Asun Raahessa. Viime kesänä törmäsin ensimmäistä kertaa tähän asiaan kotipihallani. Niitä oli kaikkialla:kasvimaa,kukkapenkit, nurmikko, jopa kivien alustat "kuhisivat"näitä ötököitä. Iltaisin keräilimme niitä litroittain. Muuta kerättävää ei sitten ollutkaan,sillä nämä pilasivat kaiken. Kun nostin esim. nauriin, mukana nousi juuren ympärille kiinnittynyt etana möykky. Myös naapurissa oli samaa ongelmaa. Voinko tehdä mitään ennakolta ensi kesää ajatellen? Missä vaiheessa aloitan torjunnan, mitä aineita suosittelet? Pihassamme on paljon pikkulintuja ja meillä on myös lemmikkieläimiä.

Viime kesä suosi monin paikoin etanoita, koska oli kosteaa ja melko lämmintä. Jos pihassa on nurmikkoa, joka pysyy pitkään kosteana, niin se tarjoaa hyvän suojapaikan nilviäisille. Kosteina kesinä pitäisi yrittää leikata ruoho aika ajoin melko lyhyeksi. Vihannesmaalla ruohokate toimii samalla tavoin, se houkuttelee etanoita ja kotiloita. Sama ohje pätee tähänkin, suojapaikkoja pitäisi vähentää.

Torjunta kannattaa aloittaa kevättöiden yhteydessä. Maata möyhiessä nousee esiin nuppineulan nuppipään kokoisia palloja, joista litistettäessä pursuaa nestettä. Ne ovat etanoiden munia. Niiden tuhoaminen vähentää kesän etanakantaa. Myös linnut syövät niitä hanakkaasti. Nostin kerran yhden munarykelmän nurmikolle ja ei aikaakaan, kun rastaat olivat popsineet kaikki munat.

Etanoiden torjuntaan on hyväksytty kaksi torjunta-ainetta, rautasulfaattia sisältävät rakeet ja metiokarbia sisältävät rakeet. Rautasulfaattirakeita myydään kauppanimellä Ferramol ja metiokarbirakeita nimellä Mesurol. Ferramol on hyväksytty myös luomutuotantoon. Näiden rakeiden hyvä puoli on se, että ne toimivat sateisellakin säällä, toisin kuin jauheansat ja olutsyötit, joiden teho on hieman kyseenalainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole mitään mieltä. Outoa että omistaja saa tiedon. Etkö ehtinyt itse vilkaisemaan. Porvoossa on etanaongelma suuri. Multaakaan ei saa viedä kaatopaikalle. Toki myrkkyjä noihin otuksiin löytyy.

En ole mitään mieltä. Outoa että omistaja saa tiedon. Etkö ehtinyt itse vilkaisemaan. Porvoossa on etanaongelma suuri. Multaakaan ei saa viedä kaatopaikalle. Toki myrkkyjä noihin otuksiin löytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla