Vuohenjuuri ja tulikellukka sekä imikkä kukkivat kauniisti keväällä, mutta kesän aikana ne lakastuvat ja ovat härmän peitossa. Miten härmää voi torjua?

Härmää tarttuu kasveihin, kun kosteat ja kuivat säät vuorottelevat. Tiiviissä kasvustossa kosteus viihtyy pitempään, jolloin härmäsienille on edulliset kasvuolosuhteet. Torjunta on syytä aloittaa heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. Yleensä lehtiin ensin ilmestyy pieniä valkoisia jauhemaisia läiskiä, jotka pikkuhiljaa lisääntyvät. Yksittäiset lehdet voi kerätä pois, mutta valitettavasti härmä ei tästä laannu, vaan lisääntyy edelleen.

Kotipuutarhoille on tarjolla melko heikosti kemiallisia härmän torjunta-aineita. Kauppanimellä Euparen (Berner) myytävälle valmisteelle on käyttörajoituksia kuntakohtaisesti ja aine todennäköisesti poistuu markkinoilta. Kasvin kasvunesteiden kautta vaikuttava torjunta-aine, jossa on tehoaineena atsoksistrobiini, tehoaa hyvin koristekasvien härmään. Tuotteita myydään kauppanimillä Ortiva ja Amistar (Syngenta).

Toinen keino torjua härmää on tehdä seos ruokasoodasta ja mäntysuovasta.  Tällöin sekoitetaan 2 tl ruokasoodaa, 2 tl mäntysuopaa ja 1 l vettä. Isoissa säkeissä ostettuna ruokasoodan käyttö torjuntaan on erittäin halpaa. Tarvittaessa käsittely pitää uusia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla