Ongelmani on kaksi pylväshaapaa. Ne ovat vasta noin nelivuotiaita. Tänä keväänä niiden lehdet ovat olleet melkein kokonaan vioittuneet; punaisia ja kellertäviä laikkuja. Sen verran olen saanut netin kautta selville, että niiden aiheuttajat ovat Aceria varia ja Phyllocoptes populi. Taitavat olla jonkinlaisia punkkeja. Kysymykseni kuuluukin; miten niitä torjutaan ja milloin? Onko niistä haittaa puille? Jos niitä tulee ensi vuonna, voinko suihkuttaa niitä jollain torjunta-aineella?

Hyvin olet selvittänyt ongelmaa, kyse on todennäköisesti punkeista. valitettavasti niitä on vaikea torjua, mutta lohduttavaa on se, että ne aiheuttavat harvoin mitään suurta haittaa puille. Jos mahdollista niin voit poimia vioittuneet lehdet pois ja polttaa tai laittaa kaatopaikalle menevään jätteeseen.

Valitettavasti punkit ovat niitä vaikeimmin torjuttavia. Itselläni ei ole kovinkaan hyviä kokemuksia torjunta-aineista, jotka tehoavat punkkeihin kotipuutarhoissa, mutta ainahan voi kokeilla jotakin, esimerkiksi pyretriiniä sisältävää, jos tuhot näyttävät olevan laajoja. Ammattilaisilla on hieman eri aineet, mutta niitä ei kannata käyttää ellei kasvi ole vaarassa menehtyä.

Nostalgia ja uudet trendit kohtaavat suven suloisimmalla kukkamaalla. Eläköön, mummonkukat, joiden suosio kasvaa vuosi vuodelta!

1. Samettikukka

Iki-ihana samettikukka on valittu vuoden 2018 kukaksi, eikä syyttä. Kestävää ja helppohoitoista kukkaa on kiva yhdistellä vaikkapa lehtivihannesten kanssa samaan penkkiin, tai parvekelaatikkoon – samettikukka kun torjuu mainiosti tuhohyönteisiä. Isosamettikukan (kuvassa) kukinnoissa terälehtiä on yltäkylläisesti. Tämän vuoden trendivärejä ovat hehkuvat korallin sävyt.

Jos pidät pienemmistä kukista, valitse pensasmaisesti kasvava kääpiösamettikukka, jonka tillimäisesti haarautuvia lehtiä voit napsia salaattiin.  

Lämmössä ja auringossa viihtyvä samettikukka saattaa alkukesästä kaivata suojaa hallaöiltä.

2. Pelargonia

Pelargoni on pihan ja parvekkeen kuningatar, johon ei voi kyllästyä, sillä niin paljon vaihtoehtoja pelargonimaailma tarjoaa: tuoksuvia, kerrottukukkaisia, yksinkertaisia, riippuvia. Yhden kukat muistuttavat ruusunnuppuja, toiset ovat kuin pikkuruisia tulppaaneja, kolmannet tuovat mieleen neilikan... 

Jos haluat piharuukkuun uskollisesti koko kesän kukkivan kaunottaren, joka ei säiky edes pientä huolimattomuutta hoidossaan, valitse pelargoni. Valoisalla ja lämpimällä paikalla se kukkii parhaiten ja kukkien väri syvenee. Parhaiten pelargoni viihtyy ulkosalla, sisätiloissa kukkaa pitää suojalta liialta paahteelta. 

Kesäkuun 30. päivä Porissa vietetään pelargonipäivää.

3. Sirokesäkynttilä

Sirokesäkynttilä henkii kartanopuutarhojen herkkää nostalgiaa. Sen toinen nimi on herrasväenkaura. Perhosmaiset kukkatertut ovat valkoisia, vaaleanpunasia tai pinkkejä.

Jopa 60-senttiseksi kasvavalla kukalla saat aikaan hauskan niittymäisen tunnelman, kun laitat samalle aurinkoiselle tai puolivarjoisalle kasvupaikalle koristeheinää. Helppohoitoisia heiniä ovat esimerkiksi sininata ja arabiansulkahirssi.

4. Tähtisilmä

Tähtisilmä on oikea auringonpalvoja, mutta ei onneksi kavahda sadetta tai kevään viileyttäkään. Kun poistat kuivuneet kukat, pääset nauttimaan kukinnasta pitkälle syksyyn.

Valitse istutukseen runsaasta värivalikoimasta suosikkejasi ja lisää kaveriksi suloisen kepeää poutapilveä eli harsotyräkkiä, somaa lankaköynnöstä tai lumihiutaletta.

5. Viisikki

Kesän uskollisin kukkija on vahvakasvuinen viisikki. Sen runsaat tähtimäiset kukat ilahduttavat parvekkeella, puutarhassa tai vaikka olohuoneessa koko kesän.

Pensasmainen kaunotar hujahtaa jopa 40-senttiseksi, joten siitä saa myös kivan reunuskasvin kukkaistutuksiin. Viisikkejä on valkoisia, hennon vaaleanpunaisia ja liiloja sekä kirkkaanpunaisia. Varjele paahteelta.

6. Pikkuauringonkukka

Onnistumisen iloa on helppo kokea, kun kylvää auringonkukan siemeniä. Esikasvatuksen sisällä voit aloittaa vaikka heti ja viedä taimet ulos yöpakkasten mentyä.

Pienemmät lajikkeet haaroittuvat kauniisti ja kukkivat runsain kukin. Ice Cream -lajikkeessa on ihanat vaniljan- tai sitruunankeltaiset kukat.

7. Punapellava

Suloinen vanhanajan kesäkukka punapellava aloittaa kukinnan heinäkuussa ja jatkaa sitä aina syyskuulle saakka. Värivaihtoehtojakin on punaisen lisäksi: pellavansinistä, hohtavan valkoista, lohen- ja vaaleanpunaista.

Liota siemeniä vuorokauden verran ja kylvä ne ulos heti, kun maa on lämmennyt. Kukka haaroittuu hyvin, varsinkin, jos harvennat taimet niin, että väli on noin 10 cm. 

Punapellava on sinänsä helppohoitoinen, mutta sen kasvualustassa saa kernaasti olla reilusti tuoretta ravinteikasta multaa ja moreenia lisäämässä ilmavuutta.

8. Kärhö

Tukipilaria pitkin suikertava kärhö on upea lisä kesäiseen kukkapenkkiin ja suuressa ruukussa parvekkeelle tai terassille.

Kohtalaisen helppohoitoisia ja pitkään kukkivia lajikkeita ovat suurikukkaiset Blekitny Aniol (Blue Angel), Doctor Ruppel ja Comtesse de Bouchaud. Jos tänä vuonna valitset ensimmäistä kärhöäsi, se voisi olla vaikka kuva herttainen, lyhtykärhöihin kuuluva Princess Diana.

Lähteet: nelsongarden.fi, exoticgarden.fi, plantagen.fi, kokonpuutarha.fi. kekkila.fi, hyotykasviyhdistys.fi, Susanna Rosén & Eivor Rasehorn: Ihanat pelargonit (Otava)

Hartleyn perheen koti Opiossa on isä-Williamin lapsuudenkoti. Hänen isänsä perusti puutarhaliikkeen eläkeikäisenä.
Hartleyn perheen koti Opiossa on isä-Williamin lapsuudenkoti. Hänen isänsä perusti puutarhaliikkeen eläkeikäisenä.

Suomalais-englantilaisen Hartleyn perheen piha kukkii ympäri vuoden. Kaunis kotipuutarha on perheen työ. Inspiroidu ja poimi vinkit omaan puutarhaasi!

Pikkukivet ropisevat, kun nelivuotias Samuel juoksee taimien reunustamaa hiekkakujaa.

– Meidän ei tarvitse mennä puistoon. Täällä pojat saavat leikkiä ja tutustua kasveihin ja pääsevät traktoriajelulle. Sateen jälkeen ruukut ovat täynnä vettä ja silloin läträtään, äiti Johanna Hartley, 38, kertoo.

Hartleyn nelihenkinen perhe asuu keskellä kuvankaunista puutarhaliikettä Opion kunnassa Ranskan Rivieralla. Vanhaa, provencelaista kotitaloa kiertää oma yksityispiha, mutta lapset viihtyvät paremmin aitojen toisella puolella taivaalle kurkottelevien ruukkukasvien keskellä.

Johanna ja William Hartleyn pojat Samuel ja Benjamin saavat telmiä samoilla pihoilla kuin isänsä lapsena.
Johanna ja William Hartleyn pojat Samuel ja Benjamin saavat telmiä samoilla pihoilla kuin isänsä lapsena.

Puutarhaliike English Garden on Johannan miehen William Hartleyn, 40, ja tämän James-veljen yhteinen bisnes. William on viettänyt tällä samalla pihamaalla suurimman osan elämästään. Perhe muutti paikkakunnalle, kun William oli 12-vuotias.

– Isäni jäi silloin eläkkeelle. Muutto Englannista Etelä-Ranskaan oli ollut vanhempieni pitkäaikainen haave, William kertoo.

Ranskan-kodissa Williamin vanhemmat alkoivat myydä puutarhakasveja, joiden seassa perheen pojat saivat leikkiä aivan kuten Samuel ja kaksivuotias Benjamin nyt. William ja James päätyivät kumpikin opiskelemaan puutarhanhoitoa ja maisemasuunnittelua Englantiin.

Suomalainen Johanna tuli Kouvolasta Etelä-Ranskaan au pairiksi parikymmentä vuotta sitten. Hän oli juuri kirjoittanut ylioppilaaksi ja ajatteli viettävänsä auringossa yhden ikimuistoisen kesän.

– Äiti on myöhemmin harmitellut, että miksi hän ikinä yllyttikään minua lähtemään, Johanna hymyilee.

Sosiologian opinnot veivät Johannaa välillä Englantiin, mutta niiden päätyttyä hän palasi Rivieralle. Ranskassa hän suoritti vielä johdon assistentin opinnot. Williamin tavattuaan hän muutti tämän lapsuudenkotiin vuonna 2008. Häitä tanssittiin kaksi vuotta myöhemmin.

Puutarhaliikkeeseen on rakennettu tiloja, joista asiakkaat voivat hakea inspiraatiota.
Puutarhaliikkeeseen on rakennettu tiloja, joista asiakkaat voivat hakea inspiraatiota.

Puutarhan pitää kestää aikaa

William suunnittelee veljensä kanssa puutarhakokonaisuuksia, jotka vaihtelevat pienistä 20 neliön rivitalopihoista hehtaarien suurprojekteihin.

Työt ovat muuttuneet sitten vanhempien aikakauden. Ennen asiakkaat ostivat yksittäisiä kukkapurkkeja ja multapusseja, nyt he hankkivat puutarhan avaimet käteen -periaatteella. Monillakaan ei ole aikaa perustaa puutarhaa alusta alkaen itse.

Aurinkoisessa Etelä-Ranskassa piha on tärkeä, koska suurimman osan vuotta elämä keskittyy ulos. Hartleyn veljekset suunnittelevat puutarhoja asiakkaiden toiveiden mukaan. Alue on hyvin kansainvälistä.

– Esimerkiksi pohjoismaalaiset haluavat pihoillensa paljon värejä ja kukkia. Jos puutarhaansa kaipaa aitoa välimerellistä tunnelmaa, suosittelen hankkimaan kasveja, joiden lehtien värit vaihtelevat: vihreän eri sävyjä, viininpunaista ja hopeaa.

Ateriahetki keväisin kukkivien sinisateiden alla on kuin hempeimmistä päiväunista.
Ateriahetki keväisin kukkivien sinisateiden alla on kuin hempeimmistä päiväunista.

Välimerelliseen puutarhaan kuuluvat oleellisesti myös kivimateriaalit, hiekka ja okranväriset terrakottaruukut sekä taotut metallikalusteet. Suomalaisista terasseista tai puutarhoista tuttuja puurakenteita ei käytetä, mutta punottuja koreja kyllä.

– Täällä ajatellaan, että puutarhan on kestettävä sukupolvelta toiselle, ainakin sata vuotta. Monet turistit tulevat Antibesiin, Mentoniin ja Ezeen ihan vain vieraillakseen ikivanhoissa puutarhoissa.

Okranväriset terracottaruukut ovat oleellinen osa Rivieran pihanäkymiä.
Okranväriset terracottaruukut ovat oleellinen osa Rivieran pihanäkymiä.

Pihalle kannattaa luoda tiloja

Puutarhaliikkeen koristeellisissa sokkeloissa unohtaa pian olevansa myyntitilassa. Punaisena kukkivan puun alta löytyy romanttinen sohvarykelmä, suurien ruukkujen takaa moderni leiritulipaikka. Vaaleanviolettien sinisateiden somistama ruokapöytä on kuin hempeimmistä päiväunista.

– Ihmiset luulevat usein, että koko oma piha on pantava uusiksi. Ei tarvitse. Pihalle kannattaa rakentaa pieniä tiloja, edetä yksi kulma kerrallaan. Sellainen voisi olla esimerkiksi vanhan päärynäpuun alle sijoitettu provencelainen metallipenkki, William ehdottaa.

Puutarha on täynnä koristeellisia, romanttisia sokkeloita.

Leikatut pensaat antavat muuten luonnonmukaiselle puutarhalle ryhtiä ja luonnetta.
Leikatut pensaat antavat muuten luonnonmukaiselle puutarhalle ryhtiä ja luonnetta.

Liikkeeseen rakennettujen oleskelutilojen onkin tarkoitus toimia inspiraatioina asiakkaille.

– Puutarhan ei tarvitse tuottaa. Se voi olla myös esteettinen elämys, William sanoo.

Kauniita ovat myös komeiksi palloiksi ja pyörteiksi muotoillut pensaat.

– Kokeilkaa Suomessakin, William ehdottaa.

Nelivuotias Samuel rakastaa puutarhan ruukkuja erityisesti silloin, kun sade on ne täyttänyt.
Nelivuotias Samuel rakastaa puutarhan ruukkuja erityisesti silloin, kun sade on ne täyttänyt.

Koko perhe mukana

Hartleyt painavat puutarhassa töitä kuusi päivää viikossa ympäri vuoden. Kiireisintä on helmikuusta kesäkuulle, jolloin William ehtii kotiin vain illalliselle ja lukemaan pojille iltasadun. Sen jälkeen hän usein palaa vielä toimistolle. Pikkulapsiarjen pyörittäminen on pitkälti Johannan vastuulla.

Ennen lasten syntymää Johanna työskenteli puutarhan toimistossa sihteerinä. Paluun työelämään hän on suunnitellut tekevänsä sitten kun Benjamin on täyttänyt kolme ja aloittanut ranskalaisen esikoulun eli école maternellen.

Jos arki joskus rasittaa, innoitusta elämään ei tarvitse hakea kaukaa.

– Eihän tämän kauneuden keskellä voi olla kuin inspiroitunut!

Vihreän eri sävyt tuovat pihalle elävyyttä ja kerroksellisuutta.
Vihreän eri sävyt tuovat pihalle elävyyttä ja kerroksellisuutta.

Näin saat välimeren henkeä pihallesi

William Hartleyn vinkeillä saat eteläistä tunnelmaa helpoin konstein. Kaunista pihaa pikkuhiljaa, osio kerrallaan.

  1. Istuta kasveja yhteneväisiin terrakottaruukkuihin tai punottuihin koreihin.
  2. Luo pieniä, erillisiä oleskelutiloja eri puolille puutarhaa. Metalliset kalusteet ja korituolit kuuluvat Välimeren ääreen.
  3. Hanki puutarhaan kasveja, joiden lehtien värit poikkeavat toisistaan - se luo kerroksellisuutta. Kukat kukkivat vain hetken, mutta erivärisillä lehdillä voi luoda pidempään pysyvää kestävyyttä.
  4. Rakenna pihalle kiviasetelmia, joiden koloihin istutat kukkia, kuten rentokallioisia.
  5. Muotoile muutama pensas tai ruukkukasvi palloksi - leikatut pensaat antavat muuten luonnonmukaiselle puu-tarhalle luonnetta. Ikivihreät, tiheälehtiset puut ja pensaat sopivat parhaiten muotoiltaviksi. Rivieran suunnalla muo-toillaan muun muassa erilaisia oliivipuita ja sypressejä.

– Provencessa ajatellaan, että puutarhan on kestettävä sukupolvelta toiselle, William Hartley sanoo.
– Provencessa ajatellaan, että puutarhan on kestettävä sukupolvelta toiselle, William Hartley sanoo.