Äidilläni on Arabian voipytty kukkaruukkuna. Onko astialla mitään arvoa, muuta kuin että se on kaunis? Eli onko voipytty mennyt pilalle väärässä käyttötarkoituksessa.Leni

Nämä pytyt on kyllä tehty kestäviksi ja paljon ne kestävätkin, koska ne on suunniteltu kaikenlaisten elintarvikkeiden säilytykseen, pienimmissä pytyissä pidettiin kansan antaman nimen mukaisesti voitakin.

Takavuosikymmenien työtoverillani oli 15 litran pytty, jossa hän säilytti kellarissa perunoita, mitä minä tietenkin hänelle paheksuin, koska sen kokoiset pytyt maksavat hyväkuntoisina sievoisia summia.

Tämän pytyn kohtalo riippuu siitäkin, onko pytyssä kasvin lisäksi mullat vai onko pytty ikäänkuin suojaruukkuna. Multa kyllä vähitellen krakeloi pinnan ja tummuttaa purkin kuten jokainen tietää keraamisista kukkaruukuistaankin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyse ei tietenkään ole mittavista taloudellisista menetyksistä. Jos tällaisen keskikokoisen pytyn keräilyarvo on 70–80 euroa priimakunnossa, sen arvo pudonnee 30–40 euroon tummumisen, krakeloitumisen tms. takia. Jos siitä puuttuu paloja, ostohalukkuus romahtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla