Löysin nämä ihanuudet kolmella eurolla kirpputorilta. Kyseessä taitaa olla Arabian irja? Ovatko kahvikannu ja sokerikko arvokkaat?
En ole ennen nähnyt Irja-sarjan kahvikannua myynnissä missään. Ja tuo sokerikko, onhan sekin Irja-sarjaa, vaikka siitä puuttuu kyljestä joko se hymyilevä tai itkevä merkki?
Lisäksi sokerikon alareunassa on jotain harmaata, yritetty ehkä korjata? Minkä arvoinen esinepari on?Janttu

Hetkeksi meni sormi suuhun: hymyilevä ja itkevä merkki? Sitten ymmärsin, että kyse on Irja-koristeen girlandeista eli kukkakaarista.

Reinhard Richterin suunnittelemaa Irjaa tämä on, tuotannossa 1940–47. Lisäksi samaan AS-sarjaan on olemassa epälukuinen määrä muita koristeaiheita.

Kyllä Irjaa on näkynyt kiitettävästi ainakin pääkaupunkiseudun kirpputoreilla. Kaikkia osia on kaupan, sekä ruoka- että kahviastioita.

Edullisesti ostit esineet, koska kahvikannu ja sokerikko ovat kuitenkin kahviastiaston kalleimpia osia. Olet kuitenkin varmaan huomannut, että molemmissa esineissä on hiukan vikaa: hiushalkeamia ja harmaata korjausta.

Mutta pidäpä tallessa, ei näitä lisääkään tehdä eikä arvo ainakaan pienene.

Vierailija

Kahvikannu ja sokerikko

Olen kyllä,hyvinkin selvillä hinnoista. Antiikkikaupat kiskovat mielettömiä hintoja näistä Arabian vanhoista astioista. En ihan niin,mutta en toki anna,vaan myyn;) Tuo ns.Tuulimyllykannukin on netin Astia Taivas.fi nimisessä nettikaupassa 182 ekua,mutta sellaisiin en lähde. Joitain toki pidän itselläni,mutta kun suvun kummaltakin puolelta,äidin ja isän vanhempien vanhemmat ovat jo säilyttäneet,niin ennenkaikkea tunnearvon mitalla myyn.On pakko,ei mahdu uuteen paikkaan. Laitan nyt kuvia...
Lue kommentti
Emilia-kannu.
Emilia-kannu.

Osto- ja myyntiliikkeen tämän hetken hittituotteissa näkyy 50- ja 60-lukujen palvonta sekä nuorten aikuisten kaipuu mummolaan. Lojuuko sinun nurkissasi näitä aarteita?

Viisi tavararyhmää, joista tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ovat:

1. Emilia-astiastot

Keräilijöiden innostus ei näytä laantumisen merkkejä. Erityisesti etsitään aamupala-settiä.

Kaj Franckin suunnitteleman linjakkaan astiaston juju on mustavalkoinen, romanttinen kuvitus, johon Raija Uosikkisen sanotaan saaneen vaikutteita Amerikan-tätinsä leppoisasta elämästä. Emilia oli Arabian tuotannossa 1957–66. 

Arabian graafiset kuvioaiheet puhuttelevat  laajemminkin. Japanilaisia ja korealaisia turisteja kiinnostaa kaikki Made in Finland.  Siis nimenomaan Suomessa tehty, ei vain täällä suunniteltu.

2. Korikalusteet 

Pöydissä ja tuoleissa saa kernaasti näkyä ajan patina, kunhan liitokset ovat napakassa kunnossa.  Nostalgisen kukkapöydän suosio on kasvanut samaan tahtia viherkasvi-innostuksen kanssa.

Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

3. Räsymatot 

Tukevaksi kudotut, vähän pidetyt ja huolella säilytetyt. Kostea ullakko ei saa matossa lemahtaa. Vahva värimaailma on plussaa.

Kysyntää on myös käsin solmituilla itämaisilla matoilla ja pohjois-afrikkalaisilla villamatoilla.  Vanhojen suomalaisten  ryijyjen käyttöä lattioilla ei ole ihan vielä hoksattu.

4. Tiikkihuonekalut 

Matala, kahdella liukuovella varustettu senkki on erityisen himoittu tv-taso. Vähäeleiset  ja sirot puukalusteet kiinnostavat muutenkin, esimerkiksi tanskalaisen Hans J. Wegnerin punostuoleista on jatkuva kysyntä.

5. Björn Weckströmin korut

Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn
Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn

Suomalaisen korutaiteen Grand Old Manin laajasta tuotannosta haluttua on kaikki: akryylista avaruushopeaan ja tulipronssista lapinkultaan.
Edullisemman hintaluokan hittejä ovat vanhat Kalevala-korut. Mitä järeämpi kääty tai solki, sitä parempi.

Asiantuntija: Jan Lindroos, Helsinki Secondhand 

Vierailija

Nämä 50- ja 60-luvun tavarat viedään nyt käsistä

Osto-ja myyntiliikkeet tekevät bisnestä. Liikkeiden omistajat kiertelevät kirpputoreilla ja ostavat alihintaan tietämättömiltä myyjiltä arvokkaita tavaroita ja myyvät sitten liikkeissään niitä hirmuhintaan. Lehdissä ja netissä on näitä ilmoituksia, että tulemme tyhjentämään perikunnan jäämistön huippuhintaan. Katin kontit. Kyse ei ole mistään hyväntekeväisyydestä. Olen myynyt monta vuotta isäni jäämistöä kirppareilla ja netissä. On ihan sattuman kauppaa jos sattuu keräilijä kohdalle, joka...
Lue kommentti

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.