Saako ainavihannan aidan muusta kuin kuusesta?

Havukasveja, jotka kestävät meidän oloissamme leikkausta, on melko vähän. Kuusen lisäksi tällaisia selviytyjiä ovat vain tuijat, marjakuuset ja Etelä-Suomessa menestyvä hemlokki.

Joissakin pihoissa on näkynyt kotimaisesta pylväskatajasta tehty aita, jossa pensaat on istutettu melko tiheään, mutta kuitenkin niin, että voivat kasvaa vapaasti.

Kartiomaisista tuijista Brabant-lajike soveltuu parhaiten, ja siitä saa myös aitataimia. Marjakuusista on aidoissa käytetty sekä pensasmaista muotoa että kartiomaisesti kasvavaa lajiketta. Marjakuusi kestää hyvin leikkaamista, ja siitä saa hyvin tiheän aidan, joka on helppo pitää matalana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuusiaita leikataan keväällä, helmi–maaliskuussa, kun lumi on sulanut ja taimet ovat näkyvissä. Kuusiaidasta leikataan aluksi vain sivuoksia, jotta niihin tulisi uusia haaroja. Taimien latva lyhennetään vasta, kun aita on saavuttanut halutun korkeuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tuija-aitasi on alaosastaan harventunut, mutta riittävän pitkä, katkaise latva ja lyhennä sivuoksia tasaisesti. Tarkoitus on saada heräämään uinuvat silmut, joista tulee uutta kasvua. Leikkaa niin, että aita suippenee ylöspäin, jotta talvella lumi ei jää latvuston painoksi.

Pidä huolta, että tuijan kasvualusta on niin kostea, että sille riittää vettä kuivanakin kautena. Myös suojaus kevään auringonpaisteelta estää pensaan ruskistumista ja harvenemista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla