Pihallani kasvaa todella vanhoja kuusamia. Ne ova hyvinkäppyräisiä, puumaisia ja huonokuntoisia. Oksat ovat reilustikäsivarren paksuisia ja juuressa niitä  pitkin kasvaa sammal. Jossammalta yrittää poistaa, lähtee koko kaarna. Lisäksi niitä vaivaajokin tauti, ilmeisesti härmä, lehdet ruskistuvat ja käpristyvät.
 
Voiko näille pensaille tehdä jotain? Voinko leikata niitä tai saada niistä uusia pistokkaita jotenkin?
 
 
 
 
Ne ovat todella vanhaa kantaa ja haluaisin säilyttää sen. Miten kuusamaa hoidetaan? Talommekin on yli 100 vuotta vanha ja pensaiden ikä tuntematon. Olemme vasta tänne muuttaneet ja yritän kunnostaa puutarhaa vanhaa kunnioittaen.
 
Möntti

Ihan tarkkaa vastausta en pysty antamaan, koska kuusamia on useita lajeja.

 Lonicera kuusamat (mm. luonnonvarainen lehtokuusama) kestävät alasleikkausta. Sen sijaan kellokuusamia ja kotakuusamia pitää uudistaa varovaisemmin. Jos voisit jotenkin selvittää mistä lajista on kyse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sammal kertoo sen, että paikka on melko varjoisa ja oksat ovat todella vanhoja. Uudistamisen jälkeen kannattaa pensasta lannoittaa, loppukesästä fosfori- ja kali pitoisella lannoitteella, näin alkukesästä voi antaa myös typpeä sisältävää lannoitetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehtien ruskistuminen ei ole härmää, sen syitä on monia, jokin tuholainen tai ravinteiden puute , voi olla myös jokin kasvitauti.

Härmä aiheuttaa lehtiin valkoista jauhemaista " pintaa".

Pensaasta voi ottaa ruohomaisia pistokkaita, jotka juurrutetaan hiekan ja turpeen seoksessa. Seos pidetään tasaisen kosteana.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla