Miten esikasvatusta vaativien kesäkukkien taimista saa itse kasvattaessa tukevia?

Kesäkukkien siemenet itävät parhaiten huoneenlämmössä, mutta taimista tulee ikkunalaudan vähässä valossa usein honteloita. Esikasvatusta vaativien kesäkukkien siemenpusseissa kerrotaan suositeltava kylvöaika, mutta monesti se on osoittautunut liian aikaiseksi. Taimet joutuvat olemaan liian pitkään liian lämpimässä paikassa, jossa valo ei riitä.

Huhtikuun lopussa ja toukokuussa tehdyistä kylvöksistä ehtii kasvaa kunnon taimia. Jos kukinta alkaakin vähän myöhemmin, se usein jatkuu syksyllä pidempään.

Parhaiten taimien kasvatus sisällä onnistuu, jos käytettävissä on viileä, noin 15–18 asteen tila, joka on valoisa. Tällöin valon määrä ja lämpötila ovat oikeassa suhteessa. On myös muistettava, että kastelua pitää vähentää, koska taimien vedentarvekin vähenee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäkukkien taimet pitää siirtää kasvamaan väljemmin eli koulia, kun sirkkalehdet ovat kehittyneet ja ensimmäinen varsinainen lehti tekee tuloaan. Koulittaessa kasvi nostetaan varovasti ylös juurineen ja siirretään toiseen astiaan kasvamaan. Taimi istutetaan niin syvään, että sirkkalehdet jäävät mullan pintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kouliminen ei ole välttämätöntä, jos taimia on vain yksi tai kaksi ruukussa. Hernekasvien taimien juuret ovat herkkiä, joten hajuherneen taimet eivät siedä koulimista.

Kun taimet ovat päässeet hyvään kasvuun, niiden haaromista voi edistää katkaisemalla taimen latvan. Monista lajeista on kehitetty lajikkeita, jotka kasvavat tuuheaksi ilman latvomistakin, tällaisia ovat muun muassa leijonankita ja ahkeraliisa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla