Minulla on avaimella vedettävä peltilelu Robot Lilliput. Se on sininen, ja siinä on alkuperäinen laatikko mukana. Laatikko on rikki yhdestä kulmasta.
Robotti toimii ja kaikki osat ovat tallessa. Hieman se on ruosteessa ja reissussa saanut tahroja kylkiinsä. Laatikko on vanhan oloinen: kannessa kaksi lasta, teksti Robot Lilliput sekä luku 1897. Se aukeaa päältä laatikkona, ei kuten nykypäivän pakkaukset.
Mistä tiedän, onko robotti alkuperäinen 1940-luvun lelu vai uudempi kopio? Mikä robotin arvo on? Umppa

Kysymyksesi iästä ja arvosta ovat kirjaimellisesti tuhannen taalan kysymyksiä.

Tätä Robot Lilliput N.P. 5357 -lelua pidetään ensimmäisenä robottileluna. Lelun historia on hiukan summittainen, sen sanotaan ilmestyneen lelumarkkinoille ensimmäisen kerran Japanissa 1939. Valmistusmaina mainitaan Kiina ja Yhdysvallat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaisenaan asia olisi yksinkertainen, mutta sen muuttaa vaikeaksi tosiasia, että lelua tehdään yhä, loputtoman suurina sarjoina. Ikä ratkaisee arvon. Vanhoista, vähintään ”melko alkuperäisistä” Lilliputeista keräilijät maksavat 1000–3000 euron summia, kun upiuuden robotin saa alle kympillä. Hintahaitari toteutuu siten, että vielä 1950–60-lukujen kappaleet ovat hyvinkin arvokkaita, mutta halpenevat nopeasti iän vähetessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Robotin arvon arvioimiseksi tarvitaan mekaanisten lelujen asiantuntija, ja hänenkin pitää saada lelu ja sen laatikko käteensä, kuvan näkeminen ei varmasti riitä.

Laatikko kyllä on ”vanhanaikainen” pahvinen lelulaatikko, ja robottikin näyttää vanhalta. Peltilelu kuitenkin ”vanhenee” nopeasti, jos se joutuu ullakolle tms. kosteaan ja kylmään paikkaan.

Robotin arvoituksen ratkaisu vaatii siis alan asiantuntijan ja sormituntuman esineeseen. Kuntonsa vuoksi leikkikalu ei kuitenkaan voi nousta oman ikäluokkansa kalleimpaan kastiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla