Minulla on Arabian kulho. Pohjassa AAA-leima sekä teksti Sinikello, käsinmaalattu ja lisäksi kirjaimet TK. Muotoilija Greta-Lisa Jäderholm-Snellman. Art deco nr 928. Mikä on kulhon arvo? Mara

Huomaan, että kysyjä on käynyt tutkimassa asiaa netissä, koska kaksi viimeistä tietoa ei lue astian pohjassa. Muillekin suomalaisen lasin ja keramiikan harrastajille tiedoksi: internetissä kannattaa aina surffailla tietoa etsimässä.

Netti tietää enemmän kuin tuhat kirjaa ja tuhannen tuhatta toimittajaa. Eri asia sitten mitä teitä mikäkin tieto löytyy. Lisäksi tietojen varmentaminen on aina käyttäjän vastuulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paljon ei kysymyksestä jäänyt selvitettävää. Greta-Lisa Jäderholm-Snellmanin (Arabialla 1921–37) panos uudistajana oli suomalaisessa keramiikkamuotoilussa poikkeuksellisen vahva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjaimet TK kuuluvat varmasti esineen maalaajalle. Näistä työntekijöistä Arabialla itselläänkään ei nykyään ole tietoa: suuri salillinen naisia maalasi varsinkin 1930–50-luvuilla Arabian esineisiin koristekuvioita saamatta itsestään historiaan muuta kuin nimikirjaimet.

Leima, jossa savupiipun sisällä ovat kirjaimet AAA oli käytössä 1928–32. Jos kulho on virheetön, sen päivän hinta voisi olla 60–80 euroa.

Minulla on tuo sama kulho ja olen pitänyt sitä kuin kukkaa kämmenellä, en oikeastaan uskalla käyttää sitä kuin erityistilaisuuksissa, virheetön kun on ja minusta erittäin kaunis. Ja niin, on anoppini perua tuo kulho, hänen eläessään tuosta kuviosta hän piti paljon ja kun lähellä oli posliininmaalausta harrastavia yhteyksiä, hän sai lahjaksi? kahvikupit ja lautaset, joissa on sama kuvio. Ne ovat lisäksi niin hauskan malliset, niistä juomme joskus taiten kahvia, tietty kun on erityistilaisuus! Arabian hienoja esineitä on harvemmin käytössä, mutta ne kun ottaa esille tietää vieraskin, että hän on arvostettu... PlaTina

Sisältö jatkuu mainoksen alla