Olisin kiinnostunut saamaan lisätietoa tällaisestä "voipytystä". Ilmeisesti tämä on lähinnä jokinlainen säilytysruukku, ainakin kokonsa puolesta. Pohjassa sininen piippuleima sekä jotain muita merkintöjä. Astian korkeus on noin 23 cm. Suuaukon halkaisia n. 30 cm ja painoa astialla on lähes seitsemän kiloa. Pytty on erittäin hyvässä kunnossa.Mitähän mahtaa olla astian päivän hinta?Pasi

Arabia ei varmaan ole koskaan ilmoittanut, mihin tarkoitukseen ostettua astiaa pitää käyttää. Säilytysruukku se on, voipytty on keräilevän kansan antama nimitys.

”Voipytty” kuulostaa lisäksi melko mahtailevalta näin suuren astian kohdalla: joko voi ehtii härskiintyä ennen kuin se on syöty tai sitten omistaja heittää henkensä sydän- ja verisuonitautien uhrina, mikä on hyvä eritoten joulun tienoilla muistaa.

Mittasin oman 16-litraisen Arabian pyttymme, kun asia alkoi kiinnostaa. Pytyn korkeus on 25 ja halkaisija 32 senttiä. Isompi siis kuin kysyjän, mutta kuinka paljon. Ylä- ja alaosastaan kapenevan kuperan lieriön tilavuutta ei semiantiikisella koulugeometrialla ratkota. Helpompi on kaataa pyttyyn vetoisuudeltaan tunnetulla astialla vettä yläreunaan asti ja laskea tulos.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arvioni on, että kysyjän pytty on noin 10 litran vetoinen. Hyväkuntoisena ja harvinaisen suurena astiana sen päivän hinta voisi olla 100–150 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla