Minulla on keramiikkavati (12x12 senttiä), jossa on leima Wedgwood Made in England sekä numeroita. Onkohan tämä tuhkakuppi? Mikä esineen arvo on? Sepposka

Tämä esine on melko uusi, tuhkakuppi/neulavati, miten itse kukin haluaa esinettä käyttää. Se on leiman mukaisesti englantilaisen Wedgwoodin tehtaan tekemä. Se sietää tulla otetuksi palstalle mukaan, koska Wedgwoodilla on mittava historia.

Englantilainen Josiah Wedgwood perusti posliinitehtaansa jo 1759 ja kehitteli melko pian koristelutekniikan, jasper-tavaran, jota tässäkin esineessä on (nykymenetelmin) käytetty.

Josiahin aikana jasper-esineet luotiin muistuttamaan antiikin Roomankamee-lasia. Massa oli tietynlaista kivitavaraa. Taustaan saatiin haluttu väri metallioksideilla. Koristeosat tehtiin erikseen ja liitettiin esineeseen. Jo 1900-luvulla arkiesineitä tehtiin yksinkertaisemmalla (= halvemmalla) tekniikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Wedgwoodin 1700-luvun esineet ovat museotavaraa, ja ehjät 1800-luvun jasper-esineetkin maksavat antiikkimarkkinoilla helposti tuhansia. Nämä viime vuosikymmenien pikkuesineet eivät ole kalliita, hinnat lähinnä kymppejä, mutta ne on siis tehty samassa tehtaassa kuin 1700-luvun loistoesineet. Aitojen jasper-esineiden ohella markkinoilla on määrättömästi kaukoidässä tehtyjä halpakopioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Wedgwood siirtyi yhdysvaltalaisomistukseen 2009, yritys tekee mm. astiastoja ja koriste-esineitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla