Tein kirpputorilla erikoisen löydön. Luulin, että lusikat ovat alpakkaa, mutta kultaseppä sanoi että hopeaa.
Nyt haluaisin tietää kuka ja missä tämä on tehty. Ikä? Lusikan päät ovat kullan värisiä. Kultaa? Takana lukee CGH sitten neliö jossa jokin merkki olisko niinkuin pikari mutta puolesta välista sivuista lähtee alaspäin aivan kuin tuet. Sitten on I MA suorakaiteen sisällä. Lopussa on NS joka ilmeisesti kuitenkin tarkoittaa alpakkaa.
Olisko lusikan pää alpakkaa, vai? Lusikoissa on jokaisessa oma nro. Paljon voisi yhden lusikan hinta olla. Marika

Kysyjä on itsekin aika hyvin hajulla siitä, missä mennään. Paljon on leimoja ja ne näyttävät suomalaisilta.

Tärkein tieto metallin suhteen on tuo NS = nysilver, uushopeaa eli alpakkaa. Uushopeassa on kuparia hiukan yli puolet, vajaa kolmannes on sinkkiä ja neljännes nikkeliä. Suhteet vähän vaihtelevat. 1800–1900-lukujen hopeaesineissä on sitäpaitsi yleensä mainittu hopeapitoisuus (13 L/ 813/835/925 jne. Lähes aina on myös  vuosileima, S6 (1947), A7 (1954) C8 (1980) jne. Nämä molemmat puuttuvat. Leimojen runsaus kuitenkin kummastuttaa. Lusikoiden pesät on kullattu, mikä sinänsä ei ole erikoista uushopeaesineissäkään.

Jotta osaisin kertoa enemmän, leimoja esittävän kuvan pitäisi olla hiukan isompi ja terävämpi – tai sitten minun näköni parempi. Jälkimmäisen vaihtoehdon toteutumiseen suhtaudun enemmän kuin skeptisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joka tapauksessa – kuten kysyjäkin viittaa, kyseessä ovat pitkät cocktail-lusikat. Hopeaa tai ei-hopeaa – emalikoristelu on aina ammattilaisen työtä. Rahallisesta arvosta en kaikkien tietoaukkojen takia arvaa sanoa mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei! Hakusanat CGH nysilver antavat netissä jo paljon lisätietoa. Eli tukholmalaista 1900-luvun alun tuotantoa ilmeisesti. Saman tehtaan uushopeaesineitä on ollut muun muassa Bukowskis Marketin myyntilistoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla