Olen perinyt isomummiltani pienen pöytälampun, korkeus ilman lamppua on 24 cm ja pohjan halkaisija 11 cm. Pohjassa on koukero, josta en saa selvää sekä numero 53 (tai 58). Lampun keranmiikkaosa muistuttaa vähän Kupittaan Saven bambeja; voisiko tämä olla Kupittaan tuotantoa? Entä minkäarvoinen lamppu suurin piirtein on? Lamppu on ostettu ehkä 1950-luvulla, tämä tosin on vain arvio.

Tämä ei ole Kupittaan Saven, vaan luultavimmin jonkun yksittäisen taiteilijan tekemä. Tämä on melko varmasti 1950-luvun tuotantoa, merkintä 53/58 voisi hyvin olla vuosiluku.

Kupittaan Savi ei sovi valmistajaksi. Yhtiö käytti veistoksen tekoajankohtana savea, joka oli polton jälkeenkin vaaleaa, ei punaista. Muutenkaan esine ei ole Kupittaan tyyliä, enkä muista Kupittaalta edes nähneeni bambeja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En myöskään usko, että tämä on alunperin ollut lampunjalka, vaan maljakko, josta on myöhemmin tehty lampulle koti, mikä sinänsä ei ole milään tavoin paha asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohjan koukerosta ei – tässä tapauksessa sananmukaisesti – ota Erkkikään selvää. Suomessa oli noina aikoina joukko (varsin taitavia) saviesineiden muovailijoita, joilla oli yhden hengen yritys. Muutama tunnetaan nimeltä, monen nimi on jo vaipunut unholaan.

Bambiveistos on joka tapauksessa niin tyypillistä 1950-luvun Suomea kuin olla voi! Tekijästä riippumatta lampun arvo on ehkä noin 100 euroa, jos esine on aivan ehjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla