Kesän aikana kirsikkapuustamme kuivui ja lakastui kokonaisia oksia. Mikä tuhon aiheutti, pitääkö koko puu sahata poikki? Samanlainen vaiva on lamohietakirsikassamme.

Kirsikan haitallisin tauti on versotauti (Monilia laxa). Se on sienitauti, joka leviää kukkien kautta versoihin. Viime vuonna oli melko paljon taudin vioittamia oksia, lieneekö syynä aiempi kuiva kesä, jota seurasi sateinen vuosi.

Monesti taudin saanut puu kasvattaa paljon juuriversoja, jotka ovatkin puun pelastus, mikäli kyseessä on omajuurinen lajike. Kuivuneet oksat sahataan pois, koska torjunta-ainetta tautiin ei ole. Hyvinvoiva puu jää yleensä henkiin. Jos lähistöllä on luumupuita, sienitauti saattaa tarttua myös niihin.

Lamohietakirsikka on aurinkoisen paikan kasvi ja tyytyy kuiviin olosuhteisiin. Varjoisassa paikassa kasvista tulee harva. Kasvusto leviää nopeasti suotuisassa paikassa, mutta rikkaruohot on pidettävä loitolla, muuten ne tukahduttavat kasvin ja kasvupaikka heinittyy helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lamohietakirsikka viihtyy eteläisessä Suomessa ilman lumisuojaa, mutta pohjoisempana se tarvitsee havukatteen, ellei lumipeite suojaa riittävästi. Yksi syy versojen kuivumiseen voi myös olla versotauti, joka vaivaa muitakin kirsikkalajeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulla kävi vastaava tapaus omenapuulle. Syyllinen on varmaan myyrä joka syö juuret.
Jätin vielä pystyyn, jos vaikka toipuisi vielä.

minulla oli kriikunapuu joka ensikertaa kukki mutta kesken kukinnan kuoli pystyyn nyt huomasin myös kirsikkapuissa ruskeita kuivuneita oksia on kai joku sienitauti mutta onko siihen lääkettä vai pitääkö kirsikkapuutkin kaataa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla