Vanhoissa omenapuissani on syksyisin pieniksi ja kuiviksi käpertyneitä raakileita. Onko kyse muumiotaudista? Miten taudin saa pois?

Yksi yleisimmistä omenan taudeista on muumiotauti. Hedelmät muuttuvat ensin ruskeiksi ja myöhemmin täysin mustiksi. Jos tauti iskeytyy raakileeseen varhain, se jää pieneksi ja kuivuu kesän aikana. Tauti voi ilmestyä myös varastoinnin aikana, jolloin omena muuttuu mustaksi ja kiiltäväkuoriseksi.
Muumiotautia aiheuttaa Molinia-sieni, jonka itiöt pääsevät hedelmään esimerkiksi hyönteisten tai hedelmäruven vioitusten kautta. Erityisesti ohutkuoriset omenalajikkeet ovat alttiita taudille, samoin hedelmäruvelle alttiisiin lajikkeisiin muumiotauti iskeytyy herkästi.

Hedelmärupea ei kotipuutarhoissa voi juuri torjua, mutta valitsemalla ruvelle vähemmän alttiita lajikkeita voi myös muumiotautia välillisesti vähentää.
Muumiotautia voi ehkäistä harventamalla raakileita alkukesästä. Tällöin tauti ei leviä omenasta toiseen. Muumioituneet hedelmät pitää ehdottomasti kerätä pois ennen talven tuloa, koska niistä leviää seuraavana vuonna sieni-itiöitä uusiin raakileisiin. Usein mainittu torjuntakeino, ruiskutus urealiuoksella, on kyseenalainen, koska se muuttaa typpitasapainoa ja saattaa aiheuttaa rehevän lehvästön kukinnan kustannuksella tulevina kesinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eiköhän urea kylvettäne maahan.
Pitäs huolehtia ennen kaikkea omenoista joissa on muumiotaudin alkua ja jotka tippuvat maahan,kerätä päivittäin pois ja haudata maahan kauas omenapuista, eikä laittaa kompostin sekaan.
Näin minulle neuvoi eräs vanhempi henkilö, jolla oli paljon omena puita ja antoivat hyvän sadon joka kesä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla