Kylvin keväällä kasvihuoneeseeni rapeaa lehtisalaattia. Salaattien kasvaessa niitä alkoi vähitellen hävitä, jäljelle ei jäänyt kuin reikä multaan. Nyt kun kaikki salaatit on syöty, löysin vihreän kultakuoriaisen sieltä. Onko se syyllinen tuhoon? Voiko se syödä myös tomaatit ja kurkut? Miten sen voi häätää sieltä?

Kultakuoriaisen toukka ei liene syypää moiseen tuhoon eikä myöskään aikuinen kuoriainen. On vain sattumaa, että kuoriainen oli kasvihuoneessa tai sitten sen muutaman vuoden maassa kehittynyt toukka kuoriutui juuri samaan aikaan.

Jos multa on ollut samaa muutaman vuoden, niin toukka on ehtinyt kasvaa kaikessa rauhassa.  Joskus kuoriaiset lehtävät sisätiloihin etsiessään kukkiva kasveja, joista löytyy siitepölyä. Jos mullasta löytyy tukevia paksuja matoja, ne kannattaa siirtää varovasti kompostiin jatkamaan kehitystään. Aikuiset kuoriaiset ovat oivaa ravintoa mm. linnuille.

Todennäkäisin salaattien syöjä on metsähiiri tai myyrä. Jos toukkia ei koskaan näkynyt, niin öiseen aikaan ovaat olleet pienet nelijalkaiset liikkeellä. Niille kelpaavat niin herneen versot kuin salaatin taimetkin. Kasvihuoneeseen kannattaa vaihtaa multa aika ajoin, eikä tuoda kompostimultaa, koska siinä saatta oleilla monia hyöteisten toukkia, jotka syövät lahoavaa kasviainesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joissakin tapauksisa kompostimullan mukana kasvihuoneeseen on tullut myös perunarutto, joka vioittaa tomaatteja hieman samalla tavalla kuin perunoiden varsia.  Kannattaa laittaa ns. kaupan multaa ja kierrättää se sitten vihannesmaan parannuksaineeksi. Näin eivät mullan mukan leviävät taudit ja tuholaiset ole niin iso uhka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

vihreät ötökät jotka ahmivat samettikukkien keijunmekkojen auringonkukkien ym kehtiä ovatko kenties perhosen vai kaalimadon toukkia?

Vierailija

Metsämyyrälle kelpaa taimen versot,alut mm.auringonkukan ja samettiruusun taimet.

Kerran kasvatin porkkanaa ja maanpäälliset versot oli kuin leikatut ei lehtiä enää ollenkaan.En muista oliko sama kesä kun myös juuret oli alhaalta päin syöty,hieman porkkanan pätkää jäljellä. Ehkä mullan alta oli myyrät syöneet,mutta mikä söi ne porkkanan lehdet ehkä sekin myyrä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla