Minulla on nurkkakaappi, jossa on merkintä: Åfors-möbler Tel.11 Blomstermåla.  Mikä mahtaa olla kaapin historia,  ikä ja arvo? Saakohan tätä sarjaa jostain lisää? Annamari

Selvittelin nurkkakaapin merkintöjä yhden hyisen illan helmikuussa.

Åfors-möbler -niminen huonekalutehdas sijaitsi Blomstermålan taajamassa, Mönsteråsin kunnassa, Kalmarin läänissä eteläisessä Ruotsissa. Kaikenlaisia kaupallisia tiedotteita vilisevillä Mönsterås-aiheisilla sivuilla oli muutamia viittauksia Åforsin huonekaluihin. Puolivahingossa löysin tiedon, että Åfors on perustettu 1900 ja että se on mennyt konkurssiin 2003.

Varmasti kysyjän kaappi on firman alkutaipaleelta, koskapa puhelinnumeroksi on riittänyt 11!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1980-luvulla Åfors teki ruotsalaismuotoilija Carl Malmstenin (1888–1972) piirtämiä huonekaluja, jotka näyttävät nykyisin nousevan ruotsalaisissa design-huutokaupoissa hyviin hintoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös ruotsalaisella AntikPrat -nettisivustolla tunnuttiin arvostavan sekä Åforsia että Malmstenia.

Kysyjän viehättävän kaapin esikuva tulee kaukaiselta ajalta ennen Malmstenia, 1700-luvun kustavilaisista huonekaluista helmenharmaata väriä myöten.

Åfors-huonekaluja lienee melko vaikea löytää muutoin kuin sattumalta – ja muualta kuin Ruotsista. Järkevää hinta-arviotakaan en pysty tarjoamaan, koska en ole nähnyt kaappia ”silmästä silmään” ja koska en tunne Åfors-huonekalujen hintatasoa niiden kotimaassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla