan taitettiin 2 x 1 cm:n päärme joka ommeltiin reunasta. Viskoosikankaan helma huoliteltiin siksakilla, ja nurjalle silitettiin 2 cm:n taite, joka ommeltiin koneella.

Näin käytät pienoiskaavaa

Suurenna pienoiskaava luonnolliseen kokoon muotoilupaperille, jossa on 5 cm x 5 cm ruudutus, tai piirrä tällainen ruudutus tavalliselle kaavapaperille.

Piirrä sitten kaava pienoiskaavasta suurempaan ruudutukseen niin, että pienoiskaavan 1 ruutu vastaa 5 cm x 5 cm ruutua. Tarkista, että pääntien ja kädentien kaaret tulevat tasaisiksi. Kaavassa näkyy puolikas etu- ja takakappaletta, taite on keskellä edessä/takana.

Piirrä etu- ja takakappaleet erikseen. Takakappaleen pääntie on korkeampi, muuten kaavat ovat tässä väljässä mallissa samanlaiset eli eteen ei ommella muotolaskoksia.

Mekon pituus olalta helmaan on noin 80 cm. Voit jatkaa tai lyhentää kaavaa sen mukaan, miten pitkän mekosta haluat. Jos haluat siitä pienemmän, poista ylimääräistä väljyyttä pari senttiä keskeltä edestä/keskeltä takaa. Jos poistat kaavan taitteelta esimerkiksi 2 cm, niin vaatteen ympärys pienenee kokonaisuudessaan 8 cm.

Yksi ruutu on 5 x 5 cm

Huolittele muotokaitaleilla

Jos huolittelet pääntien- ja kädenteiden reunat leikkaamalla kankaasta muotokaitaleet, piirrä niitä varten omat kaavat (katkoviivat kädentiellä ja pääntiellä).

Kaitaleen kaava on siis noin 1,5 cm leveä, ja kun lisäät kaitaleiden reunoille 1 cm:n saumanvarat, leveys on noin 3,5 cm. Voit myös käyttää kankaan väristä valmista vinonauhaa.

Tiedustelut:
Malli ja ohje: Anne Sneck, 0500 812135, arkisin 9–15
Ompelu: Heli Peltola
Tarvikkeet:
Eurokangas Petikko (09) 270 69131
Marimekko (09) 758 7244
Stockmann (09) 1211