Lehtien haravoiminen syksyllä, turhaa vai välttämätöntä?

Lehdet ovat erinomaista maanparannusainetta ja katetta puutarhan istutuksille. Nurmikko, pensaat ja perennat saavat orgaanista kasvuainetta pudonneista lehdistä. Syksyinen lehtien poisharavointi on pihan esteettisyyteen, mutta erityisesti kasvien hyvinvointiin vaikuttava toimenpide. Syyslannoite lisätään pensaille jo hyvissä ajoin ennen lehtien putoamista, paras ajankohta on elokuu ja syyskuun alku.

Pensaiden alle haravoidut lehdet muodostavat hyvän, luonnonmukaisen katteen rikkaruohoja vastaan ja hidastavat maaperän kuivumista. Isot, tiiviiksi matoksi painuvat vaahteranlehdet kannattaa silputa ruohonleikkurilla ajamalla lehtien päältä muutaman kerran. Silpun voi kasata pensaiden juurelle. Keväällä lisättävä lannoite pääsee kuohkean lehtimassan läpi ravitsemaan pensaan juuria.

Nurmikolle varisseet lehdet ovat oivaa rakennusainetta ja varmistavat nurmikon kasvua kuivinakin kausina. Erityisesti sellaisille nurmikoille, joiden ei haluta kasvavan liian rehevinä leikkauskertojen vähentämiseksi, suositellaan lehtisilpun jättämistä talveksi. Nurmikon muuta lannoitusta voi vähentää. Keväällä voi tarvittaessa ajaa ruohonleikkurilla kertaalleen, kun lehdet ovat kuivahtaneet talven jäljiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perennojen päällä liian tiivis lehtikate voi koitua kohtalokkaaksi, mikäli syksy on sateinen ja lämmin. Lehtisilppua voi lisätä, kunhan varmistaa, että silppu ei jää tiiviinä tuuheiden lehtiruusukkeiden päälle. Pudonneista lehdistä syntynyt kompostimulta on parasta kateainetta perennapenkille.
Minä ajan bioruohonleikkurilla (silppuavalla leikkurilla) lehdet muruiksi: erinomaista lannotetta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulla toimii pensaiden alusten möyhijöinä kissat. ne levittää multää, kun käyvät tarpeillaan ja minä haravoin sitä takaisin. Siinäpähän tulee lannoitetta samalla. Ei mikään kasvi ainaskaan ole siitä kärsinyt.
samoten aina , kun ruoho on leikattu, niin levittelen sen kukkapenkkeihin. Sitten olen kerännyt kahvinporoja ja levitellyt kukkapenkkiin kasvien juurille. On lannoitetta. En muista mistä tämän jutun sain.
Kovasti odotan lumien lähtöä, että pääsis kuopimaan puutarhaa.

Minä ainakin käytän kaiken pihalta saatavan kompostoitavan jätteen hyödyksi.
Nyt meillä on kunnon ruohonleikkuri ( Klippo ) ja siinä on neljä terää jotka silppuaa hyvin lehdet ja pienet oksatkin.
Syksyisin haravoin pensaiden alle ja kukkapenkkeihin tätä silppua. Osan tietysti myös kompostoin ja sekoitan kompostorin tuotokset sekaan. Näin saa omasta takaa mullat ja lannoituksenkin.
Meillä on mustarastaat keväisin niitä touhuajia jotka matoja etsiessäänn myllää pensaanaluset omaan järjestykseen.
Kuoppia on paljon ja lehdet myllätty ympäriinsä. Sitä piirileikkiä me sitten leikitään, minä haravoin ja linnut levittää.
Niin mustarastaat on jo ilmaantunut pihapiiriin pari päivää sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla