Kun viime keväänä täytin 60-vuotta, sain lahjaksi elämäni ensimmäiset orkideat. Ne ovat sellaisia pieniä. Ne kukkivat koko viime kesän. Nyt talvella olen upottanut ne noin 2 viikon välein veteen. Kahdesta ovat kukkavarret kuivuneet. Miten neuvot hoitamaan niitä? Mahtaako kuivuneitten varsien tilalle tulla vielä uudet? Kastelu, valo, ravinne, isommat purkit?

Orkideoja on monia erilaisia, joten ihan tarkkaa vastausta en pysty antamaan. Pitäisi tietää mistä lajista on kyse. Tässä siis yleisiä ohjeita orkideojen kasvatukseen. Useimmat orkideat tarvitsevat kuivan ja viileän kauden, mutta joukossa on muutamia, jotka voivat kukkia mihin aikana vuodesta tahansa ilman lepoaikaa. Jos kukkavanat ovat kuivuneet, niihin ei kehity enää uusia kukkasilmuja, vaan kasvi kehittää kokonaan uuden kukkavarren. Tosin saattaa kulua hyvinkin pitkä aika, ennen kuin kasvi innostuu kukkimaan, toisinaan jos olosuhteet ovat olleet suotuisat, uusi kukkavarsi voi kehittyä melko pian.

Juurten hyvinvointi on erittäin tärkeää ja vihreät ilmajuuret ovat merkki kasvin juuriston hyvinvoinnista. Tietysti vain, jos kyseessä on ilmajuuria kasvattava laji.  Ruukun vaihtoon ei siis kannata kovin herkästi ryhtyä.  Ravinteita voi antaa kasteluveden mukana, mutta suosittelen nimenomaan orkideoille tarkoitettua lannoitetta, jottei tule lannoittaneeksi liikaa.

Jos mahdollista, niin kannattaisi käydä kukkakaupassa varmistamassa juuri sen lajin orkidean hoito-ohjeet, jonka kysyjä on saanut. Näin kasvi saisi parhaan mahdollisen hoidon ja olisi toiveita kukinnan uusiutumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla