Miksi köynnösruusuni kellastuu? Viereinen köynnösruusu on aivan normaalin vihreä.

Syitä kellastumiseen on monia. Aika usein joko juuriston jat varsien vauriot ovat alkusyy. Sen jälkeen kasviin on tarttunut jokin tauti, joka leviää solukossa ja kuihduttaa kasvin.  Kannattaa leikata lakastunut verso pois, jotta mahdollinen tauti ei leviä eikä kituliaasti kasvavana verso vie turhaan voimaa juurilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En tiedä mihin tuo edellinen vastaus liittyy, mutta olen laittanut seuraavanlaisen kysymyksen koskien köynnösruusua.
Köynnösruusu ei pudota lehtiään talveksi, vaan lehdet ruskistuvat ja kuivuvat kyllä normaalisti, mutta ovat vielä keväälläkin tiukasti kiinni oksissa.
Olisiko parempi nyppiä lehdet ennen talvea pois, vai vasta keväällä?

Monet tertturuusut ja myös köynnösruusut eivät ehdi valmistautua täällä Suomen ilmastossa talven tuloon kunnolla. Tällöin lehdet jäävät kiinni ja paleltuvat ruskeiksi. Normaalisti lehtien irtoaminen tapahtuu niin, että kasvi kasvattaa ns. irtoamissolukon lehden ja varren väliin ja näin kiinnittymiskohta ikään kuin arpeutuu. Jos lehdet riivitään kovakouraisesti pois, vaarana on, että varsi vioittuu. Keväällä lehdet lähtevät helpommin, mutta silloinkin ne pitää poistaa varovasti, ettei lehden tyvessä oleva silmu vaurioidu. Valitettavan usein käy niin, että pakkanen on vioittanut silmuakin ja tällöin uutta kasvua ei ilmesty. Monet köynnösruusut ovat hyvin arkoja. Lehdet kannatta siis poistaa vasta keväällä, samalla näkee myös ovatko silmut hengissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla