Onko keksitty mitään keinoa millä saisi hävitettyä sellaset kotilo-etanat.ovat mustia ja kantavat panssaria selässään.niitä tulee ainavaan lisää joka vuosi kohta ne vallottaa koko etelä-karjalan.

Pysyvää kartoitusta ei saa millään torjunta-aineella aikaan, mutta kotiloiden kantaa voi rajoittaa muutamin toimenpitein. Keväällä kannattaa tuhota etanoiden ja kotiloiden munia, joita löytyy esim. kukkapenkeistä.

Sitten erilaisia nilviäisten suojapaikkoja  on syytä vähentää. Ne viihtyvät ruohokatteen suojassa ja lehtikasojen alla. Myös laudanpätkät ja muut kosteana pysyvät paikat ovat niille mieluisia.

Torjunta-aineista rakeet tehoavat parhaiten. Rautasulfaattipohjainen torjunta-aine on hyväksytty myös luomuviljelyyn. Metiokarbia sisältävät rakeet ovat toinen valmiste.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteistoiminta naapureiden kanssa tuottaa parhaan tuloksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei nimimerkki PiNiTu!

Kirvoja on tullut sankoin joukoin ja rannikolla niitä on nähty jopa vedessä paksuna lauttana. Jos et halua käyttää ns. kovia myrkkyjä, mutta kuitenkin torjua kirvat kunnolla niin tässä muutama vinkki.

Minulle tulee joka kesä huolestuneita kysymyksiä, kun pesuaineliuosta on käytetty ahkerasti eivätkä kirvat ole kadonneet, mutta kasvit ovat kuolleet. Yksi herkimmistä joita kirvat vaivaavat, on ukonhattu.

Kaupoista saa torjunta-aineita jotka on hyväksytty luomuviljelyyn ja niissä tehoaineena on luonnon pyretriini. Se tehoaa myös kirvojen muniin. Yksi joka itse olen käyttänyt on Spruzit. Siinä on rypsiöljyä ja pyretriiniä. Käsittely kannattaa uusia parin viikon välein, jotta uudet sukupolvet ( joita tulee useita kesän aikana) myös tuhoutuvat. Kukkivat kasvit ruiskutetaan illalla juuri ennen auringonlaskua, jolloin pölyttäjähyönteiset ovat menneet yöpuulle, eivätkä öiset lentäjät ole vielä liikkeellä.

t. leena

Jatkan vielä vähän aiheesta etanat ja kotilot puutarhassa. Muutama ajatus on ehkä paikallaan sen pohtimiseksi miksi tämä etana- ja kotilo-ongelma on viime vuosina yleistynyt?

Yhtenä syynä pidetään leutoja talvia, jolloin munien ja aikuisina talvehtineiden yksilöiden selviytyminen kylmästä on onnistunut paremmin. Mutta, mutta on niitä leutoja talvia ollut menneisyydessäkin.

Onko sitten kotipuutarhureiden viljelymenetelmissä tapahtunut muutos? Katetta käytetään nykyään ehkä enemmän,ja istutukset ovat tiheitä. Suojapaikkoja on siis yllin kyllin.

Ovatko etanoita syövät linnut vähentyneet? Paikoin rastaita näkyy keväisillä nurmikoilla, mutta ehtivätkö ne syödä riittävän tehokkaasti. Siilit sen sijaan ovat vähentyneet pientaloalueilta, usein kohtalona on auton alle jääminen.

Ulkomailta levisi espanjansiruetana, joka ei ole niin yleinen kuin annetaan ymmärtää. Meillä on parikymmentä etanalajia luonnonvaraisena. Kotilolajejakin on useita.

Kun oman pihan osalta hieman pohtii sitä, mikä edesauttaa etanakannan viihtymistä, niin ehkäpä sitä kautta löytyy myös keinoja niiden kannan hallitsemiseen. Naapurit myös mukaan yhteiseen pohdintaan. Etanat kun "kiiruhtavat" kaukaakin uusille ravintomaille.

Kannustavain terveisin
Leena

Sisältö jatkuu mainoksen alla