Kysyn näitten ruusuisten astioitten ikää ja arvoa. Lautasessa takana roomalaisin numeroin 2 a ja 472. Kannussa Arabian savupiippuleima. Kemakko/sokerikossa lukee tehdas Lampinen.Leena

Usein törmään esinekuvauksissa termiin ”(savu)piippuleima”. En osaa sitä ajoittaa, koska eri ihmiset kutsuvat ”piippuleimaksi” eri leimoja. Se on joko a) piipun kuva, jonka sisällä ovat kirjaimet APA (= Arabian leima 1917–27), b) piipun kuva, jonka sisällä ovat kirjaimet AAA (= Arabian leima 1928–32 tai c) tehtaan kuva, jossa ylimmäksi nousee savupiipun silhuetti (= Arabian leima 1932–49).

Kaikki kysyjän esineet ovat kuitenkin mielestäni 1920–30-lukujen tuotantoa.
Paras niistä on kaadin. Jos se on aivan ehjä, sen päivän hinta on 100–150 euroa.

Sokerikko ja kermakko, joissa lukee Tehdas Lampinen on mysteerio, tosin takavuosikymmeninä haluttukin sellainen. Kyseesä on ollut jokin yritys, joka osti sekä Arabialta että myös esimerkiksi Saksasta edullista valkeaa käyttöposliinia ja koristeli esineet sitten romanttisin siirtokuvin. Ja johan oli astioilla kysyntää! Nykyäänkin joku voisi esimerkiksi kirpputorilla hyvinkin maksaa jokusen kympin ”Lampisista”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lautasen pohjaleima kertoo, että se on Arabian 1930-luvun lautanen, jonkin tuotantovirheen takia kakkoslaatua. Yksittäisen lautasen arvo on vähäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla