Olen saanut maljakon mummoltani, joka sai sen tädiltään. Maljakko on ehkä 1920-luvulta ja se on noin 15 cm korkea. Signeerausta ei ole. Minkä arvoinen maljakko on? Riihimäen lasimuseossa käydessäni näin samanlaisia.
Anni


Lähes kaikki suomalaiset lasitehtaat tekivät 1920–50-luvuilla lysterilasia eli myrkkylasia. Hohtopinta syntyy, kun lasin pinnalle ruiskutetaan metallioksidia ja esine kuumennetaan uudelleen. Nykyisin näitä tehdään vain yksityisissä lasipajopissa, sillä myrkkylasin valmistus on sananmukaisesti myrkyllistä puuhaa.

Vanhat suomalaiset lysterilasiesineet eivät olleet taide-, vaan koriste-esineitä, joita ei signeerattu. Mallin perusteella kysyjän esine on Riihimäen Lasin tuotantoa, mieluummin 1930- kuin 20-luvulta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myrkkylasiesineet ovat olleet hyvin kerättyjä, ja halutumpaa on aina ollut tämä tumma lysteri. Siinä metallioksidi on ruiskutettu värillisen (yleensä sinisen tai punaisen) lasiesineen päälle, kun punaisessa lysterilasissa itse esine oli väritöntä lasia. Pienen maljakon päivän hinta on 100–150 euroa, enemmänkin sitten, kun ajat paranevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla