Minulla on nurkkakaappi, jossa on merkintä: Åfors-möbler Tel.11 Blomstermåla.  Mikä mahtaa olla kaapin historia,  ikä ja arvo? Saakohan tätä sarjaa jostain lisää? Annamari

Selvittelin nurkkakaapin merkintöjä yhden hyisen illan helmikuussa.

Åfors-möbler -niminen huonekalutehdas sijaitsi Blomstermålan taajamassa, Mönsteråsin kunnassa, Kalmarin läänissä eteläisessä Ruotsissa. Kaikenlaisia kaupallisia tiedotteita vilisevillä Mönsterås-aiheisilla sivuilla oli muutamia viittauksia Åforsin huonekaluihin. Puolivahingossa löysin tiedon, että Åfors on perustettu 1900 ja että se on mennyt konkurssiin 2003.

Varmasti kysyjän kaappi on firman alkutaipaleelta, koskapa puhelinnumeroksi on riittänyt 11!

1980-luvulla Åfors teki ruotsalaismuotoilija Carl Malmstenin (1888–1972) piirtämiä huonekaluja, jotka näyttävät nykyisin nousevan ruotsalaisissa design-huutokaupoissa hyviin hintoihin.

Myös ruotsalaisella AntikPrat -nettisivustolla tunnuttiin arvostavan sekä Åforsia että Malmstenia.

Kysyjän viehättävän kaapin esikuva tulee kaukaiselta ajalta ennen Malmstenia, 1700-luvun kustavilaisista huonekaluista helmenharmaata väriä myöten.

Åfors-huonekaluja lienee melko vaikea löytää muutoin kuin sattumalta – ja muualta kuin Ruotsista. Järkevää hinta-arviotakaan en pysty tarjoamaan, koska en ole nähnyt kaappia ”silmästä silmään” ja koska en tunne Åfors-huonekalujen hintatasoa niiden kotimaassa.

Emilia-kannu.

Osto- ja myyntiliikkeen tämän hetken hittituotteissa näkyy 50- ja 60-lukujen palvonta sekä nuorten aikuisten kaipuu mummolaan. Lojuuko sinun nurkissasi näitä aarteita?

Viisi tavararyhmää, joista tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ovat:

1. Emilia-astiastot

Keräilijöiden innostus ei näytä laantumisen merkkejä. Erityisesti etsitään aamupala-settiä.

Kaj Franckin suunnitteleman linjakkaan astiaston juju on mustavalkoinen, romanttinen kuvitus, johon Raija Uosikkisen sanotaan saaneen vaikutteita Amerikan-tätinsä leppoisasta elämästä. Emilia oli Arabian tuotannossa 1957–66. 

Arabian graafiset kuvioaiheet puhuttelevat  laajemminkin. Japanilaisia ja korealaisia turisteja kiinnostaa kaikki Made in Finland.  Siis nimenomaan Suomessa tehty, ei vain täällä suunniteltu.

2. Korikalusteet 

Pöydissä ja tuoleissa saa kernaasti näkyä ajan patina, kunhan liitokset ovat napakassa kunnossa.  Nostalgisen kukkapöydän suosio on kasvanut samaan tahtia viherkasvi-innostuksen kanssa.

Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

3. Räsymatot 

Tukevaksi kudotut, vähän pidetyt ja huolella säilytetyt. Kostea ullakko ei saa matossa lemahtaa. Vahva värimaailma on plussaa.

Kysyntää on myös käsin solmituilla itämaisilla matoilla ja pohjois-afrikkalaisilla villamatoilla.  Vanhojen suomalaisten  ryijyjen käyttöä lattioilla ei ole ihan vielä hoksattu.

4. Tiikkihuonekalut 

Matala, kahdella liukuovella varustettu senkki on erityisen himoittu tv-taso. Vähäeleiset  ja sirot puukalusteet kiinnostavat muutenkin, esimerkiksi tanskalaisen Hans J. Wegnerin punostuoleista on jatkuva kysyntä.

5. Björn Weckströmin korut

Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn
Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn

Suomalaisen korutaiteen Grand Old Manin laajasta tuotannosta haluttua on kaikki: akryylista avaruushopeaan ja tulipronssista lapinkultaan.
Edullisemman hintaluokan hittejä ovat vanhat Kalevala-korut. Mitä järeämpi kääty tai solki, sitä parempi.

Asiantuntija: Jan Lindroos, Helsinki Secondhand 

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.