Pitääkö pioneita jakaa ja milloin niitä voi siirtää? Miksi pioni ei kuki?

Pionit tarvitsevat kasvurauhaa. Jos kasvupaikka on pahasti rikkaruohottunut tai muuttunut varjoisaksi, on paikallaan juurakon kaivaminen ylös ja jakaminen. Pionit jaetaan syksyllä, kun lehdet ovat lakastuneet.

Kasvin juuret ulottuvat syvälle, joten lapio pitää polkaista kunnolla maahan, jotta silmujen muodostama kruunu ja riittävästi juuria saadaan mukaan. Juurakko on hauras, ja sitä pitää käsitellä hellävaraisesti.

Kruunua jaettaessa pitää katsoa, että jokaiseen jakopalaan tulee 2–7 elävää silmua ja parinkymmenen sentin verran paksua varastojuurta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkasvioitukset ja ravinteiden puute sekä kuivuus ovat pääasiallisia syitä siihen, että pioni ei kuki. Nuput ja nuoret versot voivat paleltua kevään hallaöinä. Kesän mittaan kasviin kehittyy vain lehtiä ja nuppujen alut kuivuvat.
Kosteina kesinä saattaa harmaahome iskeä rehevään kasvustoon, jonka seurauksena varsiin tulee laikkuja. Vähitellen varsi kuihtuu laikun kohdalta ja kaatuu. Tuulettuva kasvusto ja aurinkoinen kasvupaikka vähentävät homeriskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syksyllä kannattaa tarkistaa, että silmut ja juurakon niska eivät ole liian pinnassa, koska tällöin ne voivat paleltua. Tarvittaessa voi lisätä hieman multaa tai hiekkaa, joka estää myös harmaahomeen leviämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla