Perustin perunamaan melko saviselle mökkimaalle viime vuonna. Istustusrivien väliin panin keskikesällä kaatamamme kuusen havuja ja niinpä saappaat pysyivät puhtaina loppukesän - alkukesästä kuljettelin kengänpohjillani liejuista savea paikasta toiseen...
Perunoista tuli nätit ja hyvänmakuiset. Samaa havukatetta olen nytkin levittänyt  runsain mitoin perunamaalle, mutta mietityttää, miten perunat siihen suhtautuvat tänä vuonna.
Kysymykseni kuuluukin siis: mitä hyötyä tai toisaalta, mitä haittaa havuista on perunamaalle. Entä muille kasveille (esim herne, punajuuri, papu, mansikka)? Havuja tuli tänäkin vuonna runsaasti harventaessamme villiintynyttä metsäpuutarhatonttiamme ja käyttökohteita olisi kiva löytää tälle tuoksuvalle materiaalille.

Havut maatuvat melko hitaasti, joten ne eivät vaikuta maan ravinnetasapainon kovin nopeasti. Aluksi lahoaminen sitoo mm. typpeä, joka sitten myöhemmin vapautuu.

Koska havujen "koostumus" on melko hapan, ne eivät muuta maaperän pH-lukua perunoiden kannalta haitalliseen suuntaan toisin kuin esim. tuhka. joka on emäksistä.

Punajuuri on samanlainen, happaman maan suosija. Palkokasvit tarvitsevat paljon ravinteita, joten niillä havukate saattaa aiheuttaa ravinnepulaa, mutta ohuelti käytettynä haitta ei ole kovin suuri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla