Ostin 2-vuotta sitten juhannusruusun taimen. Ruusu lähti kituliaasti kasvuun ja jo ensimmäisenä kesänä kirvat olivat syödä sen kokonaan. Piti käyttää todella voimakasta torjunta-ainetta kirvoihin ja siitähän kärsi tietysti myös ruusu. Nyt viime kesänä ruusuun kasvoi pitkiä versoja ja taas kirvoja oli koko versojen mitalta. Luulin ostaneeni kerrottu-kukkaisen juhannusruusun, mutta tämä tekee surkeita yksinkertaisia pikku kukkasia jotka eivät edes tuoksu miltään. Mitä ruusulle pitäisi tehdä?

Juhannusruusujen nimellä on myyty suuri määrä erilaisia lajikkeita. Osalla vanhoista Suomessa tavatuista juhannusruusuista on yksinkertaiset kukat, joillakin kerrotut. Tuontiruusuja on myyty juhannusruusun nimellä ja moni tarhuri onkin luullut ostaneensa kotimaisen lajikkeen, mutta kyse onkin ollut muusta lajikkeesta.

Lajikkeisto on siis kirjavaa. Kirvat ovat mieltyneet ruusujen tuoreisiin uusiin versoihin. Paras ja hellävaraisin keino torjuntaan on pyretriinipohjainen torjunta-aine (esim. Puutarha-aerosoli tai Spuzit). Monesti ruusut jurovat ensin jonkin aikaa ennen kuin lähtevät kunnolla kasvuun. 

Ruusulle kannattaa antaa keväällä puutarhan kevätlannoitetta ja kastella mikäli kesästä tulee kuiva. Näillä konsteilla nuput kehittyvät kunnolla. Jos sitten kukinta ja kasvu ei miellytä, niin ruusu kannattaa kaivaa ylös. Osa ruusuista tekee paljon juuriversoja, joten pensas saattaa hyvin kasvaessaan levitä melkoisesti. Se sietää kuitenkin leikkaamista, mutta kukinta  on vähäisempää, jos edellisvuoden versot poisttaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin siinä sitten kävi, vielä eilen tässä oli ruusutarha.

Kaikki on leikattu maata myöten, jos otti nokkiinsa eikä enää nouse niin istutetaan sitten uusia...

Minun ruusupensaani joka ennen on ollut pihan kaunistus on tosi ruman näköinen.
Viime talvena suuri osa varsista oli taipunut lumen painosta maahan, eivät nousseet enää keväällä ylös vaan kuivuivat kaikki.
Nyt puskan keskusta työntää horsmaa ja koiranputkea.
Ensi syksynä mies saa ajaa koko pensaan moottorisahalla matalaksi, minä kärrään varret parkkipaikalle ja poltan nuotiossa.
Saas nähdä miten käy, ei se ainakaan rumemmaksi voi siitä tulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla